25n
25N
25N

L'Horta es 'connecta' al transport elèctric per protegir el medi ambient

Diputació de València va començar al gener a destinar ajudes als pobles de l’Horta perquè canviaren els seus vehicles municipals per altres sostenibles, un canvi que ja s’està començant a produir

L'Horta es 'connecta' al transport elèctric per protegir el medi ambient
25/07/2019 -

‘La substitució d’un turisme per un model elèctric permet reduir un 43,6% les emissions de CO₂ abocades a l’atmosfera’

Que la mobilitat ha canviat en els últims anys és un fet. A causa de la normativa i a la intenció -per part dels governs tant locals, com autonòmics o estatals- de protegir el medi ambient, els vehicles de dièsel o gasolina tenen els dies comptats. Segons l’OMS, aquests vehicles contaminants produeixen el doble de pol·lució en l’aire que la xifra recomanada. Per tot això, des d’un àmbit més local, s’estan adoptant mesures per a combatre la contaminació i, també, el temut canvi climàtic.

L’HORTA, ‘ENDOLLADA’ ALS VEHICLES ELÈCTRICS DES DE GENER

La substitució d’un turisme o una furgoneta lleugera per un model elèctric permet reduir un 43,6% les emissions de CO₂ abocades a l’atmosfera. Aquesta és la raó principal per la qual la Diputació de València està reemplaçant, des de gener de 2019, els vehicles dels municipis que usen combustibles contaminants per uns altres que utilitzen energia elèctrica.

Aquesta mesura, emmarcada dins del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, s’ha convertit en una de les majors prioritats de la corporació provincial des de principis d’any. Així doncs, Diputació va executar una partida total de 750.000 euros per a fomentar aquesta activitat entre les localitats de la província. D’aqueix pressupost, un 27% -en xifres, 207.000 euros-, van anar a parar a dotze municipis de la comarca de l’Horta.

No obstant això, més tard, es van ampliar aquests fons perquè tots els altres pobles de la comarca també pogueren adquirir flotes de cotxes elèctrics o híbrids i fins i tot altres vehicles ecològics com ara ciclomotors, motocicletes, bicicletes o patinets elèctrics. Aquests són de titularitat municipal i formen part de l’inventari dels consistoris. A més, tots ells són nous, de menys de 3.500 quilos i estan comprats després de l’1 de gener de 2018.

POCS ELÈCTRICS MUNICIPALS I MOLTS PUNTS DE CÀRREGA

Els únics pobles que ja usen vehicles municipals no contaminants són Paiporta, que ha inclòs els turismes en flota de la brigada d’obres, Torrent, Mislata i Foios, que han incorporat els cotxes en la flota de la Policia Local (2 híbrids a Torrent, 2 elèctrics a Mislata i un elèctric a Foios).

Encara que encara siguen pocs els municipis que hagen inclòs aquest tipus de transports en el seu inventari consistorial, totes les localitats de l’Horta ja compten amb, almenys, un punt de càrrega per a cotxes elèctrics. A més, a causa de la iniciativa de la Diputació, municipis com Bonrepòs i Mirambell, Picanya, Meliana, Godella o Paterna -aquest últim poble té programat implantar una xarxa de 50 cotxes elèctrics compartits i de caràcter públic durant enguany-, tard o d’hora acabaran incloent als seus ajuntaments transports que no facen malbé el medi ambient.

VALÈNCIA, EN L’AVANTGUARDA DE LA SOSTENIBILITAT

L’Ajuntament de València, durant aquesta última legislatura, també ha fet grans avanços en la inclusió de transports sostenibles en les seues flotes municipals. Al mateix temps, el consistori ha promogut nombroses campanyes perquè la ciutadania utilitze recursos no perjudicials per al medi ambient.

Durant la legislatura passada, l’ajuntament va adquirir una flota de vehicles elèctrics, a banda d’incloure un extens nombre d’autobusos elèctrics incorporats en l’EMT des de fa més d’un any. Alguns dels cotxes no contaminants amb els quals compta el consistori s’usen, entre altres coses, per a la contracta de neteja de col·legis.

A part de la inclusió de diverses flotes de vehicles elèctrics de titularitat municipal, el Govern de la Nau també va millorar la sostenibilitat i l’aire que respirem amb iniciatives com la bonificació d’un 70% dels impostos a vehicles híbrids i elèctrics. I sembla que això es perpetuarà en el següent Govern del Rialto, ja que Joan Ribó, juntament amb Sandra Gómez, van acordar exercir una gran quantitat de polítiques mediambientals i sostenibles a la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =

museo etnologia
ficcions 2019-2020