València ha acollit este divendres 15 de març la quinzena mascletà de les Falles 202, un tret que ha corregut a càrrec de la Pirotècnia Vulcano i que ha destacat per la seua emotivitat i pel seu final sorprenent.
Esta pirotècnia madrilenya tornava a la plaça de l'Ajuntament després de cinc anys d'absència, encara que no han deixat de disparar en els barris de la ciutat i en enclavaments nacionals i internacionals. La mascletà d'este divendres, que ha estat alimentada de 180 quilos de pólvora, ha comptat amb una primera seqüència d'efectes sonors amb trons digitals; el principi ha estat totalment digitalitzat amb una estructura clàssica, per a aconseguir una perfecció exacta.
Pirotècnia Vulcano, pertanyent a la localitat de Villarejo de Salvanés, va ser fundada fa quasi 33 anys per José Luis Giménez Privado, natural de la localitat valenciana de Yátova i mort fa dos anys, el març de 2022. Precisament per això, este divendres es llançaran 21 salves en la seua memòria abans de l'arrancada de la mascletà. "Volíem fer-li l'homenatge ací en la plaça i hem preparat un efecte pirotècnic d'una corona negra amb 69 trons, tants com els anys que tenia quan va morir", ha explicat el seu fill José Luis Giménez Clemente, gerent i dissenyador de Pirotècnia Vulcano.
L'empresa de la família Giménez Clemente compta amb unes instal·lacions en la població madrilenya de més de 75.000 m² i uns tallers a Turís amb una extensió de més de 17.000 m², que els permet emmagatzemar 45 tones de matèria reglamentada. L'art de Vulcano a combinar trons terrestres de diversos calibres amb focs aeris com a xiulets, brunzidores i remolins amb tro els ha fet ser reconeixedors de 33 premis en llocs tan dispars com Alacant, Pamplona, Sant Sebastià, El Ejido, Logronyo, Vitòria, Tarragona, Sevilla i Zelenogradsk, a la regió russa de Kaliningrad.
Convidats al balcó
Com a testimonis de la mascletà han estat representats al balcó de l'Ajuntament de València el món de la política autonòmica i estatal, la justícia, l'exèrcit, l'empresa, la cultura i la societat civil. Han acompanyat a l'alcaldessa de València, María José Catalá, Llanos Massó, presidenta de les Corts; Vicente Barrera, vicepresident primer del Consell i conseller de Cultura i Esport; Teresa Gisbert, fiscal superior de la Comunitat Valenciana; Miguel Tellado, diputat i portaveu del Grup Parlamentari Popular en el Congrés; i el coronel José Manuel Roy, cap del Comandament de Transmissions i comandant militar de València i Castelló.
Al costat dels anteriors, han gaudit este divendres en lloc privilegiat de l'art de Pirotècnia Vulcano, Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor valencià i Filla Adoptiva de València; Pilar Mateo, científica i Filla Predilecta de la Ciutat; l'empresària Hortensia Roig Herrero, mantenidora de la fallera major infantil de 2024; Janet Kafka, cònsol honorària d'Espanya a Dallas; Rodolfo Bacharach, cònsol del Salvador; María José Broseta, presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de València; en representació de Creu Roja Espanyola, Maria del Mar Pageo, presidenta nacional, i Rafael Gandia, president en la Comunitat Valenciana; així com representants de l'Associació de Persones Sordes.
Les falleres majors de València, María Estela Arlandis i Marina García, han estat escortades este divendres al balcó per les comissions de Doctor Berenguer Ferrer, Ministre Luis Mayans-Argenter Suárez, Mare de Déu de la Cabeça-José María Mortes Lerma, Jacinto Benavente-Reina na Germa i Ceramista Ros-José Maria Mortes Lerma.
Pròximes mascletaes
- Mascletà dia 16 de març: pirotècnia Aitana
- Mascletà dia 17 de març: pirotècnia Caballer FX
- Mascletà dia 18 de març: pirotècnia Valenciana
- Mascletà dia 19 de març: pirotècnia Mediterráneo