25n
Orgull
Orgull

Estañ no exigirà "impossibles" per als pròxims mesos, però sí un llistó "elevat" més enllà de "Ximoanuncis"

I.CABALLER/CORTS VALENCIANES

Estañ no exigirà "impossibles" per als pròxims mesos, però sí un llistó "elevat" més enllà de "Ximoanuncis"
11/09/2018 -

El portaveu de Podemos en Les Corts, Antonio Estañ, ha afirmat que el seu grup no exigirà “impossibles” al Consell per a aquests últims mesos de legislatura, però sí “responsabilitat, visió de futur i prioritats clares”, i un “llistó més elevat” a l’hora de treballar, que vaja més enllà del que ells denominen “Ximoanuncis”.

Així ho ha advertit Estañ en el seu discurs en el Debat de Política General en Les Corts, en el qual ha apuntat que els preocupa que “a voltes hi haja en aquest Consell més publicitat que política” i que algunes de les seues exigències se salden en el parlament amb aqueixos “Ximoanuncis” de noves lleis i mesures que poden ser “una bona política comunicativa però no una bona política a seques si no ve acompanyada de compliments”.

El dirigent de Podemos ha reclamat en diverses ocasions mirant a la bancada dels partits que conformen el Consell –PSPV i Compromís– deixar “la calculadora de cara a les eleccions” i agafar en el seu lloc la brúixola “que no faça perdre el camí a seguir”.

“És cert que molts dels reptes que ens vam donar en l’Acord del Botànic eren complicats, però açò no pot servir d’excusa per a ocultar el que moltes vegades ha sigut continuisme amb el model anterior. Ens preocupa la por a avançar per qüestions de càlcul electoral quan, en realitat, la qual cosa cal tenir clar és que com més avancem, molt més difícil serà tornar arrere”, ha indicat.

Així mateix, ha demanat que la vara de mesurar per a fer balanç de la legislatura no siga el PP perquè “és clar que aqueixa partida està guanyada”, sinó que siguen les expectatives de la ciutadania valenciana. Segons aquest criteri, malgrat els assoliments, des de Podemos consideren que no s’ha avançat “prou per a deixar arrere el model del Partit Popular” i no s’ha acabat d’aprofitar “aquesta oportunitat, única en molt temps, de fer de la Comunitat un exemple, per falta de convicció en la construcció d’alternatives per usar molt la calculadora i poc la brúixola”.

Per açò, en l’últim curs de la legislatura, ha avançat Estañ, exigiran “que deixen l’electoralisme a un costat i treballen a consciència perquè una pròxima legislatura i un nou Botànic tinga l’horitzó buidat i avanç sense contradiccions” perquè “el poble valencià no pot permetre’s una nova legislatura de transició”.

Segons ha incidit, Podemos recolzarà i “espentarà” com fins ara quan les polítiques caminen en l’adreça que va marcar la ciutadania però també advertirà quan aquestes prioritats “vacil·len”. “Aquest govern només podrà mantenir-se en peus si es mou cap avant”, ha agregat.

Ha recordat que hi havia tres grans objectius en aquesta legislatura (acabar amb corrupció, construir un model productiu sostenible i recuperar els serveis públics) i ha apuntat que encara hi ha qüestions pendents com “apartar al braç empresarial vinculat a la Gürtel de l’administració”, acabar amb la precarietat laboral, recuperar la sanitat a Dénia o acabar amb els barracons, entre altres.

Estañ també ha reivindicat l’exigència davant el Govern de Pedro Sánchez de la reforma del finançament i ha qüestionat “tenir ministres valencians que mantenen infraestructures que no necessitem, com la V-21, mentre desatenen unes altres que sí, com la rodalia, encara que alguna cosa estranya passa amb els ministres valencians”.

Després de criticar el “discurs triomfalista” de Puig en termes econòmics, ha qüestionat que “els fets i les prioritats del Consell mostren que les oportunitats de les grans empreses i grups financers estan bastant ben cobertes” però ha preguntat “què hi ha de les pimes que constitueixen el 99% del teixit empresarial, el 62% de l’ocupació i el 60% del valor afegit de l’economia”.

En aquest sentit, i lligant-ho amb la gestió del territori, ha asseverat davant Puig que no apostar pel comerç de proximitat i la protecció del territori “és un problema per a qualsevol model productiu” i ha agregat: “És per açò que no es pot recolzar alhora a les pimes i a pelotazos com a Port Mediterrani, alguna cosa en el que semblen obstinats àdhuc a costa de trencar governs”.

Sobre el model turístic, ha lamentat que es va rebutjar la taxa turística “perquè anava contra l’hospitalitat, ningú sap molt bé què és açò de l’hospitalitat però sona a posar-li tapes a estrangers amb un enorme somriure encara que coures una misèria en torns de 12 hores”.

“Si l’única cosa que podem oferir als turistes és un preu baix a costa del nostre territori i del benestar de la nostra gent, la taxa no té cap sentit; si el que volem és oferir salaris dignes, inversió en el patrimoni natural i cultural i millors serveis públics, haurem de prendre alguna decisió i deixar de fer cas a algunes patronals de tant en tant, no sabem si per calculadora, indefinició o falta d’atreviment”, ha assenyalat.

DIPUTACIONS

També s’ha referit a les diputacions, avançant que registraran una llei urgent que puga ser aprovada en aquesta legislatura i que permeta incorporar els pressupostos de les diputacions a la Generalitat, establisca competències clares i “permeta, per fi, acabar amb l’assignació d’obres a dit substituint-les per criteris objectius i clars”.

Així mateix, ha celebrat la mesura per a abordar la bambolla del lloguer, “val més vesprada que mai”, encara que ha lamentat que “realitzar un estudi de la situació a sis mesos de finalitzar la legislatura sembla que és preguntar-li al malalt què li dol una vegada està ja en l’UCI”.

En educació, el portaveu de Podemos ha apuntat que eliminar els barracons era un objectiu “bàsic” però no es completarà i “seria honest i útil intentar comprendre si ha faltat gestió o prioritat política”, al mateix temps que ha anunciat que exigiran en els pressupostos de 2019 ampliar la xarxa d’escoles de 0 a 3 anys, a més de proposar un Pla de Dignificació de la Funció Docent i universalitzar l’oferta de cursos de valencià, simplificant criteris, costos i terminis.

Finalment, sobre la sanitat Estañ ha qüestionat que el Consell va prometre la reversió abans de l’estiu “i a la volta de l’estiu torna amb un anunci”. “Ens preocupa que hi haja dubtes, ens preocupa que se cerquen dreceres, ens preocupa que se siga condescendent amb Ribera Salut”, ha asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + dos =