25n
25N
25N

Comença la fase final per a rescatar a Julen en el pou de Totalán

E.P

Comença la fase final per a rescatar a Julen en el pou de Totalán
24/01/2019 -

El dispositiu de rescat de Julen, el xiquet de dos anys que va caure a un pou de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat fa ja onze dies, ha començat a desplegar-se en la finca del municipi malagueny de Totalán.

El dispositiu està format per huit efectius de la Brigada de Salvament Miner desplaçats des d’Astúries, deu guàrdies civils –huit especialistes de Muntanya i dues d’Activitats Subaquàtiques– i huit bombers del Consorci Provincial de Màlaga.

Aquest desplegament es realitza una vegada han conclòs els treballs de condicionament de la plataforma per a accedir al pou vertical, segons han indicat des de la Subdelegació del Govern a Màlaga.

Els efectius de la Brigada de Salvament Miner de Hunosa començaran a cavar uns quatre metres en horitzontal però amb una inclinació, a 72 de profunditat, per a arribar fins al pou on es troba el xiquet. Aquesta labor té un temps estimat d’unes 24 hores, però dependrà de les condicions que troben.

L’equip de huit miners baixarà de dos en dos en la càpsula dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno; i fabricada per dos ferrers malaguenys.

Serà un treball complicat però al qual estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d’elit, començaran a cavar l’accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establida, amb pales i martells pneumàtics d’aire comprimit. Aniran amb màscares, detectors d’oxigen i estaran en contacte amb l’operatiu via telefònica.

Dimarts passat, l’excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l’equip de huit efectius hauran de treballar, en torns d’uns 40 minuts, de genolls o tombats. Baixaran en la càpsula fabricada per a aquest rescat i a distància del sòl “amb la finalitat de deixar-lo com a caldera perquè es porte l’enderroc que van produint”. A mesura que avancen, aniran sostenint el sostre i els laterals mitjançant un sistema típic de la mineria de carbó.

Aquest és l’últim pas d’uns complicats treballs, propis d’una obra d’enginyeria civil, que es porten escometent a contrarellotge des del passat 13 de gener, quan el xicotet Julen va caure al pou. Des de llavors l’operatiu ha treballat sense descans, matí, vesprada i nit, per a rescatar-ho.

Per a això, ha sigut necessari moure més de 40.000 tones per al que en condicions normals s’haguera tardat mesos. Així, s’han hagut de perforar 60 metres en un pou vertical paral·lel al del xiquet, iniciat ja a una cota de -23 metres, en el que es van tardar 55 hores. A més, han sigut constants les dificultats tècniques sorgides per l’extrema duresa del terreny i per les irregularitats de les parets perforades que han alentit les labors d’un rescat que cada vegada està més a prop.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + 7 =

bombers
bombers