Falles

Pere Fuset: "Hem de posar molt en valor tant la Plantà com la Cremà"

València Extra parla amb el Regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i President de Junta Central Fallera

1 minut

Pere Fuset: "Hem de posar molt en valor tant la Plantà com la Cremà"

Tercer any al capdavant de la Festa més important i reconeguda per la Unesco com a patrimoni immaterial de la Humanitat, València Extra ha tingut l'ocasió de parlar amb Pere Fuset, Regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i President de Junta Central Fallera. Qui coneix a Pere, coneix la passió per la perfecció i els detalls en la seua regidoria. Espontani, proper i natural, ningú dubta que Pere Fuset ha deixat una empremta única al món de les Falles.

Parlem de la Plantà. L'any passat vàrem viure la Plantà al tomb. Què ens espera enguany en la Nit de la Plantà?

Des de fa 3 anys, la cavalcada del Ninot va acompanyada d'eixes primeres peces de la falla municipal. Enguany un jurat totalment independent format per artistes i professionals designats per diverses entitats falleres va decidir que fóra el taller de la Latorre i Sanz, dos artistes fallers molt experimentats amb un disseny d'Okuda, un dissenyador internacional que s'ha implicat moltíssim i està donant moltíssim ressò internacional a la nostra festa.

A més, el passat dissabte vàrem tindre una activitat participativa i del conjunt de la societat que vàrem poder pintar i participar en la Pintà d'eixa falla multicolor que serà la falla més multicolor municipal de la història.

Quin acte t'agradaria destacar de la setmana gran de Falles?

El programa de festejos és bàsicament el mateix des de fa molts anys. Una de les apostes que estem fent la regidoria en el conjunt de les festes de València, és el tema pirotècnic. No només els estem pagant més d'un 33% més que cobraven (1.500 més) abans que jo arribara sinó que fins i tot estem tractant de potenciar la innovació. Pensem que és la millor aliada de la tradició i no volem quedar-nos en el "sota,caballo y rey" d'eixa mascletà i castell. Tenim moltes altres manifestacions pirotècniques que els nostres pirotècnics estan fent en tot el mapa terrestre i vorem també que les puguen mostrar a València.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a mi una de les novetats d'enguany, és eixa alba de les Falles, no és nou, però farem un pas avant. Coincidint amb la nit de la Plantà enguany Ricardo Caballer dispararà des de la Plaça de l'Ajuntament el dia 15 a les 24 hores ens oferirà un magnífic Castell utilitzant grues de més de 38 metres i un castell que estarà completat amb la participació de tots els fallers i falleres perquè cada comissió estarà cridada a llançar les seues carcasses per la qual cosa l'objectiu és fer pinya i que ajudem a convertir València en la nit de la Plantà en un gran castell de focs, tota la ciutat en homenatge a les nostres falles i en particular als nostres artistes fallers.

Vorem a Rocío i Daniela participant en la Plantà?

Una de les coses que estem intentant és que les Falleres majors participen d'eixe procés i per a mi, és un dels moments més divertits i més emocionants vore també a la fallera majors infantil i la seua Cort plantant la seua falleta. És el que fan en moltes falles les comissions i per tant, ho hem de fer a la Plaça de l'Ajuntament. Vorem a Rocío i a Daniela plantar la seua falla.

Com són Rocío i Daniela?

Cadascuna són òbviament distintes perquè tenen personalitat pròpia, són una xiqueta i una dona del seu temps. En el cas de Daniela, jo destacaria la seua espontaneïtat, més enllà d'aspectes evidents com els seus ulls i el seu somriure. La seua personalitat és espontània i sempre és riallera.

En el cas de Rocío, la seua bondat. És tendresa personificada. És una persona que he conegut de prop i paga la pena. Jo desitjaria que tots els fallers i falleres tingueren l'oportunitat perquè és una persona que mostra la seua tendresa i la seua emoció per viure les festes de manera molt intensa. Jo sempre dic que una fallera major no només és una fallera major, sinó que sobretot ha de ser major fallera.

De fet, Rocío ens ha comentat el bon rollo particular que té amb tu, ens comenta que ja sou amics.

