25n
25N
25N

La disminució de la taxa d'atur, un altre gran emblema del Botànic

Després de tocar sostre en 2013, la taxa d’atur regional i nacional han disminuït i les últimes dades mostren que l’autonomia ha aconseguit estar per baix de la mitjana en l’últim trimestre de 2018

La disminució de la taxa d'atur, un altre gran emblema del Botànic
04/04/2019 -

La proximitat dels comicis porta amb si tota una sèrie de propostes des dels diferents partits polítics per a marcar el full de ruta de la pròxima legislatura. Des de les mesures econòmiques fins a les més socials, es converteixen en banderes amb les quals convéncer a l’electorat i donar resposta a les qüestions que més preocupen, com és el cas de l’atur o l’ocupació. En el cas de la Comunitat Valenciana, les últimes dades mostren, de fet, que la taxa d’atur continua sent preocupant, però la veritat és que també reflecteixen una evolució a la baixa que s’ha desenvolupat especialment en els últims anys.

Així ho revela l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que a través de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que realitza els quatre trimestres de l’any, indica que l’herència de la crisi econòmica del 2008 comença a mitigar-se per a donar pas a una nova era de disminució del nombre de valencians i valencianes en situació de desocupació.

La Comunitat Valenciana s’ha mantingut al voltant d’un punt per damunt de la mitjana nacional, excepte en l’últim trimestre de 2018

Abans de l’esclat del recés econòmic, entre 2006 i 2007, la taxa d’atur nacional rondava el 8% de mitjana, una mica superior en el cas d’aquesta autonomia. No obstant això, en 2008 es passa del 9,6% del primer trimestre a un fort increment en el quart, quan es registra un 13,8% (14,6% en el cas de la Comunitat Valenciana). L’escaló més alt es va concentrar entre l’últim trimestre d’aqueix any i el primer del següent, amb un 17,2% estatal i un 18,8% valencià.

Les següents dades que registra l’INE entre 2009 i 2016 indiquen, per part seua, l’augment de la taxa d’atur cada trimestre com una tendència que alarma cada vegada més i que varia en paral·lel a nivell nacional i regional. Els anys més durs en aquest sentit van ser 2012 i 2013, durant la meitat de la legislatura de l’expresident popular de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra. En concret, Espanya i la Comunitat Valenciana van tocar sostre el primer trimestre de 2013 en aconseguir una taxa del 26,9% nacional i 28,7% regional.

A partir de llavors, els resultats de les següents enquestes mostren millora gràcies a una disminució pròxima al punt percentual en tots dos casos, encara que els valencians continuen situant-se un punt per damunt de la mitjana. Així fins a 2016, huit anys després de la crisi econòmica i amb l’arribada uns mesos abans d’un nou govern, el del Botànic -conformat per PSPV, Compromís i el suport parlamentari de Podem-, quan, després d’un lleuger augment del primer trimestre respecte a l’anterior, es registren taxes per davall del 19%.

La disminució progressiva ha continuat fins al punt que en el quart quadrimestre de 2018 la taxa d’atur nacional s’ha situat en un 14,45% i, per primera vegada després de la recessió, la Comunitat Valenciana s’ha posicionat per davall, en concret amb un 14,3%, el percentatge més baix des del tercer trimestre de 2008 (amb un 12,34%). Un fet que el Secretari Autonòmic d’Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu, ha celebrat: “2018 ha sigut l’any de la recuperació del mercat de treball, un any d’aprofundiment de la recuperació on les polítiques que hem impulsat han donat els seus fruits, però encara queda molt per fer”.

El paper de les administracions públiques

Talleres para mujeres desempleadas en Valencia
En concret, Nomdedéu va destacar els programes de la Conselleria d’Economia Sostenible i de Labora (Servei Valencià d’Ocupació i Formació), que per exemple, a la fi de gener va anunciar que oferirà a les empreses entre 22.680 euros i 25.200 euros per cada contracte indefinit que formalitzen amb joves menors de 30 anys qualificats inscrits en Garantia Juvenil, tal com informa Europa Press. Una línia que se suma a l’oferta de cursos gratuïts, tallers de formació per a persones desocupades o als 4,6 milions d’euros en ajudes per a ‘Et Formem’, que pretén millorar l’ocupabilitat dels col·lectius vulnerables o amb dificultats d’inserció laboral”.

Pel que respecta a l’Ajuntament de València, València Activa, ha organitzat fires d’ocupació, emprenedoria i formació com és el cas de ‘Places per l’Ocupació’ o ‘Barris per l’Ocupació’ i ha posat en marxa una agència d’ocupació. Així mateix, ha prestat especial atenció a les dones, amb major taxa d’atur segons l’INE, a través de #TreballemIguals, que segons Sandra Gómez, regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, beneficiarà a més de 1.600 dones valencianes. “Des de juny de 2015 fins a desembre de 2018, 15.507 persones han trobat ocupació i 51.452 noves s’han afiliat a la Seguretat Social”, va dir la socialista el gener passat en presentar l’informe de resultats de l’últim exercici.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 9 =

bienal mislata 2019
bienal mislata 2019
ficcions 2019-2020