L'Ofrena de València 2025 servirà per a recordar a les víctimes de la DANA i per a abrigallar als fallers i falleres que s'han vist afectats per les inundacions. Així ho ha decidit finalment l'assemblea de presidents de falla de febrer, que ha donat llum verda este dimarts --sense cap vot en contra-- a les normes de l'Ofrena i, concretament, a la proposta que els representants de les comissions de pobles afectats per la DANA participen en esta desfilada el 17 i 18 de març.
La invitació es realitza a tots els municipis valencians arreplegats en el Reial decret llei 6/2024, de 5 de novembre, i que no formen part de la Junta Central Fallera (JCF). La iniciativa, segons les estimacions de l'Ajuntament de València, suposarà que prop de 1.500 persones se sumen a l'Ofrena en la qual participen desenes de milers de fallers.
Concretament, amb les dades que consten en la JCF, esta "participació extraordinària" es traduiria en un total de 347 comissions de municipis afectats, cosa que significaria 1.388 persones que conformen els quadres d'honor, així com un total de 100 membres de 35 juntes locals falleres.
Els representants d'estes comissions desfilaran repartits en els dos dies de l'Ofrena, tant el 17 com el 18 de març, la qual cosa provocarà "un increment" dels temps del festeig, però que no recaurà sobre els horaris ja establits per als diferents sectors de la ciutat, sinó només sobre la comitiva oficial, que desfila al final, just abans de les falleres majors de València.
En la proposta realitzada per l'alcaldessa de València, María José Catalá, esta va destacar que el fet que els quadres d'honor de les comissions de municipis afectats per la dana puguen desfilar en l'Ofrena de València demostra "l'agermanament de totes les comissions que formen part d'una festa declarada per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat".
Catalá va ressaltar que després de les inundacions "s'han succeït les mostres de solidaritat des de molts àmbits de la societat valenciana". "El món de les Falles ha demostrat àmpliament el seu suport amb nombroses accions individuals dirigides a comissions i fallers afectats per la dana", va valorar.
En este sentit, va argumentar que des de l'Ajuntament consideren que tots els municipis valencians afectats per la dana "han de participar el 17 i 18 de març, sent l'Ofrena de 2025 un motiu d'orgull per a tots els valencians".
BÀNDOL FALLER I 'CRIDA'
En l'informe de Presidència de la qual ha sigut l'última assemblea abans de la celebració de les Falles, el president de la Junta Central Fallera (JCF), Santiago Ballester, ha donat compte d'algunes correccions introduïdes en el bàndol faller, aprovat el passat 7 de febrer per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament, com la supressió d'un punt que prohibia que les carpes s'ancoraren al sòl.
També ha avançat els detalls de l'acte de la 'Crida', que se celebrarà este diumenge a les Torres de Serrans i que comptarà amb un control "molt especial i específic" per a evitar l'accés d'alcohol al recinte i ha apostat per "seguir en la mateixa línia" que la iniciada l'any passat amb estes actuacions. "Veurem si aconseguim una miqueta més", ha expressat.
En qualsevol cas, ha reconegut que resulta "molt complicat" controlar "a tantíssima gent" que assistix a la 'Crida' i ha apel·lat a la conscienciació de les comissions falleres, encara que ha reconegut en molts casos les persones que assistixen a consumir alcohol "són grups de turistes". També ha indicat que es reforçarà la instal·lació de pantalles gegants --amb una més que en edicions anteriors-- i la megafonia perquè el públic puga gaudir encara més d'este emblemàtic acte que reunix cada any a milers de persones.
Sobre l'acte, ha subratllat que la 'Crida' reformularà enguany el seu format i apostarà, sota el lema 'Despertant els nostres cors', per un espectacle "100% valencià" amb cantants professionals, dansa tradicional, acròbates aeris, pirotècnia i un cor --que substituirà a les habituals projeccions digitals-- i que estarà dedicat a "la capacitat del poble valencià de reposar-se davant l'adversitat".
LIMITADOR-REGISTRADOR DE SO, QUEIXES I CONGRÉS FALLER
En l'apartat de precs i preguntes, alguns presidents han qüestionat sobre l'exigència arreplegada en el bàndol faller del limitador-registrador de so en les carpes de cara a les pròximes Falles i han mostrat queixes sobre el concurs de maquetes i la "lamentable" ubicació d'alguns sectors en l'acte d'exaltació de la fallera major de València celebrat al gener en el Palau de la Música. "No es veia ni s'escoltava res" des del "galliner", ha lamentat un representant.
D'altra banda, l'assemblea, en sessió extraordinària, ha aprovat --sense cap vot en contra-- les normes de funcionament de l'IX Congrés Faller i, amb això, desbloquejat després de més d'un any paralitzat la celebració del conclave que té la missió de reformar el reglament que regix la festa de les Falles. Segons s'arreplega en la normativa, les sessions no arrancaran, com a mínim, fins al 8 de setembre.
D'esta manera, este mateix dimecres es remetrà a les comissions la proposta del nou reglament faller. Des de llavors, i fins al 21 de març, s'obrirà el termini d'inscripció de congressistes, la llista provisional de les quals no es publicarà fins al 5 d'abril "en coincidir amb Falles" i atés que les inscripcions s'han de revisar.
Mentres, el termini d'al·legacions anirà del 5 al 12 d'abril i la publicació definitiva serà el dia 13 d'eixe mes. Des de l'endemà i fins al 21 d'abril serà la presentació de candidatures a les diferents taules, que es votaran i constituiran el 22, moment en què es dissoldrà la taula interina.
La presentació de preesmenes serà del 23 d'abril al 8 de maig i es resoldran del 9 al 25 de maig, dia en què està previst que el text definitiu es remeta a tots els congressistes. Llavors serà quan s'òbriga el termini de presentació d'esmenes, concretament del 26 de maig al 25 de juny, i l'agrupació de les mateixes s'allargarà fins a setembre, amb l'horitzó de celebrar la primera sessió del congrés a partir del dia 8 d'eixe mes.