Un estudi al Parc de Capçalera alerta de la presència d'espècies exòtiques

Guardar

parque-cabecera
parque-cabecera

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, fa una crida a la població per tal que no abandonen aquest tipus d'espècies invasores en els parcs i jardins, tal com prohibeix explícitament l'ordenança. Segons Campillo, «poden provocar la pèrdua de la biodiversitat local perquè competeixen amb espècies autòctones i en moltes ocasions arriben a desplaçar-les completament».

El primer estudi sobre la biodiversitat de la fauna subaquàtica del llac del Parc de Capçalera de València, realitzat en col·laboració amb el Servici de Vida Silvestre de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha permés identificar 5 espècies de peixos i 5 espècies de tortugues; de les quals només una espècie de peix i una espècie de tortuga són autòctones, mentre que la resta són exòtiques. Les més abundants són el black bass o perca americana i la tortuga de Florida.

Tot i que l'Ajuntament de València mai ha introduït cap espècie de fauna en el llac, la realitat és que hi ha presència abundant, en gran manera, a causa del seu alliberament per part de la ciutadania i, en menor grau, a la seua arribada de forma natural. De fet, des del 2016 s'han arribat a retirar més de 500 exemplars de tortugues exòtiques del llac que s'han traslladat a les instal·lacions de la Conselleria.

Per això, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, alerta a la ciutadania per tal que no abandonen aquestes espècies als nostres parcs i jardins, i que, en cas de trobar-ne alguna contacten amb la Generalitat. Recorda que «actualment aquesta és una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat en el planeta, a més d'estar expressament prohibida en l'actual Ordenança Municipal de Parcs i Jardins de València».

La secretària autonòmica de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha incidit en com la pèrdua de biodiversitat ens fa més vulnerables davant les crisis i ha fet una crida a la ciutadania per revertir l'impacte negatiu sobre el medi natural i sobre el territori des del comportament conscient i responsable.

El llac del Parc de Capçalera amb els seus 25.000 metres quadrats «és la major massa d'aigua artificial que tenim a València i des de la seua obertura en 2004 és un punt de trobada de molts veïns i veïnes especialment dels barris dels voltants i fins i tot d'altres localitats com ara Mislata», ha destacat el vicealcalde. Un parc que tracta de reproduir un ecosistema de rius amb espècies característiques i que és gestionat des del 2006 per l'Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars (OAM).

Destacats