En l'epicentre de l'Exposició del Ninot, hui abordem tota la programació de les Falles 2019 amb la persona que més la coneix de primera mà, el Regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset.
Venim d'un cap de setmana intens, gloriós. Com has viscut tu personalment la mascletà vertical?
La veritat és que ha sigut un cap de setmana molt intens. Es diu «de la festa, la vespra» i la vespra de la festa és aquest cap de setmana. Començàrem divendres amb la Gala fallera, després dissabte férem història per a les Falles i per a la pirotècnia, per a Ricardo Caballer, per a la ciutat de València... amb la mascletà vertical, que és una autèntica burrada. Ja saps que aquests anys hem tingut la intenció que les pirotècniques valencianes siguen profetes en la seua terra i jo crec que ho estem aconseguint. No només pujant la remuneració econòmica, que és justa i merescuda, perquè a més té molt de retorn econòmic per a la ciutat; sinó sobretot afavorint la innovació. Jo crec que a qualsevol persona que ho va viure en directe li sobren les paraules, perquè va ser una autèntica passada veure els 110 metres de terratrémol final, que arribà a dues vegades el Micalet d'altura o un camp de Mestalla en vertical, explotava i generava eixa sensació que només la pólvora és capaç de generar als valencians. Per tant, molt desvanit.Després de la Crida dels sentits, vàrem escoltar dos discursos, cadascun amb un missatge molt potent. Amb quin et quedaries dels dos?
La veritat és que és important que la Fallera Major Infantil puga dirigir-se als fallerets i les falleretes, que potenciem el paper dels infantils. Precisament el que destacaria del discurs de Sara és això, eixa reivindicació que va fer. No allò de «són el futur», sinó que «són el present», també formen part del present i han de tindre un protagonisme actiu. Estem treballant això amb els presidents infantils, per exemple perquè en aquesta mateixa Exposició del Ninot puguem també conèixer el gust dels xiquets i xiquetes, cosa que fins ara no passava perquè el ninot indultat major el trien només els adults, però l'infantil, els adults i els xiquets. Anem a fer una experiència pilot perquè els xiquets i xiquetes ens puguen dir ells mateixos quin és el seu ninot favorit.I del discurs de Marina, vàrem tindre uns quants eslògans. Això de «Falles és una bona idea», allò que les Falles són art efímer però que el sentiment és etern també va ser una frase molt potent. També eixa apel·lació a la solidaritat en l'obertura de la festa va estar molt bé. Ja fa quatre anys que li hem pegat un poc la volta a la Crida perquè no siga un espectacle que pot estar en qualsevol altra ciutat, sinó pensat per a eixe moment, pensat per a aquesta ciutat. Hi ha moments com quan s'obrin les torres i es veia la vista àrea, no? O eixe final apoteòsic amb el Bolero de l'Alcúdia i el piromusical, que va ser molt aclaparador i un homenatge també a l'epicentre de la festa que, no oblidem mai, és el treball dels artistes fallers, les pròpies Falles.
Parlem de la gran traca per a les pròximes setmanes falleres. Què em pots destacar?
Aquests anys hem vist com es fomentava anar més enllà del «sota, caballo y rey» i tractar que els pirotècnics es trobaren a gust, no només amb la recompensa econòmica que hem apujat en 2.000 euros per mascletà i que encara estan disparant per sota del mercat. A més, tingueren facilitats per a fer coses noves, ho hem vist no només en Falles sinó també en la Fira de Juliol, en Nadal o en les campanades. Per tant, anem a vore firmes d’autor, mascletaes, eixes albaes de les Falles que s’han consolidat com una novetat dels últims anys en la plaça de l’Ajuntament el dia 15, castells molt potents i mascletaes també els caps de setmana previs, que tenen molt bona acollida, a les 12. Anem a vore diferències entre cadascuna de les mascletaes: molt de color, fum de color, i espectacles, cadascun d’una firma. Al final, com deia els pirotècnics són artistes i cadascú té la seua manera d’interpretar i per això, crec que el millor és vore’ls com anem a vore’ls i estic convençut que anem a disfrutar.'Enguany anem a tindre una Nit del Foc i una Cremà molt espectacular. '
Com valores la decisió d’apujar la remuneració dels pirotècnics en comparació amb l’anterior govern on estaven mal pagats?
Estaven mal pagats i cal dir que, a més, és un sector que té un retorn econòmic molt gran. Vull dir a la gent que cada euro que invertim en pirotècnia es multiplica en canyes, refrescos, pinxos de truita, dinars, sopars... És a dir, per cada euro que invertim es multiplica en l’economia local. Per tant, hem de tractar millor els nostres pirotècnics i ho estem fent apujant les mascletaes 500 euros cada any, arribant a 2.000. També, als castells i la Nit del Foc 7.500 euros més perquè és un castell molt important però de pressupost està molt a la par -i fins i tot molt inferior- a alguns dels castells que es fan en tota Espanya. No s’entén que a la terra de la pirotècnia no tractem bé als nostres pirotècnics.Ja anuncie que enguany anem a tindre una Nit del Foc i una Cremà molt espectacular. Crec que tot va a estar molt bé i el que demane també al sector pirotècnic és que no cal que li fiquem més i que puguen també guanyar diners perquè la ciutat guanya molts diners amb ells. He de dir també que no es tracta d’una qüestió econòmica i a vegades és una qüestió d’estima que realment tinguen les màximes facilitats: plataformes, innovació perquè puguen fer espectacles i lluir-se com ho fan a la resta del món.
