25n
25N
25N

Experts de la Fe recomanen revisar el peix de besllum i cuidar la cocció per a previndre l'anisakiosis

Experts de la Fe recomanen revisar el peix de besllum i cuidar la cocció per a previndre l'anisakiosis
04/08/2019 -

El servei de Medicina Preventiva de l’Hospital La Fe de València ha oferit una sèrie de recomanacions per a previndre infeccions gàstriques i reaccions al·lèrgiques durant l’estiu. Entre elles, aconsella revisar la pesca de besllum i cuidar la cocció per a evitar un contagi d’anisakiosis

A nivell general, tant si les persones es queden a casa aquest estiu o si viatgen a altres llocs, Mollar ha enumerat una sèrie de mesures que posen l’accent en la prevenció de l’anisakiosi i de la salmonel·losi, recull la Generalitat en un comunicat.

En el cas de l’anisakiosi, ha explicat, “es tracta d’una parasitosi del tub digestiu humà que es manifesta per dolor abdominal i vòmits, encara que també pot provocar reaccions al·lèrgiques”.

Aquesta patologia s’adquireix per la ingestió de peix de mar cru o que ha sigut tractat inadequadament i que conté larves de nematodes de la subfamília Anisakinae. Es troba sobretot en peixos d’aigua salada, calamars o polps crus que, encara que hagen sigut congelats, salats, marinats o fumats, han sigut tractats inadequadament.

“Les larves infectants viuen en els peixos i, quan una persona les ingereix, aquestes larves s’alliberen en l’estómac durant el procés de digestió i, llavors, poden penetrar en la mucosa gàstrica o intestinal provocant la infecció. Aquesta malaltia no es transmet de persona a persona i pot previndre’s seguint unes recomanacions”, ha assenyalat el doctor Mollar.

Així, ha aconsellat examinar de besllum els productes de la pesca on puguen veure’s paràsits, netejar els peixos al més prompte possible després de la seua captura i cuidar la forma de conservació i cocció. “Es té constància a coure a 60 graus durant deu minuts, la congelació accelerada a -35é durant 15 minuts o la congelació habitual a -23é durant set dies minimitzen les possibilitats de contagi”, ha assenyalat el doctor Mollar.

PREVINDRE LA SALMONEL·LOSI

Per part seua, la salmonel·losi és una infecció bacteriana que sí que es transmet entre les persones i el seu període de contagi és variable. Normalment, es manifesta per enterocolitis aguda, amb l’aparició sobtada de cefalea, dolor abdominal, diarrea, nàusees i, a vegades, vòmit. La deshidratació, especialment en lactants, persones majors i persones immunodeprimides pot ser greu.

“La transmissió de la salmonel·losi es deu a ingestió de microorganismes en aliments infectats o contaminats, com a ous crus o mal bullits i els seus derivats, llet crua i derivats, aigua contaminada, carn infectada i derivats”, ha il·lustrat.

Segons aquest expert, “les epidèmies es desencadenen per aliments contaminats i es perpetuen mitjançant la transmissió de persona a persona, a través de mans no llavades o d’instruments contaminats”. Per a evitar-la, és recomanable educar a les persones manipuladores d’aliments en la importància de la higiene i conservació d’aliments.

CONSUM D’ALIMENTS FORA DE LA LLAR

L’anisakiosis és comuna en països com el Japó, on s’han descrit més de 12.000 casos, així com en països nòrdics, Països Baixos i part pacífica de Llatinoamèrica, on és habitual el consum de productes marinats, fumats o en cebiche.

A més, amb el consum cada vegada més freqüent de peix cru, es diagnostica un nombre major de casos a Europa occidental i els Estats Units. Per aquesta raó, és molt important prendre precaucions si es viatja a aquestes zones en els mesos d’estiu.

De la mateixa manera, durant els viatges, així com en la llar, és important extremar les mesures d’higiene: llavar-se les mans abans, durant i després de preparar els aliments, refrigerar els aliments preparats en recipients xicotets i coure i consumir cuinats completament tots els aliments d’origen animal, especialment ocells, porc, productes d’ou i plats preparats amb carn.

Així mateix, és recomanable evitar la recontaminació en la cuina una vegada cuinats i mantindre la cuina neta i protegida de rosegadors i insectes. També cal evitar menjar ous poc fets o consumir ous bruts o amb la closca clivellada. Les persones que estiguen patint ja patologies digestives han d’apartar-se de la cura de pacients hospitalitzats, persones majors i xiquets, així com no manipular aliments.

CONSELLS PER A VIATJAR A PAÏSOS TROPICALS

El doctor Juan Mollar ha advertit que, si es viatja a destinacions de risc, especialment en països tropicals, s’han de prendre algunes precaucions especials.

Entre aquestes mesures, figura no prendre begudes amb gel, inclòs el te i café; no menjar cap fruita pelada o partida; no prendre cap suc que estiga prèviament espremut; no prendre gelats de venda ambulant i menjar aliments molt cuinats. Aconsella beure aigua sempre embotellada i, si és possible, de marques internacionals, així com evitar les ensalades i verdures fresques.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 14 =

museo etnologia
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020