Les famílies valencianes estalvien una mitjana de 700 euros a l'any en Educació

Gràcies a les mesures impulsades per la conselleria d'Educació, l'estalvi mitjà és de 700 euros a l'any per alumne

Guardar

Aula infantil ARCHIVO EP
Aula infantil ARCHIVO EP

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha assenyalat l'important estalvi econòmic de les famílies valencianes en l'àmbit educatiu. I és que la consolidació de diferents projectes que han ajudat "derrocar muralles de desigualtats", com Xarxa Llibres, el banc de llibres de text gratuïts; l'augment de les beques menjador; i les aules gratuïtes de 2 anys, amb més de 15.000 places, ha generat que l'estalvi mitjà siga de 700 euros a l'any per alumne.

Però, a més, en el cas de les famílies amb rendes baixes, amb un menor de 0 a 3 anys, l'estalvi mitjà supera els 2.500 euros anuals. Una dada molt significativa que posa de manifest el treball que des de la conselleria d'Educació es duu a terme per a contribuir a un model educatiu més igualitari en el qual tots i totes tinguen accés a les mateixes oportunitats.

Tal com ha apuntat Marzà, "hui invertim per cada alumne un 30% més que fa 4 anys. Això repercuteix positivament en l'economia valenciana a curt termini, però sobretot a mitjà i llarg, amb una societat més formada i preparada per a superar els canvis i els reptes del futur. Estem construint un major capital social per una millor economia".

139.000 alumnes beneficiats per les beques menjador

El curs 2019-2020 arrancava amb 72,7 milions d'euros destinats a les beques menjador, quasi un milió més que en el curs anterior, que han permés que el nombre de beneficiaris ascendisca a 139.000, 5.000 alumnes més que l'any passat.

L'aposta d'Educació per aquest servei és més que evident. I és que si la partida per a les beques menjador en el curs 2015-2016 era de 52 milions d'euros, el pressupost destinat ha anat augmentant amb passes de gegant: 63,9 milions en el curs 2016-2017; 68 milions en el 2017-2018; 71 milions en el 2018-2019; i, ara, 72,7 milions d'euros.

Per tant, el nombre de beneficiaris també ha anat augmentant. "Era una urgència a cobrir a les escoles en tractar-se d'un servei al qual moltes famílies no podien accedir per no poder fer front al seu cost", explicava llavors el conseller Marzà. El repte, en aquesta legislatura, serà aconseguir la gratuïtat progressiva del menjador escolar.

"De la mateixa manera que hem fet realitat la gratuïtat dels llibres de text amb els bancs de llibres, el servei de menjador gratuït ha de ser també punta de llança del qual entenem com a escola pública i de servei públic per a acabar amb les desigualtats socials".

Altres inversions

Des de la conselleria d'Educació també s'està posant el focus d'atenció tant en la millora de la Formació Professional per a adaptar-la a les necessitats del mercat laboral, amb un pressupost pluriennal de 176 milions d'euros; com a la incorporació de la perspectiva de gènere en els centres educatius amb un Pla de Coeducació amb una inversió de més de 67 milions d'euros.

"Continuarem realitzant passos valents per a fer de les escoles valencianes espais de coeducació i llibertat", ha assenyalat Marzà.

Destacats