Un municipi de València es va convertir, en el 2023, en el primer a oferir als seus visitants l'explicació de totes les falles plantades de manera inclusiva mitjançant un llenguatge apte per a totes les persones amb diversitat funcional. Una proposta que es repetirà en 2024 i que li ha valgut per a convertir-se en referent d'una ‘plantà’ inclusiva. Però, quin és este municipi?
Es tracta de Sueca, capital de la Ribera Baixa. Esta localitat, així com les seues pedanies del Perelló i el Mareny de Barraquetes, planta les seues 16 falles, més la de la Junta Local Fallera (JLF) que s'instal·la en la plaça de l'Ajuntament a l'estil de l'estoreta velleta, amb uns cartells amb pictogrames per a facilitar la seua comprensió.
La iniciativa va sorgir des de l'Associació de Pares de l'Autisme de Sueca (APASU) i ràpidament es van unir al projecte l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Falles, qui s'ha encarregat de sufragar els costos, i totes les comissions del municipi.
Este dimarts a la vesprada, el saló de plens de l'Ajuntament de Sueca, va albergar l'acte de lliurament dels cartells que lluiran les falles de 2024 als presidents i presidentes, de la mà de l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la regidora de Falles, Gema Navarro; la presidenta de la JLF, Lorena Sendra; la presidenta d'APASU, Sonia Perucha, i altres membres de l'associació.
El secretari d'APASU, Rubén Pastor, es mostrava "molt content" pel fet que per segon any consecutiu Sueca oferisca totes les seues falles amb un llenguatge inclusiu mitjançant pictogrames.
Per part seua, Gema Navarro, regidora de Falles, insistia que "des de l'Ajuntament, secundarem sempre qualsevol iniciativa que contribuïsca a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, en este cas, fent partícips de la festa fallera a totes les persones amb diversitat funcional".