Les Falles són una festa plena de llum, color i so, on la pólvora juga un paper fonamental en la celebració. No obstant això, l’ús de la pirotècnia comporta riscos que cal tindre en compte per a garantir la seguretat de totes les persones i evitar possibles incidents. Per això, és fonamental fer-ne un ús responsable i respectar les normes establides.
Amb l’objectiu de minimitzar riscos i assegurar que la festa es desenvolupe amb normalitat, l'Ajuntament de València ha publicat una sèrie de recomanacions per a l’ús segur de la pirotècnia. Estes indicacions busquen conscienciar la ciutadania sobre la importància de seguir les mesures de seguretat, respectar les zones habilitades per a l’encesa de petards i adoptar precaucions per a evitar accidents que puguen entelar la celebració d’esta tradició tan arrelada.
Llista de recomanacions
L'Ajuntament de València ha publicat recomanacions "per a garantir la seguretat durant els espectacles pirotècnics de les pròximes festes falleres". "Es tracta –tal com ha explicat el regidor de Bombers, Prevenció, Intervenció en Emergències i Protecció Civil, Juan Carlos Caballero– d’una sèrie de consells per a evitar accidents, facilitar la mobilitat, mantindre l’ordre i protegir l’entorn i, així, gaudir de les Falles d’una manera segura i responsable".
"Volem minimitzar els riscos", ha ressaltat el regidor, després de recordar que "les Falles són unes festes massives, que registren una gran afluència de persones en diferents activitats i, per descomptat, en els espectacles pirotècnics". "I per això és fonamental seguir certes pautes per a previndre accidents i problemes", ha reiterat el regidor.
Estes recomanacions, a l’abast de tota la ciutadania en els expositors de mobiliari urbà, fins al dijous 20 de març, inclouen indicacions per a abans, durant i després d'estos espectacles pirotècnics. Així mateix, l’Ajuntament dona pautes per a reaccionar en cas d’emergència i per a aquelles persones que viuen o treballen prop del lloc on es desenvolupen els espectacles.
Protocol de seguretat
Juan Carlos Caballero ha detallat que l’Ajuntament, que compta amb un protocol de seguretat i emergència per a les Falles de 2025, aconsella l’ús del transport públic i no estacionar ni encendre foc prop d’on se celebren les mascletaes o castells. També alerta per a evitar les aglomeracions i mantindre els xiquets i xiquetes de la mà.
Els missatges són clars i directes, com ara "No encengues foc, fumes ni uses pirotècnia prop dels recintes pirotècnics" o "en dies de molt de sol, usa roba lleugera i cobreix-te el cap", ha indicat el regidor, qui també ha incidit en la importància de seguir les recomanacions durant la celebració dels espectacles. "Estes fan menció a detalls com, per exemple, que en presenciar una mascletà o castell és preferible mantindre la boca lleugerament oberta per a evitar danys en les oïdes".
"Per últim, però no menys important, l’Ajuntament recorda que la ciutadania ha d’eixir del lloc de manera ordenada, sense empentar, no entrar en les zones restringides encara que l’espectacle haja acabat i, davant qualsevol problema, avisar el 112", ha afegit Caballero.
Per a aquelles persones que viuen o treballen prop de les zones de foc, l’Ajuntament recomana, per exemple, tancar portes, finestres i persianes, recollir els tendals i no deixar roba o objectes inflamables en balcons o terrasses.
Juan Carlos Caballero ha animat la ciutadania a seguir estos consells, que també han sigut redactats en un text de lectura fàcil per a facilitar la seua accessibilitat cognitiva a persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, amb malaltia mental, així com per a aquelles persones que no saben llegir, són majors o no coneixen l’idioma.