caixa popular

Una exposició fotogràfica recorda els bombardejos de 1937

Una exposició fotogràfica recorda els bombardejos de 1937
29/05/2017 -

L’Ajuntament acull una exposició fotogràfica que recorda els bombardejos patits pels valencians i valencianes al maig de 1937 en ple centre de la ciutat. Van ser dos bombardejos importants que van causar nombroses víctimes. La mostra arreplega 7 grans fotografies de com va quedar afectat l’edifici, i s’han situat als mateixos llocs que van ser bombardejats per a facilitar una visió real dels danys causats. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha recordat que “aquest diumenge s’ha commemorat, per tant, el 80 aniversari dels bombardejos i des de la Regidoria mostrem a la ciutadania fotografies de com va afectar la casa consistorial”.

“Va ser la matinada del 28 de maig de 1937 quan una esquadrilla italiana de S81 va bombardejar l’encreuament de la Gran Via del Marqués del Túria amb Regne de València, la plaça de l’Ajuntament i diversos edificis del carrer de Baix”, ha continuat explicant la regidora. “A causa d’aquest atac, l’edifici de l’Ajuntament va patir destrosses a l’escala principal i a les dependències limítrofes, com es mostra en les imatges conservades a l’Arxiu del Partit Comunista d’Espanya que està situat en la Universitat Complutense de Madrid”, en paraules de Glòria Tello. També es poden veure les marques deixades per la metralla a la façana principal.

Les fotografies mostren la duresa d’aquells bombardejos que van provocar danys a l’edifici, de manera que “les sessions del Govern, que se celebraven en l’Hemicicle, van haver de traslladar-se a l’edifici de la Llotja”, ha explicat la regidora.

En les set grans fotografies escollides per a l’exposició (el conjunt total són 44 fotos, però molt semblants) es pot veure els bombers treballant en els passadissos i assegurant la zona, així com a ciutadans que van acudir a veure les destrosses de la casa consistorial.

L’Escala Imperial, que s’havia construït en 1924, va quedar parcialment destruïda pel bombardeig, com s’aprecia en les fotografies, però no es va reconstruir fins a 1941, que es va fer fidel a l’original.

Aquesta exposició amplia la de “Tempesta de ferro”, que va ser inaugurada el passat mes d’abril per la regidora de Cultura, Glòria Tello, i que forma part de la restauració del refugi antiaeri de la Guerra Civil situat al pati de l’Ajuntament. L’entrada a ambdues exposicions és gratuïta.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − quatre =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris