Les falleres majors de València, M. Estela Arlandis i Marina García, han reivindicat, durant la 'Crida' de les Falles 2024, que la festa ha de "mirar al futur" per a "no tindre sostre" ni "mai fi", al mateix temps que han cridat a "omplir d'art, sàtira i alegria" els carrers de la ciutat i a "inundar de llum el cel" aquest mes de març.
Enguany la 'Crida' s'havia d'haver celebrat diumenge passat, 25 de febrer, però el dol oficial decretat a la ciutat després de l'incendi en el barri de Campanar, en el qual van morir deu persones, va obligar a suspendre l'acte. Precisament per això, s'han inclòs elements "d'al·lusió, de respecte i d'afecte" a les víctimes del sinistre.
L'acte protocol·lari ha començat a les 20.00 hores, després d'un espectacle previ de 'videomapping' i efectes audiovisuals. No obstant això, des d'hores abans milers de persones s'han congregat davant les Torres de Serrans per a esperar l'inici de l'esdeveniment que cada any marca l'inici de les Falles.
Cap a les 19.15 hores han començat a arribar a les Torres de Serrans les diferents autoritats, entre elles el 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, entre altres. Minuts després ho han fet les falleres majors de València, M. Estela Arlandis i Marina García, que han esperat sota les Torres per a continuar mitjançant una pantalla l'espectacle previ.
Poc abans de les 20.00 hores han començat a pujar a la tribuna --més gran que en anys anteriors-- les falleres majors i les seues corts d'honor. Així ha començat la part protocol·lària de l'acte, en què l'alcaldessa ha entregat les claus de la ciutat a les falleres majors.
Com a novetat, enguany la Banda Municipal s'ha col·locat en la part davantera de les Torres de Serrans --fins ara ho feia en la part posterior de l'escenari-- i s'ha ampliat també la sonorització de les zones allunyades per a tractar que els discursos de les falleres majors "se senten molt millor". A més, s'han instal·lat controls d'accés per a impedir l'accés amb material pirotècnic, evitar el consum d'alcohol.
En el seu discurs, la fallera major de València, M. Estela Arlandis, ha enaltit una València "solidària, unida", que hui, més que mai, només vol que les úniques flames presents en els nostres barris siguen les d'una falla el dia de la 'Cremà". "Una València agraïda a tots aquells que ens cuiden i ens protegeixen".
En un moment donat, un incendi en una palmera, ràpidament sufocat pels bombers, ha obligat la fallera major a interrompre el seu discurs. Una vegada apagades les flames, iniciades per un petard o bengala, segons han indicat fonts municipals, ha représ la seua intervenció.
Per part seua, la fallera major infantil de València, Marina García, ha convidat als més xicotets a "mostrar al món sencer" aquests dies "carregats d'alegria, bondat, festa, pau i amor". "Per als qui diuen que som el futur, els mostrarem que som el present i que volem ser part activa d'una festa que està més viva que mai, cuida i respecta els vells costums i tradicions, però també sap donar pas als més joves", ha defensat, i ha proposat als majors un "pacte" per a mostrar-los el "ferm compromís" dels 'fallerets' i 'falleretes' a "donar continuïtat a aquesta meravellosa festa".
Mentrestant, l'alcaldessa de València, María José Catalá, en el seu primer acte de la 'Crida' com a primera edil, ha agraït la "solidaritat i el respecte" del món faller en un "moment difícil" per a la ciutat després del sinistre de Campanar. "Heu demostrat que les Falles no sols són la millor festa, sinó un exèrcit de solidaritat i afecte".
El 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, ha ressaltat, en declaracions als mitjans abans de començar la 'Crida', que "València no renúncia a la seua màgia", encara que ha reconegut que enguany l'acte de benvinguda a les Falles 2024, es viurà amb "dolor, unitat i desconcert encara" per l'incendi dels dos edificis del barri valencià de Campanar, al mateix temps que amb "reacció i responsabilitat" en un moment en el qual la ciutat "obri els braços" als seus fallers i falleres.
Un espectacle "per a renàixer i florir"
La companyia La Fam Teatre ha sigut l'encarregada de l'espectacle audiovisual, sota el lema 'Valencians, en peu alcem-se', que ha comptat un any més amb tècniques de 'videomapping' i efectes audiovisuals, i que ha destacat "el caràcter dels valencians i valencianes que, enfront de les adversitats, demostren la solidaritat i la capacitat de renàixer i florir".
Després d'una "primera part del viatge", que ha arrancat amb un compte arrere, l'espectacle ha traslladat al públic fins a la Riuada, a través d'un conte en el qual una gran tempesta es transforma en diluvi i les Torres de Serrans "es van omplint d'aigua".
A continuació, imitant a la mar Mediterrània, apareixen diferents espècies de peixos que donen pas a unes "clivelles" des de les quals "naix la vegetació", un simbolisme que es converteix en "homenatge" a la Capitalitat Verda Europea que ostenta València aquest 2024.
A partir d'ací ha entrat en escena la imatge gràfica de les Falles 2024, amb tots els seus personatges, com els artistes fallers, els músics, la indumentària i la pirotècnia. El 'videomapping' ha finalitzat amb el tret d'un espectacle piromusical que ha posat el colofó a huit minuts d'"emoció i sentiment" abans de donar pas a la part protocol·lària.
Després de l'acte protocol·lari, s'ha interpretat l'himne regional i el nacional i, seguidament, un espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Peñarroja ha posat el fermall d'or a aquesta 'Crida' del "renàixer".