25n
25N
25N

Aprovada la peatonalització de la Plaça de la Reina amb un termini de 12 mesos

Giuseppe Grezzi ha presentat el projecte, que inclou “ombra, arbres”, espais de “sociabilització” i un ‘enaltiment’ de la Catedral

Aprovada la peatonalització de la Plaça de la Reina amb un termini de 12 mesos
22/11/2019 -

“Aquest dia el qualificaria d’un dia històric per a la ciutat“, ha iniciat Giuseppe Grezzi. El regidor de Mobilitat Sostenible ha presentat, amb una manifestada “alegria“, del que creu és l'”inici de la recuperació de la ciutat per a les persones: el projecte definitiu de remodelació de la Plaça de la Reina. Desapareixeràn les espirals d’entrada del pàrquing, i en el seu lloc hi haurà un xicotet “bosc urbà“; l’asfalt donarà lloc a granit d’ús per als vianants.

Amb això es materialitzarà el que era una de les promeses electorals en 2015, i que van tornar a ser protagonistes per a la reelecció de 2019; el primer dels projectes del Pla Centre, que contempla remodelacions als voltants del Mercat Central, Plaça de l’Ajuntament, Sant Agustí i Plaça de la Reina per a fer de València una “ciutat de places“. “Per això estem molt feliços i contents de poder aprovar-ho”, ha assenyalat el Regidor.

Molts metres quadrats

Segons els detalls que ha traslladat Grezzi, en una roda de premsa que, assenyala, és per a “presentar el projecte a tots els valencians i valencianes”, la superfície total de l’actuació és d’11.855 metres quadrats, encara que no tot es tracta de la plaça en si; també es remodelaran les dues plantes del pàrquing, que tindran la nova entrada i eixida pel Carrer de la Pau i oferirà, a més del tradicional servei, aparcabicis, pàrquing de motos i punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

Finalment, s’invertiran 11,7 milions d’euros per a remodelar una de les places del cor de la ciutat. Després d’un procés participatiu en el qual va participar l’ajuntament, comerciants i entitats civils, es va reunir un decàleg de 21 aspectes per a la plaça: “Tots s’han incorporat al projecte. Les peticions ciutadanes s’han tingut en compte“.

Algunes de les peticions recollides són el soterrament dels contenidors, la limitació de les terrasses o les zones de sociabilització i “jocs”, per a “xiquets i majors”.

Estiuenca

La plaça no sempre va ser plaça

On ara hi ha una plaça cèntrica, abans de 1878 estava el Convent de Santa Tecla i diversos habitatges. A partir del 23 de gener d’aqueix mateix any, es va iniciar l’enderrocament d’aquestes edificacions per a obrir un primer espai que es va convertir, en poc temps, en el centre neuràlgic de València.

Després de diversos projectes de remodelació que no es van dur a terme, en 1944 es duen a terme nous enderrocaments que acabaran en 1960, i va donar forma, en la seua majoria, a la plaça actual. El pàrquing, de 1970, conformaria les conegudes espirals.

En el disseny de la plaça, segons ha detallat Grezzi, s’ha tingut en compte el paper de la plaça com a “porta d’entrada per a activitats culturals i religioses durant l’any, per la qual cosa s’han dissenyat els itineraris d’entrada i eixida. També, en relació amb el clima mediterrani de la ciutat, s’instal·larà una sèrie de “tendals a diferents altures”, amb un disseny concret perquè estiguen “integrats en la plaça”, als quals s’afegirà una solució per als dies més calorosos: uns polvoritzadors d’aigua.

A aquests polvoritzadors, se sumaran dues fonts públiques, i una alineació específica dels elements de la plaça. En la part esquerra, unes “jardineres-bancs“, delimitaran un pas que, unit a la façana, marcaran el camí cap a la Catedral. Des de l’inici, podrà veure’s al complet la façana d’aquesta; es tracta re “recuperar l’esperit” dels carrers “anteriors a la plaça”.

Un altre dels aspectes que han volgut ressaltar des de l’ajuntament és la “qualitat del paviment”. D’un nivell “adequat a l’entorn monumental”, més de 9.000 metres quadrats tindran un sòl de 10 centímetres de gruix; també hi haurà un altre model, més fosc, que ocuparà uns 358 metres quadrats i servirà, en part, per a senyalitzar la ubicació de l’antiga cripta del convent i el pas de la Muralla Àrab. Finalment, també hi haurà més de 2.107 metres quadrats de granit de huit centímetres de gruix.

Tot el sòl de la plaça estarà preparat per a evitar relliscades davant la pluja i, a més, part d’ell tindrà característiques especials; en l’encreuament entre Carrer de la Pau i la plaça, on anirà situada la falla Tio Pep, el sòl estarà preparat per a resistir les flames.

Un any d’obra

Grezzi ha assenyalat que entreguen aquest projecte “a la ciutadania” perquè conega una plaça que articularà la nova “València, ciutat de places”. Assegura que serà “un abans i un després” en la història de la ciutat i, fins i tot, d’Espanya, pel procés que inicia de “recuperar” la ciutat.

Quant als terminis, el Regidor ha assenyalat que el temps previst de la remodelació concreta és de 12 mesos. No obstant això, encara no pot donar una data concreta d’inici: “Esperem que en les pròximes setmanes s’aproven els plecs i començar la licitació. Llavors podrem fer un càlcul estimat, però depén de diverses circumstàncies”. Assenyala que, davant un “projecte tan important”, esperen que es presenten diverses empreses, la qual cosa comportarà més temps d’estudi entre les ofertes.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 1 =

programacion rialto
programacion rialto
ficcions 2019-2020