25n
25N
25N

Les exportacions de la Comunitat cauran enguany un 13,4% en l'escenari més optimista, segons l'Ivie

Les exportacions de la Comunitat cauran enguany un 13,4% en l'escenari més optimista, segons l'Ivie
25/06/2020 -

Les exportacions de la Comunitat Valenciana cauran enguany un 13,4 per cent en l’escenari “més optimista”, segons l’anàlisi realitzada per Francisco Alcalá i Juan Carlos Robledo en l’últim informe IvieExpress arran del coronavirus.

Les exportacions espanyoles van mostrar un empenyiment “molt destacat” a partir de la crisi de 2008. Entre 2011 i 2019 les vendes a l’exterior van créixer “de manera estable” a un ritme mitjà anual del 3,8%, sense que s’apreciara l’estancament del comerç internacional global registrat a partir de 2018.

En la Comunitat Valenciana, el creixement anual es va situar per damunt de la mitjana en aquest període, amb un notable 5,5%. No obstant això, l’arribada de la pandèmia i les restriccions a l’activitat comercial han trencat aqueixa favorable evolució, segons reflecteix l’estudi, del qual ha informat l’Ivie en un comunicat.

Les exportacions espanyoles es van reduir ja un 14,5% al març respecte al mateix mes de l’any anterior –a pesar que l’estat d’alarma es va decretar a mitjan mes– i es van afonar un 39,3% a l’abril. D’acord amb l’estudi, en el millor dels escenaris, aquesta caiguda de les exportacions espanyoles per al conjunt de 2020 serà del 12,7%, mentre que en el més pessimista cauran un 32%.

En el cas de la Comunitat Valenciana les previsions són una mica “més negatives” que la mitjana espanyola. Així, en l’escenari més positiu, la caiguda prevista és del 13,4%, però en el qual contempla la situació més greu, s’eleva fins a un 34,1%, és a dir, un descens dos punts percentuals per damunt de la mitjana nacional.

L’escenari optimista es correspon amb una situació en la qual la pandèmia és controlada durant els pròxims mesos i els mecanismes d’amplificació econòmica de la crisi són neutralitzats gràcies a la cooperació internacional i la implementació de polítiques econòmiques nacionals contundents, mentre que el més pessimista contempla una situació en la qual la pandèmia té successius rebrots, la cooperació internacional és deficient i les polítiques nacionals minses.

AVANTATGE D’EXPORTAR A DESTINS EUROPEUS

Segons aquests escenaris, plantejats per l’OMC (Organització Mundial del Comerç), per al conjunt del comerç internacional la previsió oscil·la entre una caiguda del 12,9% i el 31,9%. Malgrat les previsions desfavorables, les exportacions espanyoles i valencianes compten amb l’avantatge d’un notable biaix en favor dels destins europeus, en detriment dels destins asiàtic i nord-americà.

Europa se situa en aquesta crisi entre els mercats en els quals menys cauran les importacions ( -10,3% en 2020, enfront de -14,5% d’Amèrica del Nord o -22,2% d’Amèrica central i del Sud en l’escenari optimista i amb diferències similars entre aquests continents en el pessimista), la qual cosa beneficiarà les vendes espanyoles.

Ara bé, segons destaquen, encara que la composició dels destins atenuarà la caiguda de les exportacions, la composició en termes d’activitats productives tindrà un efecte negatiu, especialment en la Comunitat Valenciana.

AUTOMÒBIL, ACTIVITAT AMB PITJOR PERSPECTIVA

Una de les activitats amb pitjors perspectives en l’escenari negatiu és la de vehicles de motor, les exportacions del qual van caure a la meitat al març i abril respecte a l’any anterior. Precisament aquest sector té a la regió un pes sobre les exportacions 15,9 punts percentuals major que respecte a la mitjana del comerç mundial.

A més, l’activitat que agrupa altres manufactures i que reuneix els pitjors pronòstics comercials representa en la Comunitat Valenciana 10,3 punts més que a escala mundial.

Amb tot, les exportacions del sector agroalimentari han sigut capaços de créixer prop del 20% al març i abril respecte a l’any anterior, encara que el seu pes no ha sigut suficient per a compensar els efectes negatius dels altres sectors.

Davant aquestes perspectives, els autors de l’informe incideixen “en la necessitat de mantenir vives les relacions entre empreses exportadores i clients estrangers i secundar amb especials garanties als seus protagonistes”.

Destaquen que, malgrat les previsions, les exportacions “podrien erigir-se en un element essencial de la futura recuperació econòmica, com ja va ocórrer en la crisi de 2008”. A més, recorden que “una important palanca de l’estratègia per a recuperar el dinamisme competitiu i exportador serà l’aprofitament dels fons de la Unió Europea, els esborranys de la qual prioritzen la digitalització i la sostenibilitat mediambiental del creixement”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =