25n
25N
25N

La facturació del sector Serveis cau un 37,1% en la Comunitat Valenciana i l'ocupació baixa un 4,2% a l'abril

La facturació del sector Serveis cau un 37,1% en la Comunitat Valenciana i l'ocupació baixa un 4,2% a l'abril
22/06/2020 -

La facturació del sector Serveis en la Comunitat Valenciana ha caigut un 37,1% a l’abril en respecte al mateix mes de 2019, mentre l’ocupació ha retrocedit un 4,2%, en tots dos casos per davall de la mitjana del conjunt del país, que ha registrat la seua major caiguda de facturació de la sèrie històrica (41,4%) a causa de la crisi de la Covid-19 i una reculada de l’ús del -5,5%, segons ha informat aquest dilluns l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La crisi derivada del coronavirus va provocar la declaració de l’estat d’alarma i l’entrada en vigor, durant dues setmanes, del permís retribuït recuperable per a treballadors no essencials, la qual cosa va donar lloc a la “quasi total” paralització del sector serveis en la primera meitat d’abril, expliquen des de l’INE.

En vendes, el descens en la Comunitat Valenciana ha sigut el sisé més sota del país, només superior al de Múrcia (-17,2%), Extremadura (-28,8%), Navarra (31,6%), La Rioja (-34%) i Andalusia (-36,9%).

En el primer quadrimestre de l’any, les vendes del sector han retrocedit un -11,4% en la Comunitat Valenciana, novament menys que la mitjana nacional (-14,4%).

En el cas de l’ús del sector, la caiguda en la Comunitat Valenciana en el quart mes de l’any en comparació amb abril de 2019 va ser del -4,2%, i un descens inferior al del conjunt del país (-5,5%).

En el primer quadrimestre de l’any, l’ocupació es va reduir un -0,3% en la Comunitat Valenciana, el segon menor descens per darrere de Múrcia (0,1%), i menys que a Espanya (-1,3%).

En termes mensuals, l’ocupació va caure en la Comunitat Valenciana un -3,5%, en aquest cas per damunt de la mitjana nacional (-2,9%).

DADES NACIONALS

A Espanya, amb aquest descens del -41,4%, que duplica la pitjor caiguda registrada en la crisi de 2009 (-20,6%), els serveis encadenen dos mesos consecutius de fortes reculades interanuals a conseqüència de la pandèmia i els seus efectes sobre l’economia.

Per sectors, les majors reculades van ser per a les activitats relacionades amb el turisme. Així, els serveis d’allotjaments, de menjar i beguda i les agències de viatges van retallar les seues vendes més d’un 90% respecte a abril de 2019.

Dins del sector del comerç, les vendes de vehicles de motor i motocicletes es van desplomar a l’abril un 84,4% interanual, i dins del transport, els més relacionats amb passatgers (ferrocarril, taxi, terrestre i aeri) van ser els més perjudicats, amb reculades de la facturació de més del 70% en taxa anual.

Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació dels serveis es va desplomar també un 41,4% interanual a l’abril, la major caiguda de la sèrie històrica, iniciada l’any 2000.

Les dades de l’INE reflecteixen que l’ocupació en el sector serveis va retrocedir en el quart mes de l’any un 5,5% en taxa interanual, la seua major caiguda des de setembre de 2009. L’INE subratlla que en les dades d’ocupació cal tindre en compte que les persones acollides a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) durant l’estat d’alarma continuen formant part del personal de l’empresa.

En termes mensuals (abril sobre març) i eliminat l’efecte de calendari i l’estacionalitat, la facturació del sector serveis es va afonar un 26%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 11 =