25n
25N
25N

Un estudi de La Unió eleva un 55% els costos de producció dels cítrics per la lluita contra el 'cotonet'

Un estudi de La Unió eleva un 55% els costos de producció dels cítrics per la lluita contra el 'cotonet'
31/05/2021 -

La lluita contra el ‘cotonet’ de Sud-àfrica eleva un 55 per cent els costos totals de producció dels cítrics, segons un estudi de La Unió de Llauradors. Encara que la plaga està estesa per tot el territori valencià i ha entrat ja a Múrcia o Catalunya, les comarques amb major afecció de danys són les de la Plana Baixa a Castelló i el Camp de Morvedre i Camp de Túria en la de València i, per tant, on els citricultors han de fer front a les majors despeses per a combatre-la.

En l’estudi de La Unió es revela que els costos per a combatre les plagues ja aconsegueixen una xifra de 5.243 euros per hectàrea, dels quals 3.699 €/ha es destinen al ‘cotonet’, la qual cosa representa un increment del 239% amb relació als costos habituals per a aquesta mena de tractaments. Aquesta lluita suposa que els costos de produir un quilo de cítrics s’eleven en 0,14 euros, una quantitat “inassumible” per als afectats, segons ha informat l’organització d’agricultors en un comunicat.

La Unió ha reclamat en “reiterades ocasions” la necessitat de disposar d’un pressupost “suficient” per a afrontar aquesta plaga i, per això, fa unes setmanes va sol·licitar al ministre d’Agricultura, Luis Planas, un pressupost addicional de 12 milions d’euros per a compensar els sobrecostos dels citricultors afectats.

En l’última Conferència Sectorial es va efectuar el repartiment d’11,8 milions d’euros entre les comunitats autònomes per a finançar programes de prevenció i lluita contra plagues i, d’aqueixa quantitat, a la Comunitat Valenciana se li van assignar el 52% d’aqueixos fons, amb un total de 6,1 milions d’euros.

Encara que l’organització admet que es tracta d’una assignació important de fons, assenyala que “encara és insuficient per a fer front als danys que provoca aquesta plaga importada i no controlada”, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d’adoptar una sèrie de propostes com és la de pujar la inversió pública en sanitat vegetal per a lluitar contra plagues i malalties introduïdes a la Unió Europea o la de dotar de majors recursos a la investigació, “en ésser l’eina més eficient per a aconseguir el control d’aquestes plagues foranes”.

També aposta perquè les produccions provinents de països que tinguen la presència de plagues de quarantena reben un tractament en fred durant el seu transport per a destruir “amb eficàcia” la plaga i evitar la seua propagació en un futur pel territori europeu, “el contrari de la política que actualment està aplicant la Comissió Europea”.

La Unió  advoca per la creació d’un cos d’inspectors comunitaris expert en plagues i malalties agràries, que ha d’estar implantat en els punts d’entrada d’aquestes produccions. En aquest sentit, reclama al ministre Luis Planas un paper “més actiu en la defensa dels interessos dels citricultors a Brussel·les per a adoptar totes aquestes mesures”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × un =