caixa popular

FAO-Espanya desvetla l'augment de la fam al món

FAO-Espanya desvetla l'augment de la fam al món
15/09/2017 -

Hui s’han inaugurat a la ciutadania les jornades agroecològiques “Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles”, que se celebren al Palau de l’Exposició i que busquen oferir un espai a la societat civil per a debatre sobre la governança alimentària urbana. “Estem fent un pas important i estem posant en primera línia tota la preocupació per les problemàtiques alimentàries”, ha exposat l’alcalde Joan Ribó a l’acte inaugural d’aquest matí. Per la seua banda, el representant de FAO-Espanya ha desvetlat des d’aquesta trobada a València les últimes dades referents a subnutrició, disponibles des de hui. Segons ha relatat Arturo Angulo, la subnutrició al món ha experimentat un increment fins als 815 milions de persones afectades. Tal com ha explicat el representant de FAO, en els últims anys, s’havia baixat aquesta xifra des dels 900 milions de persones fins als 750 i 800. Unes dades “molt preocupants” que conviden a reflexionar des de València.

Les causes apuntades per Angulo es basen, sobretot, en l’augment dels conflictes bèl·lics: “un dels objectius del desenvolupament sostenible mundial és arribar a ‘zero fam’ l’any 2030. Però si seguim actuant de la mateixa manera, no arribarem a assolir eixa fita. Per això, Angulo ha fet una crida a ajuntaments i a la resta d’administracions estatals i supranacionals per a posar vies de solució.

Aquestes jornades, celebrades en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible – València 2017, tenen com a objectiu enfortir els processos i les ferramentes de governança alimentaria i afavorir la creació d’una Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia. De moment, ja s’han adherit formalment 8 municipis a aquesta xarxa iniciada per l’Ajuntament de Saragossa i altres 10 estan en procés d’adhesió, com ha indicat Teresa Artigas, regidora de Medi Ambient i Mobilitat de Saragossa, ciutat encarregada de l’impuls d’aquesta xarxa.

“El problema alimentari afecta les persones que pateixen la seua mancança però també a les que per sobrepés i obesitat està generant problemes de salut. Estan augmentant a Espanya de forma alarmant els problemes d’obesitat”, ha dit l’alcalde, que també ha recordat l’abandó de l’agricultura de proximitat. Per a solucionar eixos problemes, Ribó ha explicat que és necessari “un treball en xarxa i transversal, que abasta a molts servicis de l’Ajuntament però que és un assumpte en el qual s’està treballant i amb bastant èxit”.

A més, l’alcalde ha apostat per fomentar l’agroecologia mitjançant la incorporació de gent jove, la conscienciació a la ciutadania i el desenvolupament d’horts urbans, que permeten “aproximar la relació entre l’àmbit de la ciutat i l’àmbit més rural”. Joan Ribó ha apuntat també la necessitat de fer més rendible l’agroecologia i d’augmentar la producció i el consum dels productes de quilòmetre 0.

Per la seua part, Arturo Angulo, responsable d’Alianzas – FAO Espanya, ha destacat que “per a solucionar l’ingent problema de malnutrició hem d’estar tots els actors relacionats i cada vegada més som conscients que les ciutats tenen un paper molt important, perquè són les que més prop estan de la ciutadania i les que articulen gran part de les polítiques que es realitzen”.

“Les ciutats tenim el repte de garantir una alimentació sana, saludable, sostenible, propera i segura per als nostres habitants”, ha indicat per la seua banda Teresa Artigas, “tenim ferramentes que podem usar des de les administracions i per això hem de recórrer un camí que si és compartit amb altres municipis tindrà una major força i un major coneixement de les experiències que funcionen”.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 2 =

Tardor
exposicion caps tallats
cultura als barris