25n
25N
25N

Compromís reclama més pressupost per a À Punt i abordar l'elecció de la Direcció General per a "despolititzar-la"

Ferri recorda que el pressupost de la televisió pública no arriba al mínim establit del 0,3% del total de la Generalitat: “Volem complir la llei?”

Compromís reclama més pressupost per a À Punt i abordar l'elecció de la Direcció General per a "despolititzar-la"
04/07/2019 -

“Si tenim un consens ampli com en aprovar la llei, de dos terços, estem disposats a canviar-la. Sempre que estiguem tots d’acord cap a on ha de caminar, que jo no ho sé. Porta poc de temps en marxa”. Així ha iniciat el síndic de Compromís, Fran Ferri, a parlar sobre À Punt i la possibilitat de canviar la Llei que la regeix. Un canvi, no obstant això, que no està tan definit com unes altres de les propostes de la seua formació: més pressupost i independència del Consell Rector i el Director General.

Segons la Llei 6/2016 que regeix la televisió i ràdio públiques valencianes, el Consell Rector és el “màxim òrgan de govern” i “responsable del compliment dels objectius generals del servei públic i principis de programació establits”. Un òrgan que es renova parcialment cada tres anys -en quatre mesos- i que els seus integrants els decideix la cambra valenciana per majoria de dos terços. És a dir, són necessaris 66 vots d’un parlament de 99, per la qual cosa a més dels partits del Botànic, que sumen 52, són necessàries altres forces polítiques -amb Ciutadans o PP seria suficient-.

Diversos perfils

Ferri creu que la figura de la Direcció General, actualment ocupada per Empar Marco, és una decisió “que hauria de decidir el Consell Rector: “Si volem una televisió despolititzada, no pot ser que la direcció la decidisca les Corts“.

Si bé la direcció de l’ens públic naix de la proposta del mateix Consell Rector, els candidats i candidates que propose han de passar per la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual. Aquesta Comissió està integrada per 11 membres: tres del PSPV, dos de Compromís, dos del PP, dos de Ciutadans, un d’UP-EUPV i un altre de la ultradreta de Vox.

Tal com es detalla en la Llei, en l’Article 22, Punt 2, la “proposta de la Direcció General correspon al Consell Rector”. Aquest, mitjançant un concurs, seleccionarà als professionals aptes per al càrrec. No obstant això, aquesta selecció es presenta a la Comissió, que ha d’establir la “concessió de la idoneïtat” per majoria absoluta. Així, una majoria -en aquest cas progressista del Botànic, que suma sis d’11-, pot bloquejar l’elecció fins a la proposta d’algú afí.

Per al síndic de Compromís hi ha diverses formes d’abordar el tema, però que aquestes donen lloc a diversos perfils entre els quals triar. Creu que una de les més interessants és, precisament, que siga només competència del Consell Rector l’elecció de la Direcció General. “Crec que encertem en la independència del Consell, i est hauria de tindre una manera més fàcil de decidir la direcció perquè tot rode, que vaja més engreixat“, ha afegit.

Complir la Llei

Respecte al finançament de l’ens, des de Compromís defensen un major pressupost. Assegura Ferri que la televisió pública, igual que unes altres, necessita un mínim de treballadors: “El que no pot ser és que la nostra televisió tinga menys pressupost per habitant que altres territoris amb, per exemple, una sola llengua”. Es pronuncia així perquè, segons la mateixa Llei, la despesa en personal no ha de superar un terç del pressupost, per a evitar massificacions com en Canal 9. No obstant això, aqueix límit s’ha superat; des de l’ens s’assegura que és el necessari per a treballar amb normalitat, i aquest terç es compliria amb un augment de pressupost.

En arrancar la nova televisió pública valenciana, va disposar dels 55 milions inicials més un extra de 15 que va ser utilitzat per a produccions. Ara, en tornar als 55, À Punt troba faltes de finançament i ha d’actuar en conseqüència, com la suspensió del magazín matinal a l’estiu. Un pressupost que actualment, a més, no compleix la llei; aquesta estableix que deu ser mínim el 0,3% del pressupost total de la Generalitat. “Volem complir la Llei? Sí o no?“, asseverava Ferri.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − 1 =