Falles

Pere Fuset: "No soc el mateix de 2015. No sé si millor o pitjor, però estic preparat"

Parlem amb el regidor Pere Fuset sobre com afronta la seua tornada a Cultura Festiva i els seus plans de futur per a renovar el món de les Falles

1 minut

El regidor Pere Fuset / Foto: Eva Máñez

"Tenia mono de tornar a Cultura Festiva". Després de tres anys d'aquella decisió personal d'allunyar-se del focus mediàtic que suposa liderar les festes de València, el regidor i portaveu de Compromís, Pere Fuset, espera "amb moltes ganes" tornar a posar-se al capdavant. "Tinc moltes idees que intentaré aplicar no només fins que acabe la legislatura, sinó també després, si la ciutadania així ho decideix".

Hui, parlem sobre com afronta la seua tornada a la Regidoria de Cultura Festiva; com valora el treball realitzat per l'actual regidor de l'àrea, Carlos Galiana; però, sobretot, quins són els seus plans per a renovar el món faller: "la festa de les Falles no pot ser un fòssil, ja que només les tradicions que s'adapten al seu temps són les que perviuen".

Després de les Falles 2023, tornes al capdavant de la Regidoria de Cultura Festiva, hi ha ganes?

Hi ha moltes ganes. Òbviament, la Cultura Festiva és la meua passió, i durant aquests tres anys m'ha donat temps a pensar en moltes coses. Valore i agraïsc, per descomptat, l'esforç que va fer Carlos Galiana en posar-se al capdavant d'aquesta àrea després de la decisió personal d'apartar-me, però sí, podem dir que tenia mono de tornar i, sobretot, d'aplicar totes les idees que tinc, i així espere fer-ho no només en el que queda de legislatura, sinó també després, si la ciutadania així ho decideix.

Com valores el treball de Carlos Galiana?

Crec que Carlos ha sigut capaç de, sense desatendre totes les altres àrees de gestió, fer front a la situació més complicada que ha tingut la festa de les Falles i el conjunt de la societat, amb una incertesa que ni tan sols deixava planificar. És clar que sempre hi ha coses que haguérem fet de manera diferent, perquè som persones diferents, però cal agrair la gestió que ha fet, que ha permés que les Falles i la resta de festes sortejaren eixos alts i baixos. Cal pensar que quan es va produir l'última crisi, en 2008, el Partit Popular va retallar les subvencions a les Falles. En canvi, en aquesta crisi s'han augmentat considerablement les ajudes. De manera que podem dir que aquest ajuntament ha estat al costat de la festa.

Tornes també al focus mediàtic, estàs preparat?

Jo no he deixat de treballar en cap moment, però, òbviament, he estat al capdavant d'una àrea que no desperta morbositat, ni tant d'interés, encara que estiguem manejant projectes europeus molt importants o treballant de manera transversal. Per tant, torne al focus o el focus torna a mi, no ho sé, però estem preparats. Després de tants anys, un ha aprés de les seues errades i encerts, de les alegries i les penes, que últimament també han sigut unes quantes, i puc dir que no soc el mateix de 2015. No sé si millor o pitjor, però estic preparat.

Estic convençut que d'ací a 25 anys, més o menys, veurem normal la figura del Faller Major

Després d'aquests tres anys, et reincorpores amb l'ànim de renovar el món de les Falles?

Sí, crec que la festa de les Falles, com qualsevol altre àmbit de la societat, no pot ser és un fòssil. Només les tradicions que s'adapten al seu temps són aquelles que perviuen, i jo vull que les Falles pervisquen, perquè són un motor social, cultural i econòmic de primera ordre.

Per tant, crec que hem de treballar en molts fronts, i ho hem de fer d'una manera dialogada, consensuada, però ferma. No podem quedar-nos estancats, necessitem obrir les finestres perquè es refresque. I hi ha molts àmbits com, per exemple, continuar treballant en la plena igualtat entre homes i dones, de la mateixa manera que s'ha treballat en altres àmbits; treballar per a millorar el sistema d'elecció de les Falleres Majors de València i la Cort d'Honor perquè més gent tinga oportunitat; i particularment, en el cas de les xiquetes, que tinguen un tracte més amable i fàcil, ja que és una cosa que personalment em preocupa molt.

També crec que cal treballar en la sostenibilitat de les Falles. Somni amb recuperar aquelles falles de cartó pedra que deixaven veure el foc i no tant el fum negre. No serà fàcil ni serà ràpid, però cal començar ja cap a eixa transició ecològica de les Falles; i per descomptat, treballar a protegir els sectors patrimonials de la festa: primer als artistes fallers, que o ens posem les piles o desapareixeran; al sector pirotècnic, que ha de ser profeta en la nostra terra i crec que no els paguem com toca; i a altres sectors com la música, la indumentària...

El regidor Pere Fuset / Foto: Eva Máñez

Parlant de la pirotècnia, Caballer anunciava que deixava de disparar, en part, per les traves administratives...

Jo done fe perquè en moltes ocasions li he acompanyat a batallar aquestes qüestions, i amb Ricardo, en la meua època, tenim alguns dels espectacles pirotècnics dels quals més orgullós estic, com el piromusical de La Marina, la Crida a la Humanitat o espectacles que han quedat per a la història, com l'última Nit del Foc que va disparar o per descomptat la mascletà vertical, que va ser una batalla de moltes traves que vam haver de superar. Jo ho entenc, però confie i desitge que siga una decisió passatgera perquè València necessita a Ricardo i crec que, en el fons, Ricardo necessita disparar en València.

I en eixa renovació que planteges de les Falles, com encaixa la figura del Faller Major?

