Falles

150 quilos de pólvora i cinc finals: així serà la mascletà del 8 de març de València

Parlem amb M.ª José Lora, de la pirotècnia Caballer FX, sobre el que suposa disparar el 8M en la plaça de l'Ajuntament de València

1 minut

Imagen de una mascleta

La mascletà del 8 de març de València és una de les més vistes. I és que el seu tret coincideix amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona. Com és costum, una dona pirotècnica és l'encarregada de dirigir el tret de la mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València, i enguany aquesta responsabilitat ha recaigut en M. José Lora, propietària de la pirotècnia Caballer FX. Hui, parlem amb ella per a conéixer més detalls sobre el tret.

Amb una duració de cinc minuts, "el tret del 8 de març comptarà amb 150 quilos de material reglamentari, trets aeris, mascletà terrestre que recorrerà tota la plaça i cinc finals". Un espectacle que, segur, tornarà a fer vibrar a totes les persones que es concentren, el pròxim 8 de març, a les 14.00 hores, a la plaça de l'Ajuntament de València.

És la tercera vegada que M. José Lora dispara a València amb motiu del 8M, però assegura que es manté intacte eixe sentiment de "responsabilitat". "És un dia molt especial perquè ja no només és una de les mascletaes més vistes, sinó que és un orgull poder disparar en un dia tan especial com és el 8 de març". Així, assenyala que "m'abellia molt tornar a disparar i espere que la gent que s'acoste fins a la plaça gaudisca de l'espectacle".

Pirotècnia Caballer FX

Caballer FX és una de les pirotècnies clàssiques en els trets de les Falles de València. De fet, va ser l'encarregada de posar el toc de pólvora a la inauguració de l'Exposició del Ninot, i tornarà a disparar tant el 4 de març en la Falla Mestre Gozalbo – Comte d'Altea, a les 20.30 hores, amb una mascletà experimental; com el diumenge, 12 de març, a les 15.00 hores, en Gas Lebón.

No obstant això, i encara que en tots els trets "se sent la calor de la gent", la veritat és que afirma que "com en la plaça de l'Ajuntament en cap lloc". I és que com conta M. José Lora, "és un sentiment únic. Es tracta d'un lloc emblemàtic per a la ciutat de València i disparar allí sempre és molt especial".

Finalment, i malgrat que l'Ajuntament de València, cada any, augmenta el pressupost dels trets pirotècnics, la veritat és que per a Lora es necessita "més reconeixement i més injecció econòmica". "Aquests dos anys de pandèmia han sigut molt durs per al sector, però a més ens enfrontem a un encariment generalitzat dels materials. És cert que des de l'Ajuntament de València estan complint la seua paraula d'apujar el preu dels trets, però es necessita més ajuda i reconeixement per a fomentar el relleu generacional".

La pirotècnia és un dels oficis que, sens dubte, forma part de la identitat valenciana. Per aquest motiu, és fonamental protegir-lo del pas del temps. "Queden poc fabricadors i sense promoció i, sobretot, formació aquest ofici artesanal podria desaparéixer. El que volem és que les noves generacions estiguen convençuts que el món de la pirotècnia té eixida professional i, per a això, es necessiten més recursos", ha conclòs Lora.