Estem a l’Exposició del Ninot, on podem vore els millors ninots. Quina previsió teniu de visites? Perquè any rere any han apujat molt.
Sí, a més s’ha diversificat. No es tracta només d’una qüestió quantitativa de xifres, sinó també de qualitat. Primer perquè les comissions veuen que ara van en igualtat, estan en un lloc digne i fa quatre anys estàvem en una carpa. Ara ja estem en un museu, que és el que es mereix este art i este treball dels artistes fallers. Per tant, hi ha un major esforç per part de totes les comissions i les artistes. En el públic també s’està diversificant, cada vegada abellix més vindre a vore esta exposició i també s’acosta un públic turista que ve a la Ciutat de les Arts i les Ciències i es troba esta exposició i té un contacte amb les Falles que va molt bé perquè potenciem un turisme no només en la setmana de les Falles, que ja no cabem ningú, sobretot des de febrer a març que la ciutat ja comença a donar activitat. Aquesta exposició és un dels grans referents per a eixa estratègia que és interessant per a la pròpia economia de la ciutat.Pots desvetlar cap novetat de la Cavalcada del Ninot?
En estos anys hem dialogat molt, per molt que moltes vegades s’empenyen en airejar crispacions i conflictes molt estèrils i absurds. La veritat és que hem arribat a molts acords en les Falles i este és un d’ells. Hi ha un augment dels premis a les comissions com hi ha en altres competicions i sobretot el que anem a buscar és que siga una cavalcada molt més àgil perquè crec que en el passat hem vist cavalcades que estaven morint. Hem de recuperar la sàtira, l’enginy i que siga més dinàmica com ho és la Cavalcada de Reis i tantes altres. Per tant, la novetat principal serà eixa. Anem a recuperar els orígens de la Cavalcada del Ninot i fer el que està fent l’Ajuntament els últims anys: donar la benvinguda a les primeres peces ninots de la Falla municipal i de les Falles participants i per tant, buscarem una apoteosi amb música en directe en alguns casos. Des de l’Ajuntament tindrem un colofó espectacular amb què donarem la benvinguda també a eixa primera peça de la Falla municipal.Parlem de l’espectacle de la Plantà de la Falla Municipal. Què ens pots avançar?
Anem a buscar alguna cosa senzilla però participativa. En els últims anys, tot el món és conscient que amb la complexitat dels monuments s’ha avançat la plantà del 15 amb les primeres peces. Per això, nosaltres hem volgut d’alguna manera posar en valor el treball dels artistes i de la plantà. El cap de setmana previ farem alguna acció participativa i explicar que la Falla de l’Ajuntament és la Falla de tots els valencians i les valencianes i convidar als representats fallers però també a associacions veïnals, de consumidors i comerciants a participar d’eixa plantà. I enguany, igual que els últims anys, farem un acte participatiu en què la ciutat podrà intervindre en eixa plantà i pintar algunes de les peces que es ficaran en eixa falla que, per cert, avance que serà descomunal i una autèntica obra d’art. D’ella haurem de fixar-nos no només en el resultat, sinó sobretot en el procés que és del que parla, eixe procés creatiu. És una falla de 26 metres d’altura feta amb fusta, amb vareta i té moltíssim mèrit i moltíssim treball.Ja són quatre anys en què un jurat popular decideix la Falla municipal i on la política no ha tingut res a vore. Per què és important?
És important despolititzar les Falles i una és en la seua presa principal, com és la Falla. Com es triava la Falla del passat? Eres els regidors i les regidores del Partit Popular en la seua majoria, que a dit triaven l’esbós dels artistes. Vam consensuar un nou format amb el gremi d’artistes que siga molt més respectuós i no faça treballar gratis als artistes, perquè eixos esbossos es destruïen. Ara els artistes tenen l’oportunitat de presentar els projectes que després poden desenvolupar davant d’un jurat que no té polítics, sinó que té representants de les Falles del món artístic i de la ciutat valenciana. Ells designen eixos jurats i els poden conéixer de primera mà.Hem augmentat la quantia per a estimular eixa participació i la Falla municipal és important i, per tant, després de les retallades del Partit Popular tenim major pressupost i crec que és un procés que permet la col·laboració multidisciplinària d’artistes. Artistes fallers però també col·laborant artistes que ens ajuden a donar una difusió internacional. L’any passat la Falla d’Okuda estava feta pels artistes fallers de Latorre i Sanz i els ha atorgat una projecció internacional i vam tindre un ressó brutal en revistes especialitzades i en mitjans de comunicació que sí reconeixen a Okuda i varen poder conéixer a Latorre i Sanz i a les Falles. En aquesta ocasió són dos artistes valencians, PichiAvo. Són artistes urbans amb fama mundial, tenen obres exposades en mig món i són els encarregats del disseny d’eixa Falla que no l’oblidem que la fan els artistes fallers Latorrre i Sanz.