La veritat és que tenim molt bon rotllo, molt feeling perquè crec que els dos som molt diferents en moltes coses i n'hi ha coses essencials de personalitat que som molt pareguts. Tenim capacitat per a fer-nos bromes, trencar el protocol, per a cuidar-mos l'un de l'altre, per a connectar i la veritat és que estic encantadíssim. Sempre he estat al costat de les falleres majors però la veritat és que en Rocío he connectat molt prompte i crec que transmetem eixa imatge quan estem junts en actes. Per a mi és molt emocionant acompanyar-la i vore-la disfrutar.

Què li diries a un turista per a que vinga a la setmana gran de les Falles?

Ja no sé si dir-li-ho perquè ja no sé si cabem. Estem a tope. Una de les coses que estem tractant de fer és desestacionalitzar-la, que no només vinguen per la setmana fallera que hi ha activitats fins i tot abans. Podem trobar l'Exposició del Ninot que està en un lloc tan digne com la Ciutat de les Ciències, que tenim el Museu Faller, tenim la ciutat fallera.

Per tant, una de les apostes bàsiques és convertir València en la ciutat de les Falles i que siga percebuda així. De fet enguany anem a vore cartells de les Falles grans capitals europees. En tot cas, si vol vindre a la setmana fallera, ja li recomane que siga en màxima antelació i que vinga en 2019, que s'atrevisca a descobrir sobretot la vida del casal.

Una de les coses que va destacar Rocío en la seua crida és això. Va fer una crida als fallers i falleres per obrir les portes del seus casals i crec que descobriran que esta festa és molt més que una festa i que és un autèntic fenomen social, un motor social, cultural i econòmic de primer ordre però sobretot una festa que es viu en les places, en els carrers, i també als casals.

El costat més personal de Pere

Sempre has comentat que t'agrada molt la cremà. Què sent Pere quan veu una Falla en la Cremà?

Jo sóc un apassionat de la cremà i una de les coses que pitjor porte és que des que sóc president de JCF, és cert que puc vore la cremà de l'Ajuntament des d'un lloc privilegiat com és el balcó, però només veig eixa. Jo era de les persones que feia una ruta sempre, veia la cremà de la meua falla i després sempre igual veia sis o set però la veritat és que és un orgull.

Les falles estan pensades per a cremar i a més a més des que la Plaça de l'Ajuntament estem apostant per materials que fan una cremà més espectacular com són la fusta i no tant el suro, llueix molt més.

Crec que hem de posar molt en valor tant la Plantà com la Cremà perquè la festa de les falles té molts elements, molts d'ells són originals i altres que no tant com berbenes o llums que hi ha en altres festes.

Però el que ens fa únics i especials és la Falla i tot el que siga cultivar la cultura de la Falla és el que més m'agrada. He de dir que la crema també suposa un punt de tristor perquè acaben les festes i tampoc no vaig a negar-ho de descans que després de viure tan intensament les últimes setmanes fins i tot mesos, tens ganes de descansar.

Imaginem que pràcticament no veuràs a la teua segona família, la teua falla.

Es queixen molt que passe poc i és que em sent al mateix temps de les 381 falles i tracte de repartir-me al temps possible. Et conviden a anar a dinar a un casal, sobretot actes sense protocol, intente perquè em sent molt més còmode i viure un poc eixa vida de casal que tant m'agrada. Així i tot sempre que puc em passe per la Falla i quan em deixen tracte de ficar-me en activitats com punxar i fer de DJ en la meua pròpia falla.

Tens temps per a fer-ho?

Poques vedades perquè hi ha actes oficials, i quan no tens, estàs rebentat i vols tirar-te al sofà i al llit però sempre que puc ho faig.

Quants jupetins té Pere?

Crec que tinc 7 ó 8 jupetins diferents. Però un al final ja té gràcia per a combinar i sap combinar-los de manera que pareguen nous, però tinc 7 aproximadament.

La indumentària masculina ha canviat molt. Hem deixat el tradicional "uniforme de cucaracha" per a mostrar que els homes també tenim indumentària masculina. Tu també marques tendència. Què destacaries de la indumentària masculina?

