25n
25N
25N

Cronologia pas a pas de les quatre fases del pla de desescalada aprovat pel Govern central

Cronologia pas a pas de les quatre fases del pla de desescalada aprovat pel Govern central
28/04/2020 -

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts un pla de desescalada en la lluita contra el coronavirus que tindrà quatre fases abans d’arribar a una “nova normalitat”, començant per una “fase zero” o de preparació.

La unitat d’aplicació serà la província o l’illa, de manera que cadascuna d’elles pot avançar a diferent ritme i passar d’una fase a una altra en funció de com es complisquen els marcadors que s’establisquen.

La “fase zero” començarà el 4 de maig en tota Espanya amb l’excepció de les illes de Formentera (Balears), Gomera, La Graciosa i El Hierro (Canàries), que se situaran ja en la fase 1.

L’objectiu del Govern és que una setmana després, l’11 de maig, totes les províncies entren en la fase 1. A partir d’ací, cada fase durarà almenys dos setmanes –el temps d’incubació del virus, però Sánchez preveu que tot el pla dure com a molt huit setmanes a tota Espanya, és a dir, fins a finals de juny.

En el transport públic l’ús de mascaretes estarà altament recomanat en totes les fases i també en la “nova normalitat”. Només aleshores seran possibles els desplaçaments entre províncies. Sánchez ha detallat alguns exemples d’activitats que es permetran en cada fase.

FASE ZERO O DE PREPARACIÓ

– Eixides individuals per a fer exercici, previstes per al 2 de maig.

– Obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com restaurants amb servei de menjar per a poder portar a domicili sense consum en el local. El servei haurà de prestar-se amb la màxima protecció.

– Obertura d’entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

– Al llarg d’aquesta fase zero se’n va a intensificar la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per a preparar el començament de la següent fase.

FASE 1 O FASE INICIAL

– En funció dels criteris es permetrà l’inici parcial de certes activitats, obertura del xicotet comerç sota condicions estrictes de seguretat excepte els centres o grans parcs comercials “on són més probables les aglomeracions i s’incrementa més la mobilitat per a desplaçar-se fins a ells”.

– En restauració, es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 30 per cent, en hoteleria l’obertura d’hotels i d’allotjaments turístics excloent zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

– En l’obertura de locals en la fase 1 s’inclourà un horari preferent per als majors de 65 anys que són el col·lectiu més vulnerable a la Covid-19.

– En el sector agroalimentari i pesquer es reprendran les activitats que mantenien restriccions.

– Els llocs de culte podran obrir limitant capacitat a un terç.

– En l’àmbit esportiu es contempla l’obertura de Centres d’Alt Rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible torns i si és possible es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

FASE 2 O FASE INTERMÈDIA

– En restauració, s’obrirà espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i només per a servei de taules.

– Encara que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase s’arrepleguen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguen acudir si tots dos pares han de treballar presencialment i per a celebrar l’EBAU.

– Represa de la caça i pesca esportiva.

– Obertura de cinemes, teatres, auditoris i espais similars amb butaca preasignada i limitació d’aforament d’un terç.

– Seran possibles visites a monuments i equipaments culturals com sales d’exposicions, sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

– Es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguen menys de 400 persones sempre que siga assegut.

– Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50 per cent.

TERCERA FASE O FASE AVANÇADA:

– Una vegada es complisquen marcadors es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la mascareta fora de la llar i dels transports públics.

– En l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50 per cent i es fixarà una distància mínima de dos metres.

– En restauració es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − cinc =