Falles

Falles 2022: Hi haurà sancions per als qui no utilitzen la mascareta on és obligatori

Cano ha assegurat que es buscarà "l'equilibri" perquè "no volem que les Falles siguen unes festes policials"

1 minut

Agent de Policia Local de València durant els controls contra el botelló

El pròxim mes de març, tots els focus estaran posats a la ciutat de València en albergar, després de dos anys, la primera gran festa multitudinària de tot el país. La relaxació de totes les mesures sanitàries permetran que les Falles de 2022 se celebren en un escenari de "normalitat", amb un calendari festiu molt similar al de 2019. L'única exigència serà l'ús de la mascareta en interiors, així com en aquells espais oberts on es produïsquen aglomeracions, és a dir, mascletaes a la plaça de l'Ajuntament, revetles i discomòbils, la Crida o en l'Ofrena si s'assisteix com a públic.

L'Ajuntament de València, en coordinació amb les forces policials, la Conselleria de Sanitat i Junta Central Fallera, han establit el dispositiu de seguretat per al correcte desenvolupament de les festes josefines. I és que a les ganes de celebració, se suma que, enguany, el dia de Sant Josep cau dissabte, la qual cosa podria multiplicar el nombre de persones que s'acosten a la ciutat a gaudir de les Falles.

Encara que des de la Junta de Seguretat Local s'ha apel·lat a la responsabilitat individual i a la prudència, en total es desplegaran més de 2.000 agents de Policia Local, a més dels efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional amb el suport d'Unitats d'Intervenció Policial. Des de l'aire es controlarà la seguretat amb un helicòpter i diversos drons amb coordinació en un centre de control situat a la plaça de l'Ajuntament.

Presència policial durant les Falles

Com ha especificat el regidor de Protecció Ciutadana i responsable de la Policia Local, Aarón Cano, aquelles persones que "no porten mascareta on és obligatori s'enfrontaran a sancions" – en aquests moments, la multa per no portar la mascareta arriba als 100 euros –. Així i tot, ha assenyalat que es mantindrà "l'equilibri". "La intenció no és que siguen unes festes policials, ni que es puga generar un problema d'ordre públic per obligar una persona a posar-se la mascareta, però hi haurà sancions si no es compleix amb les mesures".

El gran repte enguany és, justament, controlar les aglomeracions i garantir que es complisquen les normes. Així, s'intensificarà la vigilància en revetles i discomòbils, i més especialment en aquelles que es produïsquen a l'entorn de la Llotja, única construcció a València declarada Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, s'ha avançat que hi haurà presència policial constant en aquest entorn, així com a la plaça de Bruges per a protegir el patrimoni.

Coordinadors COVID en cada comissió

Finalment, cada comissió fallera comptarà amb un coordinador COVID per a garantir que es respecten les normes, una figura que ja es va estrenar en les Falles de setembre. La responsable de Salut Pública, Isaura Navarro ha traslladat que la pròxima setmana es realitzarà el curs de formació. Així mateix, s'ha recordat que les carpes falleres únicament es consideraran espais oberts si tenen els dos laterals oberts.

La Comunitat Valenciana avança en la desescalada

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assenyalat, aquest dimecres que en aquest estadi de la pandèmia cal avançar en la rebaixa de totes les restriccions i les quarantenes encara que, ha reiterat, "amb prudència perquè això no s'ha acabat". Sobre aquest tema, ha assenyalat que dilluns que ve o dimarts hi haurà una reunió de la comissió interdepartamental "per a veure, vista la situació de desacceleració de la pandèmia, si podem obrir altres circumstàncies de restriccions".