El tratge que popularment es coneix com a cucaracha, és el tratge oficial del reglament faller i és una de tantes coses que pense jo particularment que hauria d'actualitzar-se en un congrés faller. Crec que ha fet molt de mal en la indumentària masculina.

Jo recorde quan era xiquet en la meua falla no em permetien eixir de saragüells o de torrentí i hui afortunadament això no és així. Així i tot crec que hem d'avançar. Una de les reivindicacions que faig és que el mocador forma part del tratge, hem d'anar amb mocador. Sí que em diuen alguns indumentaristes que des que sóc president i sempre isc en mocador, pareix que hi ha més que tracten de fer-ho d'imitar-ho, marques tendència per inèrcia però crec que hi ha un gran terreny a fer.

Quin és el dia perfecte de faller per a Pere?

Crec que el perfecte dia faller serà el dia quan torne a ser faller de casal i puga dinar en el meu casal, punxar, fer playbacks o teatre, i viure la festa per al que està concebuda per a viure-la en el barri amb els teus amics.

Intente que cada dia que visc, ja que he de treballar que no és només anar de festa i els que em seguiu més de prop, sabeu que sóc molt patidor i dels detalls, tracte com a mínim de disfrutar i de cada dia faller que visc tinc l'honor de ser president de JCF, siga un dia ideal.

Quin missatge enviaries als fallers?

Els demanaria que continuen treballant per la festa, no per fer-la més gran, sinó per fer-la millor i no és una qüestió de dimensions, sinó de buscar l'excel·lència. I és una de les coses que crec que eixa declaració que tots i totes col·lectivament hem aconseguit que les Falles siguen Patrimoni immaterial de la Humanitat, tenim l'obligació de ser millors. tractem de ser el més oberts e inclusius possibles per a que esta festa és una gran ferramenta per a cremar les desigualtats, la convivència en el veïnat. Els fallers i falleres són veïns que paguen una quota tot un any per a fer festa, i sobretot que disfruten, que gaudisquen, que no obliden mai que això és una festa.

Com porta Pere a vegades eixir en determinats mitjans per fets que no són notícia?

Con el cargo va la carga, els que estem en política hem de fer front a determinades coses, està clar que a més venim d'un canvi molt gran després de 24 anys de partit popular de dretes, casos de corrupció, i de molts anys que la dreta ha tractat d'utilitzar la festa com a patrimoni seu oblidant que les festes són plurals, i que són de tots,

Ara em toca a mi estar ahí al capdavant, sóc una persona jove, prou activa en xarxes socials, que diu el que pensa, i que pense el que dic i això et fica en la picota, sobretot quan hi ha una certa estratègia per part d'eixa dreta que es creu ama i senyora de les festes i dels sentiments de tots, per tal de llançar troles, mentides,

La gestió ahí està i cadascun farà la valoració que vulga, Les falles son patrimoni de la humanitat gràcies l'esforç col·lectiu de tots i no han desaparegut. El museu faller ja és un museu i està batint records. Fins i tot, aquells que deien que anaven a llevar les falles, han de callar-se o haurien de pensar-s'ho dos vegades quan veuen que les subvencions han augmentat en més d'un 13% creant noves línies de subvencions per a insonoritzar casals o incrementar la música amb bandes de música.

Què troba a faltar Pere?

Sobretot, trobe a faltar temps, per a la meua família, per als meus germanets, per a la meua iaia i als meus iaios, que es fan majors, i t'agradaria passar més temps en ells, i de vegades també un poc d'anonimat.

Jo vaig entrar en política per a canviar la política, i en el moment que em veja que la política m'està canviant a mi hauré perdut la batalla i he d'intentar que això no passe.

Per a què la gent es faça una idea. A quina hora encens el telèfon mòbil i quan para?

Són molt variables els horaris i com sabeu a banda de l'horari d'oficina, la Regidoria de festes quan més festa, més treball, i us podeu imaginar... vesprades, nits i cap de setmana són a tope.

No sé quan ha durat l'entrevista però quan òbriga i mire el mòbil, estic convençut que tindré un quants whatsapps esperant resposta, instagram, facebook, twitter i cridades perdudes.

Etiquetes: