25n
25N
25N

Expressar les emocions, la cura per al distanciament físic

Experts comenten la importància del contacte físic en les persones i el perill psicològic que pot comportar el distanciament

Wikipedia

Expressar les emocions, la cura per al distanciament físic

Aquesta pandèmia mundial ha comportat la imposició d’una de les mesures més importants per a no contagiar-se: el distanciament físic. Distància de seguretat, sense abraçades i sense besos. No obstant això, molts experts assenyalen la capacitat que tenen éssers humans per a reconvertir diferents situacions, com la que s’està vivint, a pesar que molts d’ells —els més receptius a les mostres d’afecte— se senten estranys i buits.

Normalment, els éssers humans necessiten el contacte físic i moltes vegades succeeix per la necessitat de consideració social: una palmada a l’esquena, una abraçada o una carícia. Quan ens maregem necessitem tocar alguna cosa per a poder recuperar l’equilibri i per a funcionar necessitem estar en contacte amb gent, naturalesa… Així ho declara Fernando Catalán, Psicòleg i President de la Comissió Deontològica del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana: “tots necessitem el contacte físic, necessitem l’aprovació de l’altre, afecte, sentir-nos integrats en un grup, família, ambient social… quasi vivim en ramat”.

No obstant això, sí que es detecten persones que són més afins o necessiten aquest contacte físic i altres que arriben fins a repel·lir aquest tipus de contacte. Molts experts, d’entre ells la psicòloga Zoraida Granados, Directora Psicòloga del Gabinet de Psicologia CoNpasión a Castelló, declaren que aquelles característiques que porten a necessitar aquest contacte físic-social depenen, moltes vegades, dels primers anys de vida, amb la inclinació a les figures maternes i paternes, les relacions socials i el desenvolupament en un espai segur. D’altra banda, “quan un xiquet no ha tingut aqueixes figures de suport, aqueixa seguretat o aqueix context de suport per al seu desenvolupament, hi haurà més possibilitat que la seua manera de prendre i afrontar decisions siguen de manera individual, fins i tot solitària”, comenta Granados. El distanciament físic que estem vivint, si es manté a la llarga, podria portar diferents problemes d’equilibri: “ens podria minvar, generar incertesa, ansietat o por”, comenta Catalán.

Per què és tan important aquest contacte físic que comenten els experts? Per a Catalán, “ens afirma la nostra posició en el món, sense un contacte físic el passaríem molt malament”. A més, es podria reproduir en un aïllament social, amb una reclusió en un espai i entorn, a priori segurs, però que amb el temps poden resultar nocius en l’àmbit físic, emocional i psicològic, exposa Granados.

També comenta que el contacte físic pot contribuir al benestar físic i mental, com reduir l’estrés i l’ansietat— per la disminució de producció de serotonina, l’hormona relacionada amb l’estrés i que produeix un efecte relaxant—, millorar l’estat d’ànim —augmenta la producció d’oxitocina, hormona relacionada amb l’afecte—, s’afavoreixen els aprenentatges a través d’estímuls tàctils, corporals, emocionals, afectius, redueix la percepció subjectiva del dolor —per l’oxitocina generada per un vincle afectiu, sent un analgèsic natural— i millora la seguretat personal —reforçant l’autoestima pròpia i la dels altres—. D’altra banda, “estrés, ansietat i símptomes relacionats amb les alteracions de l’estat d’ànim, poden ser les principals conseqüències del no contacte físic”.

Tapar les emocions, o fins a negar-les, provoca molts problemes en els éssers humans. Per això, per a poder afrontar el distanciament que s’està vivint, els éssers humans tenen altres recursos per a expressar els sentiments, que donen estabilitat emocional i seguretat, segons comenta Catalán. Granados proposa diverses tècniques per a afrontar això en diverses generacions. Per als xiquets, es poden crear jocs de dibuixar i pintar emocions, o expressar-les en veu alta com si fora un teatre. Per als adolescents, crear espais i dinàmiques en grup, que ajuden a disminuir l’ansietat, l’estrés, l’embotament emocional i aquelles emocions que sobrevolen pels seus caps. Per als adults i tots en general, entendre que no és dolent, ni feble expressar les emocions als altres. No obstant això, sí que s’han de fer responsables d’elles, de la manera d’expressar-les i amb qui es comparteixen.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 − un =

museo prehistoria