25n
25N
25N

Una família valenciana demana exhumar el seu familiar enterrat al Valle de los Caídos

Contando Estrellas Flickr

Una família valenciana demana exhumar el seu familiar enterrat al Valle de los Caídos
13/10/2019 -

Una família valenciana ha sol·licitat poder exhumar les restes d’un dels seus familiars, Ángel Fernández, que es troba enterrat al Valle de los Caídos. El passat 4 de juny van iniciar aquest procés amb la presentació de la documentació en la subdelegació del Govern a València al costat del president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso.

“Si poden exhumar a Franco, també jo puc exhumar al meu germà“, ha assenyalat Antonia Fernández, veïna del municipi valencià d’Alfafar i germana d’un dels militars enterrats en la zona de posterior a la cripta del Valle de los Caídos.

Antonia ha lamentat que durant molt de temps els seus pares no van poder saber on estaven les restes mortals del seu fill: “Ells pensaven que estava en alguna cuneta tirat i tots dos van morir sense saber on estava”. Pel que davant la certesa de saber on estan localitzats les restes mortals del seu germà, Antonia ha demanat “portar les restes que queden d’Ángel al poble, on estan enterrats els meus pares i la resta dels meus germans”, al lloc on ha indicat “és on ell mereix estar“.

“Jo faré ja 88 anys i espere que abans que jo em muira, poder traure les restes del meu germà i que descanse en pau al costat dels meus pares”, ha confessat Antonia, l’única germana amb vida d’Ángel. Per això, ha insistit que si hagueren de fer-li la prova d’ADN per a identificar les restes, hauria de ser “com més prompte millor, millor”.

La família, després de diversos anys sense saber el parador del seu familiar, van aconseguir situar a Ángel com una de les víctimes mortals de la batalla de Terol, mort en un paratge entre Cancun i Parany.

La filla d’Antonia, Montse Martínez, va ser qui va contactar amb el cementeri de Terol per a confirmar aquestes dades, i és allí on també els van comunicar que les restes del seu oncle s’havien traslladat l’octubre de 1963 a la part posterior de la cripta del Valle de los Caídos.

Tot seguit, la família va contactar amb la representació eclesiàstica al Valle de los Caídos per a poder accedir a la zona on jeien les restes mortals del seu ser estimat i poder posar en marxa els mecanismes per a exhumar les seues restes. Alguna cosa que segons ha confessat Montse va ser “impossible” ja que el representant de l’Església amb qui van parlar els va dir que: “No ho podien traure d’allí”.

Finalment, després de presentar a principis del mes de juny d’aquest any la sol·licitud formal d’exhumació del seu germà i oncle, Antonia i Montse van rebre uns 15 dies després una resposta per part de Patrimoni Nacional.

En la missiva els van comunicar que la institució “analitzarà la viabilitat de l’exhumació”, i també els han concedit una visita a la zona on està enterrat el seu familiar al Valle de los Caídos quan es convoque una visita amb familiars, encara que de moment no han sigut citades i desconeixen les possibles dates d’aquesta visita.

EXHUMACIÓ DE FRANCO

Davant l’anunci del Consell de Ministres que el Govern durà a terme l’exhumació de Francisco Franco abans del 25 d’octubre, els familiars d’Ángel esperen “com més prompte millor” poder enterrar al seu parent en la tomba familiar, junts als seus pares i germans.

Montse considera que aquesta decisió del Govern “és justa” perquè ha assenyalat la dificultat dels familiars d’haver d'”envoltar la cripta on està enterrat el seu botxí”, per la qual cosa ha celebrat que pròximament: “No estiguen les restes de Franco”.

“Estem lluitant pel meu oncle i per tots els que són allí”, ha manifestat Montse qui ha insistit que la seua lluita per a exhumar al seu oncle és també una manera de “conéixer la veritat”, ja que ha indicat “hem estat sumits en la dictadura” i ha recalcat que aquesta part de la història: “És també la història d’Espanya”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − sis =