Estic convençut que d'ací a 25 anys, més o menys, ho veurem absolutament normal i per tant, sempre ha d'haver-hi algú que trenque eixa barrera. Ho hem vist en altres festes, com a Vinaròs per exemple, i en alguns casos fins i tot amb sentència judicial.

Sé que és una qüestió que el reglament faller no contempla, i només els presidents de falla en les assemblees o el conjunt del col·lectiu faller en un congrés poden canviar-lo – no podem fer-ho els polítics – però crec que és una qüestió que més prompte que tard ha de ser normal. No podem anar contra les tendències del futur, contra el destí. Crec que hem d'afavorir aquest debat, i jo respecte absolutament totes les opinions, però si m'haguera de jugar una paella sobre el futur de la festa, crec que passa perquè la figura del Faller Major siga una cosa normal.

El que sembla segur és que no es normalitzarà en un futur molt pròxim...

Caldrà veure-ho. L'última paraula la tindran els presidents de falla en una assemblea, que són els que poden canviar les normes. No serà un tema que estiga exempt de polèmica, però acabarà per ser normal.

Ho tenim molt bé perquè Joan Ribó torne a ser alcalde de València

Com es perfila el Congrés Faller? Ja hi ha data?

Després de 20 anys, per fi, hem començat a treballar-ho, però segons tinc entés encara no hi ha una data prevista per a la seua celebració. Pot ser que vulguen esperar-se al fet que passen les eleccions per a convocar-ho, la qual cosa em sembla bé, però crec que és imprescindible actualitzar moltes coses del reglament. Em permetràs que siga prudent, per respecte, però sí que crec que hi ha qüestions que s'haurien de tractar com, per exemple, el paper de les Corts d'Honor; el paper de la dona en particular; o dignificar de manera especial als xiquets i xiquetes, perquè sempre diem que el futur de la festa els pertany, però ens oblidem que una part del present també. Ja hi haurà temps per a parlar.

El PSPV-PSOE presentava el dilluns a Nuria Llopis com a candidata a liderar Cultura Festiva a València, quina valoració fas?

Amb Núria tinc una bona relació personal i fins i tot vaig comptar amb ella per a algun acte faller, ja que em sembla una gran comunicadora. Quan el seu nom va sonar amb força, li vaig escriure per a felicitar-la i ara no puc més que donar-li l'enhorabona i desitjar-li la màxima sort. En mi tindrà un company. Crec que és legítim que el PSOE vulga tindre veu en festes, com en qualsevol altre àmbit, i que en aquest cas opten per buscar-la fora atés que internament potser no el tenien tan fàcil. Benvinguda siga.

Nosaltres, en Compromís, també tenim coses a dir sobre tots els temes que ens afecten i quant a festes tenim un model igualment legítim, amb un ampli grup de treball consolidat que ja fa molts anys que va entendre que les festes no poden ser un reclam electoral, sinó un motor social, cultural i econòmic de primera magnitud i transversal per a València. Més enllà de noms – i més encara tenint en compte que no es pot vendre la pell de l'os abans d'hora – crec que el tema mereix propostes i capacitat de gestió i així ho enfocarem nosaltres. No és qui ho fa, sinó què fa i confie i desitge que la resta facen el mateix. Cada festa ja té el seu representant, i del que es tracta és de preservar el patrimoni, aprofitar tot el seu potencial i tindre valentia per a no posar-se de perfil en la necessitat de modernitzar i millorar el que faça falta.

El portaveu de Compromís per València, Pere Fuset / Foto: Eva Máñez

A més de Cultura Festiva, recuperes el càrrec de portaveu de Compromís en un any mogudet... Com l'afrontes?

Amb moltes ganes, amb ganes de posar-nos les piles. Crec que hem d'adoptar un to autocrític, exigent, humil, però també orgullós de la trajectòria. Jo soc una persona molt exigent i autocrítica, i sempre dic que moltes vegades m'estresse quan veig una vorera trencada, o un semàfor apagat... i la política sempre és una cosa inacabada, perquè sempre hi ha alguna cosa per a millorar. Però si mires amb perspectiva, i veus d'on venim i on estem... Venim d'un 2015 en el qual els valencians havien d'anar, d'alguna manera, avergonyits de la imatge que teníem; i ara som una València completament diferent: Capital Verda Europea, finalista dels premis de la Capitalitat de la Innovació, una ciutat que acollirà els Gai Games, que ha sigut Capital de l'Alimentació Sostenible, Capital del Turisme Intel·ligent, o que és considerada la millor ciutat del món per a viure... I això no significa que siga un paradís, perquè no ho és, però no és l'apocalipsi que alguna gent està predicant.

Hem superat una crisi econòmica amb una recepta completament diferent de la de 2008. Mentre en 2008 s'aplicava la tisora, ara estem amb l'escut social, protegint. Estem amb les millors dades d'ocupació dels últims 16 anys, amb el menor deute i amb les majors inversions. Per tant, crec que hi ha una gestió que és necessari vendre i com a portaveu tractaré de fer-ho.

Com veus el panorama polític de cara a les eleccions municipals?

A mi no m'agrada vendre la pell de l'os abans de caçar-la. De fet, soc prudent, però crec que ho tenim bé per a continuar un projecte de canvi, de transformació, que necessita més temps per a consolidar-se. Ho tenim molt bé perquè Joan Ribó torne a ser alcalde, però hem de guanyar-ho, al carrer, explicant el que hem fet. Moltes vegades estem tancats en els despatxos gestionant, i no som capaços d'explicar el que fem i per què ho fem. I en eixe sentit, tractaré d'aportar el meu granet d'arena perquè el contem millor.

Etiquetes: