25n
25N
25N

La Filmoteca celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb pel·lícules restaurades

La Filmoteca celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb pel·lícules restaurades
27/10/2019 -

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) celebra aquest diumenge, 27 d’octubre, en La Filmoteca el Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual amb una sessió doble de pel·lícules restaurades i recuperades.

Així, com en edicions anteriors, La Filmoteca celebra el Home Movie Day fent-ho coincidir amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. A les 18.00 hores, es projecta el programa ‘Imatges rescatades: memòria cinematogràfica del poble valencià’, que inclou pel·lícules ‘amateur’ i domèstiques valencianes, rodades en color i blanc i negre entre 1920 i 1960, recuperades i digitalitzades en l’arxiu de la Filmoteca.

El programa inclou una mostra de les insòlites pel·lícules de l’alacantí José Ramón Clemente, plenes d’humor surrealista; imatges de l’exili rus de la parella formada per la mestra i escriptora republicana Alejandra Soler i el seu marit, Arnaldo Azzati; retrats familiars de gran tendresa de les col·leccions Segrelles i Del Romer i instantànies de la recollida de la taronja o la construcció de vaixells pesquers a la platja de les Arenes.

Amb acompanyament musical al piano a càrrec d’Arcadi Valiente, la sessió serà presentada per Inma Trull, cap de recuperació de la Filmoteca, i Chus Piqueras, tècnica de l’arxiu fílmic. L’entrada és gratuïta, detalla la institució cultural en un comunicat.

CELEBRACIÓ AMB LA MOSTRA DE VALÈNCIA

A les 20.00 hores, es projecta també una còpia restaurada per la Filmoteca de Catalunya del llargmetratge ‘De quelques évènements sans signification’ (1974), de Mostafa Derkaoui.

La projecció s’emmarca dins de les activitats de la Mostra de València i serà presentada per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya. L’entrada a la sessió és també gratuïta.

‘De quelques évènements sans signification’ és un film marroquí col·lectiu de 76 minuts en el qual van participar cineastes, músics, poetes i periodistes militants en una època de severa repressió de la llibertat d’expressió al Marroc.

Encara que es va projectar per primera vegada a París en 1975, la pel·lícula va ser immediatament censurada i oblidada. En la pel·lícula, Mostafa Derkaoui realitza una enquesta sobre la relació de joves marroquins amb el cinema del seu país. Aquesta pregunta incomoda, no obstant això, a un mestre d’escola, que arrossega el seu malestar social a un bar en el qual es produeix un assassinat per arma blanca.

Fruit del compromís polític dels seus autors i de les influències dels ‘nous cinemes’ que en els anys seixanta es desenvolupen a tot el món, el documental revela una modernitat des de la qual qüestiona el paper del cinema i dels artistes en un context d’opressió política.

Gràcies a les investigacions de Léa Morin, la Filmoteca de Catalunya va identificar en 2016 en el seu Centre de Conservació els negatius de la pel·lícula que es creien perduts.

La restauració, supervisada per Mostafa i Abdelkrim Derkaoui, ha permés redescobrir aquesta pel·lícula associada en certs aspectes a la ‘nouvelle vague’ dels anys seixanta.

Des que la UNESCO va crear el Dia del Patrimoni Audiovisual en 2005, el 27 d’octubre és la festa per antonomàsia de filmoteques i arxius fílmics.

L’objectiu de la celebració és reivindicar la labor de conservació i transmissió del patrimoni cinematogràfic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 5 =

caixaontinyent
paterna