25n
25N
25N

La falla municipal d'Escif es cremarà a la plaça de l'Ajuntament sense públic

Així ho ha anunciat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, qui no ha confirmat la data

La falla municipal d'Escif es cremarà a la plaça de l'Ajuntament sense públic

La falla municipal que enguany ha dissenyat Escif s’haurà de cremar en els pròxims dies i sense públic. Així ho ha anunciat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana.

El consistori assenyala que no es pot desmuntar ni reciclar i per tant, només és possible cremar-la a “porta tancada” sense públic. Encara es desconeix la data tot i que ja han anunciat que no s’anunciarà i serà a “porta tancada”. Segons ha explicat Galiana, l’Ajuntament ha valorat l’opció de “cremar a porta tancada” les falles que no es puguen desmuntar. Entre elles podria estar la falla municipal, el desmuntatge o el reciclatge de la qual veuen “inviable”. “Des de l’Ajuntament decidirem amb policies i bombers quan es realitza, a quina hora i en quin moment, tancarem la plaça i la cremarem”, ha indicat.

Els artistes de la falla de l’Ajuntament de València han decidit cremar-la i procedir així a la tradicional ‘cremà’ del monument malgrat l’ajornament de les Falles de 2020 per la crisi del coronavirus i de la possibilitat de conservar part d’aquesta composició fins a la celebració d’aquestes festes.

Manolo Martín i José Ramón Espuig, creadors d’aquesta falla al costat de l’artista urbà Escif, han considerat que el foc és “la fi més digna” d’un monument faller. Així mateix, han apuntat que aquesta ‘cremà’, per a la qual no s’ha requerit dia ni hora, durà a terme en la posició que mantenen en l’actualitat les peces de la falla, en dos blocs.

D’una banda, es té el cos, amb els braços i les cames de la figura central de la composició, i per un altre, el bust i el cap. La falla municipal de l’Ajuntament de València d’enguany, construïda amb la tècnica de vareta i amb el lema ‘Açò també passarà’, compte com a element central amb la imatge d'”una dona empoderada, sòlida i en posició de meditació”.

“Hem decidit que es crema en la posició en la qual està”, amb el bust separat de la resta del cos atés que no s’havia procedit al muntatge complet, ha afirmat Martín en declaracions als mitjans de comunicació. “Es cremarà tot, les dues parts”, ha insistit l’artista. “Ara té sentit cremar-la i intentar que tot això passe ràpidament”, ha afegit, a més que ha dit que “hauria sigut millor cremar-la muntada”.

“Cremar-les és el més digne perquè no podem muntar res. El millor és cremar per separat com es cremarà”, ha reiterat Espuig. Martín ha justificat també la decisió de cremar les dues parts de la falla per separada per a no tractar la més xicoteta com “una andròmina” que s’acosta a la falla. “La falla ja està fora de context, no està completa. No la tractarem com una andròmina. La dignificarem el que puguem i a cremar-la en la posició en la qual està”, ha ressaltat.

Des de l’Ajuntament de València s’havia plantejat la possibilitat de cremar només una part de la falla, la corresponent a les cames i els braços, i guardar per a una ‘cremà’ posterior, amb l’ajornament del calendari faller, l’altra, la del bust, com ha comentat als mitjans de comunicació el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana.

L’edil, que ha confirmat també que la falla no s’acabarà de muntar per a la ‘cremà’, ha comentat que la seua proposta implicava cremar la part de les cames i els braços, atés que ja no es pot desmuntar i està preparada per a cremar-se, i que es deixe per a més endavant el bust, ha precisat.

“La nostra proposta és que es guarde per a juliol –la part més xicoteta– com a símbol del coronavirus i mostra que cremem el dolent”, ha exposat Galiana. La cara de la dona que protagonitza la falla es va cobrir aquesta setmana amb una màscara com a mostra dels quals està succeint amb la crisi del coronavirus. Martín ha valorat aquesta iniciativa i ha manifestat que així, el seu treball “s’ha convertit en la imatge trista de tot el que ha passat” amb aquesta crisi.

“El regidor ens ha proposat que fem el que vulguem, no ens ha proposat que la guardem. Ha plantejat que la guardem o que la cremem i nosaltres hem decidit cremar-la”, ha assegurat Manolo Martín.

“IX DE CONTEXT”

“Hem decidit que sale totalment de context traure-la al juliol”, ha agregat, alhora que ha avançat que per a la data en la qual finalment es decidisquen celebrar les Falles pensaran com a artistes fallers encarregats del monument de l’Ajuntament enguany “algun tipus d’acció”. Referent a això, ha avançat que “les escenes” que componen la falla, “que van totes repartides per la plaça”, eixiran “al juliol”.

Martín ha insistit que als artistes els agradaria “fer alguna cosa més” per a llavors i ha assegurat que “dóna temps a fer moltes coses”. “Al juliol veurem possibilitat de muntar les escenes i sempre saltarà la imaginació. Muntarem qualsevol història”, ha agregat José Ramón Espuig.

Preguntats per les dificultats que podria comportar fer la ‘cremà’ d’aquest monument en aqueixes dues parts, Manolo Martín ha asseverat que “no hi ha dificultat” tenint en compte que la ‘cremà’ es farà amb la plaça de l’Ajuntament tancada, sense públic. Ha detallat que si es fera amb la plaça oberta “hi hauria dificultat” perquè la part del bust estaria “molt prop del públic”.

“Gens festiu. La ‘cremà’ serà a porta tancada. No li donarem cap mena d’ostentació”, ha assenyalat Martín respecte al desenvolupament que tindrà aquest acte.

“ÉS TRIST”

Així mateix, l’artista ha comentat que tant ell com el seu company i el dissenyador que ha col·laborat amb ells estan “fatal” després de veure que el treball desenvolupat per a la falla municipal de 2020 no es pot exhibir com s’havia pensat. “Estem intentant, en la mesura del possible, minimitzar el tema però el tema ja està. A partir de l’ajornament de les Falles per a nosaltres aquest és un exercici trist. No s’ha perdut el treball perquè s’ha fet però és trist”, ha exposat.

Igualment, Manolo Martín ha insistit, respecte a la fi d’altres falles creades per a enguany, que “la millor fi d’una falla és el foc”. “Em dóna molta tristesa que una falla s’haguera de destruir. Guardar eternament no es podrà guardar i a molt llarg termini no podrà ser. S’ajuntarien amb les de 2021 i no es poden anul·lar les de 2021. Això seria tremend”, ha declarat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + sis =