Falles

A quins grups socials aconsellen els experts l'ús de mascaretes en les mascletaes? Descobreix-ho

Amb l'arribada de la primera mascletà, arriben les recomanacions dels experts a l'hora de l'ús de la mascareta

Óscar Gascó

1 minut

Assistents a la primera 'mascletà' de les Falles de 2022 en la plaça de l'Ajuntament de València

Ja és una realitat. Estem a març i a València ho sabem. Arriba el mes de les Falles. De fet, hui es dispara ja la primera mascletada del mes en la plaça de l'Ajuntament de València. Cada dia, a les 14 h de la vesprada (hora espanyola), tindrà lloc un dels "clàssics" d'unes festes considerades en 2016 per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Sens dubte, és un esdeveniment que reuneix, any rere any, a milers de persones en una plaça abarrotada en la qual amb prou faenes cap una agulla. Amb això, per descomptat, es formen aglomeracions amb la multitud de persones allí presents. Doncs bé, tenint en compte d'on venim, amb l'ombra de la COVID-19 encara present, els experts mèdics recomanen una sèrie de consells a l'hora d'utilitzar les mascaretes en el que seran les primeres falles "normals", després de les restriccions del 2021 i 2022.

Mascletà de Falles a la Plaça de l'Ajuntament de València



D'aquesta manera, Juan Francisco Navarro, president de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva, adverteix de la utilització de les mascaretes a totes aquelles persones majors de 65 anys i immunodeprimides durant la celebració d'aquests espectacles pirotècnics. "Són les persones més vulnerables, que poden patir amb major gravetat malalties infeccioses com la grip o el coronavirus. Per això, hem de protegir-les i cuidar-les", assenyala Navarro.

Seguint aquesta línia, recomana l'ús de la mascareta a tots aquells assistents que patisquen símptomes relacionats amb qualsevol virus respiratori com és el cas del dolor de gola o la presència de tos. "No és sol per protegir-se a ells mateixos, sinó a la gent que està a la seua al voltant. Es tracta d'una qüestió de civisme i educació", exigeix. A més, Navarro apunta que la mascletada és un acte en el qual es produeix una gran interacció social entre els presents durant un llarg espai de temps, la qual cosa emfatitza encara més la idea de protegir-se per a evitar que puga haver-hi un repunt en els casos.

Increment de la incidència després de les Falles

Juan Francisco Navarro no dubta a constatar que la pròpia mascareta hauria d'utilitzar-se també en altres actes fallers, sobretot els que es produeixen en espais tancats com són les clàssiques "carpes", ja que la transmissió augmenta notablement en aquests llocs. "Les ones epidèmiques venen de les interaccions socials, és a dir, d'una aglomeració de gent convivint. Les Falles són un clar exemple d'això", assenyala.

Per aquesta raó, els experts esperen un creixement dels contagis després de la festivitat valenciana si no es compleixen alguns dels consells bàsics com és el cas de l'ús de la mascareta entre les persones amb símptomes o vulnerables, així com llavar-se les mans.

"És evident que cal fer vida normal, ja que hi ha sectors que ja s'han vist greument perjudicats com és el cas de l'hostaleria o el turisme, però demane prudència a la ciutadania davant la falta de normatives", recorda Navarro.

Què significa persones immunodeprimides?

Les persones immunodeprimides són aquelles que tenen un sistema immune feble i, per tant, veuen limitades les seues capacitats per a combatre infeccions i altres malalties.

En realitat, són persones en les quals part del seu sistema immunitari no funciona com hauria de funcionar. Es tracta, així, d'un grup de persones que estan més exposades a agafar infeccions o altres malalties, ja que el seu sistema sanitari és més feble que el de la resta de persones.

Per això, en el cas de les Falles, han d'estar més pendents de l'ús de les mascaretes en els actes en els quals acostumen a produir-se multituds i, per això, major contacte social.