25n
25N
25N

Una família troba l'acta fundacional del PSPV de Riba-roja de març de 1936

Una família troba l'acta fundacional del PSPV de Riba-roja de març de 1936
07/11/2019 -

La família d’un afusellat en el franquisme ha localitzat l’acta fundacional del PSOE de la localitat valenciana de Riba-roja, document en el qual es detalla el nom dels membres de l’executiva i les seues funcions. Segons ha informat el PSPV en un comunicat, l’acta permet revelar l’origen i la fundació de l’agrupació local gràcies a les gestions realitzades en els últims mesos pels familiars d’un dels militants que la van constituir.

D’aquesta forma, l’agrupació va quedar constituïda legalment l’1 de març de 1936, a escassos mesos d’esclatar la guerra civil espanyola. L’actual agrupació socialista de Riba-roja està preparant els actes oficials per a commemorar el 85 aniversari de la constitució legal, que es complirà l’any 2021, amb diversos esdeveniments i celebracions “pels homes i les dones que ajudar a la fundació de l’agrupació socialista d’aquesta localitat en un dels períodes més convulsos de la història espanyola”.

Els papers recuperats per les nétes de José Navarro -un dels fundadors- a través de la Fundació Pablo Iglesias tenen una “indubtable importància històrica ja que ajuden a esbrinar algunes qüestions d’índole interna de l’agrupació socialista de Riba-roja de Túria, com el nom de tots els membres de la comissió executiva que la van fundar, els objectius polítics dels seus militants en la vespra de la guerra civil o l’aprovació del reglament d’organització”.

La comissió executiva local de Riba-roja va quedar constituïda en 1936 per Antonio Miguel Enguídanos com a president; vicepresident era Ángel Policarpo; com a secretari de l’agrupació va ser triat Nicolás Álvarez Lluch; com a sotssecretari José Coll Pedros; el tresorer era José Navarro; el comptador, Balbisso Navarro; com a bibliotecari va ser triat Lucio Soriano; i, finalment, els vocals Luis Canto, Francisco Alanz, Juan Bodí i Miguel Martí.

Dos tots ells, Nicolás Álvarez i José Navarro van ser assassinats després de la guerra civil, a l’inici de la dictadura, al setembre i novembre de 1939, respectivament, segons apunta el PSPV. La documentació certifica que cada afiliat de l’agrupació havia de satisfer una quota de 0,50 pessetes de l’època que els donava dret a la militància, encara que estaven exempts del pagament els malalts, els aturats i els absents durant més de tres mesos.

SEU Al CARRER REPÚBLICA

Una carta remesa per la comissió executiva local als seus homòlegs de Madrid per a la seua legalització definitiva constata que a dia 26 de juny de 1936 existien 20 afiliats en l’agrupació. La seu va quedar fixada amb caràcter general legals al carrer República, número 26 de Riba-roja i després al carrer Francisco Largo Caballero, número 2.

El reglament fundador de l’agrupació de Riba-roja subratlla com a missió principal “inculcar als seus socis les idees socialistes, recomanar als seus afiliats la celebració d’actes civils, laborar perquè els seus afiliats actuen disciplinàriament dins de les seues societats, acréixer els lectors de la premsa socialista i contribuir a la creació d’escoles laiques i cooperatives”, entre altres.

Els comptes econòmics eren revisats trimestralment -segons, consta en la documentació trobada- per una Comissió Revisora composta de tres membres els dictàmens dels quals eren únicament vàlids per unanimitat o per àmplia majoria. Les reunions ordinàries se celebraven cada tres mesos com a mínim i unes altres de caràcter extraordinari a petició del comité o a petició de la quarta part dels afiliats.

Les funcions dels membres del comité executiu de Riba-roja queden fixades amb detall en els papers trobats, com el cas del tresorer “com depositari dels fons socials per a la bona marxa administrativa sobre ingressos i despeses, el comptador com a encarregat de la recaptació, el president per a l’autorització de les ordres de cobrament i pagament, el vicepresident com a substitut del president o el secretari com a fedatari de les comunicacions del comité local”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × dos =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus