Falles

La Crida 2023 inundarà València de pólvora amb espectacles pirotècnics

València celebra la Crida de les Falles 2023 aquest diumenge, 26 de febrer. Descobreix tots els detalls

1 minut

Crida València 2022 - Foto: Xisco Navarro

La Crida 2023 de València se celebra, com és tradició, l'últim diumenge del mes de febrer. Així, aquest 26 de febrer, la capital del Túria tornarà a inundar-se de pólvora, música i color per a donar la benvinguda a les Falles 2023. I és que es tracta, sens dubte, d'un dels actes del calendari faller més esperats per tots els valencians i valencianes. D'aquesta manera, un any més, les Torres de Serrans seran l'escenari perfecte per a donar el tret d'eixida a les festes josefines que, com no podia ser d'una altra manera, vindrà acompanyat d'espectacles pirotècnics.

La pólvora serà la gran protagonista en la Crida de les Falles 2023. Així, la jornada arrancarà a les 7.15 hores amb la despertà infantil. Quinze minuts més tard, a les 7.30 hores, donarà principi la mascrodespertà, que finalitzarà en la plaça de l'Ajuntament. Com a colofó a aquest gran esdeveniment pirotècnic, la pirotècnia Valenciana serà l'encarregada de disparar una mascletà que farà vibrar a totes les persones assistents.

La següent cita amb la pólvora serà a les 14.00 hores, quan la plaça de l'Ajuntament de València aculla el tret de la primera mascletà de les Falles 2023. En aquest cas, també serà a càrrec de la pirotècnia Valenciana. A més, si decideixen passar el matí pel centre de València, recorda que, a les 12.00 hores, serà l'Entrada de Bandes de Música. Un esdeveniment en el qual la música sonarà en el cor de la ciutat.

'Macrodespertà' en València

A partir de les 18.30 hores, milers de fallers i falleres aniran acostant-se fins a les Torres de Serrans de València per a no perdre's la Crida 2023. Serà llavors quan comence l'ambientació musical fins que a les 19.45 hores, arrancarà l'espectacle de la Crida de València.

Les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, acompanyades de les seues respectives Corts d'Honor, pujaran a les Torres de Serrans per a, a les 20.00 hores, llançar un missatge als valencians i valencianes. Estaran també acompanyades per l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i el president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana.

L'última cita amb la pólvora vindrà a les 20.40 hores, quan en finalitzar l'acte de la Crida, es dispararà un castell de focs artificials a càrrec de la pirotècnia Valenciana. Descobreix més detalls sobre com serà la Crida 2023 de València.

La història de la Crida de València

Es té que constància que la primera Crida de València va tindre lloc en el 15 de març de 1931, quan les diferents bandes de música van desfilar pels carrers de la ciutat amb un pregoner al capdavant amb l'objectiu de convidar a la ciutadania a gaudir de la festa. No obstant això, aquest acte no va tindre continuïtat.

Fins a 1942 la ciutat de València no tornaria a celebrar de nou l'acte de la Crida. Aquell any ja es va realitzar des del balcó de l'Ajuntament, un 13 de març, sent ja més semblant a què coneixem en l'actualitat, ja que el president de Junta Central Fallera convidava a la ciutadania a viure les Falles. Com a dada curiosa, en 1944, el balcó de l'Ajuntament va ser substituït per un actor pujat a un ruc que va recórrer els carrers pregonant el següent vers: "Es fa saber a la gent de València i forastera que d'ordre del president comença en aquest moment la gran setmana fallera".

Des de llavors, l'acte de la Crida ha anat canviant-se de dia i de lloc. S'ha passat d'una gran desfilada amb la Senyera, la banda de la Legió i els diferents gremis a actes des del balcó de la casa consistorial o una desfilada amb carrosses d'època.

Crida València 2022 - Foto: Xisco Navarro

Va ser a partir de 1951 quan aquest festeig comença a consolidar-se com un acte massiu faller; mentre que en 1954 la Crida passa a celebrar-se a les Torres de Serrans, concretament a la plaça dels Furs. Milers de fallers i falleres s'han concentrat des dels anys cinquanta fins als huitanta en aquesta mítica plaça fins que en 1990 es va celebrar, per primera vegada, en la ubicació actual, és a dir, en la part de les Torres de Serrans que dona a l'antic llit del riu Túria per a acollir a més gent i, per descomptat, guanyar vistositat.

Des d'eixe moment, la Crida de les Falles de València sempre ha sigut un dels actes més multitudinaris del calendari faller, un dia de reunió de totes les comissions falleres que, amb emoció, esperen l'inici de les festes josefines.