La segona mascletà del programa oficial de les Falles 2025 ha fet vibrar este diumenge la plaça de l'Ajuntament de València amb uns 119 quilograms de pólvora, en un tir que "ha crescut de forma molt ordenada" i "molt harmònica" com una 'Oda al poble valencià', nom amb què l'han titulat els seus artífexs de Pedralba, la Pirotècnia Gironina.
L'espectacle pirotècnic, ideat entre la tradició i les seqüències digitals, ha représ un "terratrémol final molt fort en dos altures", estrenat per primera vegada l'any passat, i l'han dedicat a "tot el poble valencià, que s'ho mereix", segons ha expressat la seua administradora, Neus Cunillera, en declaracions als mitjans, en finalitzar el tir, de set minuts de duració.
La mascletà ha vençut el vent i les previsions de pluja, que amenaçaven la coneguda com a 'catedral de la pólvora', i finalment s'ha pogut realitzar el tir "sense que això influïra". D'esta manera, Cunillera ha destacat que el tir "era exactament tal qual ha eixit" encara que tenia "dubtes que isquera tot", per la qual cosa està "molt contenta" i "molt orgullosa".
"Inclús hem hagut de fer 'inputs' analògics paral·lels a la programació, perquè ahir també disparàrem ací, en la plaça, i se'ns banyaren mòduls. Així que no acabava de funcionar tot. Però l'equip que tinc en l'empresa és increïble, de veritat, i ho ha resolt", ha enaltit.
En concret, la seua estructura, dissenyada pel "mestre pirotècnic" José Ortega, estava composta per quatre fases, en què ha combinat la part tradicional amb "moltes seqüències digitals", estil que caracteritza la pirotècnia, fundada en 1950 en la ciutat de Sabadell.
La part tradicional, que és el "cos de la mascletà", ha estat formada per trons i pel terratrémol final. "S'aconseguix que vaja creixent d'una forma molt ordenada, molt harmònica, que no vaja fent colps, sobre la qual afegim eixa part digital", ha explicat Cunillera.
Sobre el terratrémol final, que han posat "en dos altures" com en les Falles de 2024, "fa que se senta més fort". "Ens ha agradat i l'hem tornat a repetir, esta vegada amb tocs de color", ha afegit.
La 'mascletà' ha donat començament, com és tradicional, a les 14.00 hores i després que les falleres majors de València, Berta Peiró i Lucía García, hagen donat l'ordre al pirotècnic amb la tradicional frase 'Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà'. En finalitzar el tir, els responsables de la pirotècnia han pujat fins al balcó de l'Ajuntament, on han saludat les falleres i, seguidament, en asomar-se, han rebut una ovació per part del públic present en la coneguda com a 'catedral de la pólvora' de la ciutat.
Entre els invitats al balcó de l'Ajuntament, a més de l'alcaldessa de València, María José Catalá, han presenciat el tir el trompetista Pacho Flores i representants de societats nacionals i internacionals amb interés en València com a destí congresual, entre altres.
També han estat presents la tuna de Dret; les falles de Cases de Bàrcena, Jerònima Galés-Litògraf Pascual Abad; Mestre Arambul Sanz-Campanar; Benimodo-Ingeniero Dicenta i Jacinto Labaila-Manuel Simó; així com les juntes locals festeres de Museros, Náquera, Oliva, Paiporta i Paterna.
ATENCIONS SANITÀRIES
Esta segona 'mascletà' d'estes Falles 2025 ha deixat un balanç de nou persones ateses, segons el balanç de Creu Roja. Del total, cinc han rebut atenció per lipotímia, una per objecte estrany en els ulls, una altra per ferides i dos per altres motius. No s'han efectuat evacuacions a centres hospitalaris.
En la coneguda com la 'catedral de la pólvora' s'han mobilitzat dos ambulàncies de tipus C, tres de tipus B, dos vehicles de transport, un de coordinació i dos postes sanitàries. Han treballat 24 socorristes, 14 tècnics en emergències sanitàries (TES), set infermeres, un metge i dos coordinadors, fins a un total de 48 persones.
LA 'INTIFALLA' PROTESTA CONTRA MAZÓN I LA CONSULTA LINGÜÍSTICA
En finalitzar el tir, un grup de persones convocades per la 'Intifalla' s'ha concentrat davall del balcó de l'Ajuntament per a protestar per la gestió de la dana del 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, i reclamar la seua dimissió, per segon dia consecutiu.
D'altra banda, també han reclamat la retirada de la consulta lingüística en l'educació valenciana, a la qual s'han oposat amb cartells i pancartes en què es podia llegir 'Marca sí al valencià i no a Mazón', 'La llengua no es toca' o 'Mazón dimissió'. També han corejat consignes com "El president, a Picassent".
El 'president' de la Generalitat, per la seua banda, no ha assistit a l'acte. Tampoc ho ha fet cap membre del Consell.