25n
25N
25N

Estañ: "Diuen que Espanya és el país més descentralitzat d'Europa però després no ho és”

Analitzem amb el secretari general de Podem els principals temes d’actualitat de la Comunitat Valenciana

Antoni Estañ (Callosa de Segura, 1987) és la veu de Podem a la Comunitat Valenciana. Després del procés de primàries en la formació habitada en 2017, va ser escollit el nou secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana. Després d’un 2017 on Podemos ha viscut els seus diferents processos participatius, és el moment de fer balanç de l’actualitat política de la nostra terra amb Antonio Estañ.

La branca valenciana de Gürtel, la reprovació de Camps i els projectes del 2018 de Botànic centren alguns dels focus del primer bloc d’aquesta entrevista.

Comencem per l’actualitat política que novament ve carregada per temes de corrupció. Després de la setmana passada, quin balanç fas de les últimes declaracions de Costa que confirmen que la X és Camps?

Sobretot, veus com funciona la corrupció i com ha funcionat el PP ací a la Comunitat. No es tracta de persones concretes que puntualment es corrompen sinó que és una forma estructural de govern. Per primera vegada tenim pràcticament als corruptes i als corruptors cantant en el jutjat i explicant com es donava diners a canvi d’obtenir contractes i es finançaven les campanyes,

Veure les últimes declaracions de Gürtel suposa veure com ha funcionat el poder econòmic i polític en els 20 anys de govern del PP a la Comunitat Valenciana i com hem de posar els mecanismes perquè açò no torne a repetir-se. Ací lamentablement a la Comunitat Valenciana tenim la mala sort de no poder deixar de parlar de corrupció. El que sí que ha aconseguit el Botànic ha sigut deixar fora pràcticament de totes les institucions al PP i ara queda traure al PP de la contractació pública. No podem permetre que eixes empreses que han col·laborat amb el finançament il·legal del PP, seguisquen competint en deslleialtat amb la gent que sí que és honrada i fa negocis de manera honrada.

La setmana passada vivim de nou en les Corts una reprovació en aquest cas a Francisco Camps on novament el PP es va abstenir. La veritat és que Camps és l’únic que pot abandonar el Consell Jurídic Consultiu. Com és possible que no hi haja altres mecanismes?

Nosaltres plantejàrem en la reforma de la llei d’expresidents que hi haguera mecanismes per a quan els expresidents deixen de ser honorables se li puga revocar dels òrgans dels quals són membres nats com és el cas del Consell Jurídic consultiu.

Ningú entén com el senyor Camps estant imputat en Valmor, sent protagonista de la Gürtel, seguisca cobrant diners públics. Va en contra de qualsevol visió digna de les institucions. Ara hi ha hagut un consens en les Corts de tots menys el PP a qui li costa distanciar-se del que ha sigut i no prou solament amb aquest posicionament. Nosaltres tornarem a portar la llei d’expresidents perquè no depenga del senyor camps si ix o no del CJC i puguem revocar-ho des d’ací.

Com a secretari general, has viscut un 2017 intens d’actualitat. Quin balanç fas?

El balanç és positiu però encara falta molt treball. Després de tenir clar el nou cicle que s’obria en Podemos on passàvem d’una rellevància de la política estatal i un partit construït en funció d’una estratègia cap a les generals a funcionar amb temps més llargs. Hem passat de ser màquina de guerra electoral a un partit molt més vertebrat i més instal·lat en el territori. Per això, també hem posat el focus en la construcció municipal i en la construcció autonòmica. Ací és on hem tractat de posar tots els esforços de reprendre el contacte amb totes les candidatures municipals, estiguera Podemos o no, així com tenir una estratègia municipal.

En el polític ací enteníem que si no complíem el nostre paper d’estirar de l’activitat del Consell, doncs podria ser que aquesta etapa de canvi polític a la Comunitat Valenciana no estiguera a l’altura de les expectatives que s’esperava després de 20 anys del PP i no atendre als problemes centrals de la Comunitat Valenciana.

Des del Botànic s’han dut a terme lleis com la Llei de Sanitat Universal o fins i tot la d’Habitatge que després s’han vist anul·lades des de Madrid en part pel TC. De què serveix comptar amb un Govern progressista quan després des del Govern Central intenten bloquejar les accions d’un govern escollit en les urnes?

Precisament, des de molts sectors es diu que Espanya és el país més descentralitzat d’Europa però després veus que efectivament no ho és. Crec que s’està produint una espècie de perversió del Tribunal Constitucional mentre que ha de servir per a garantir drets i el que està servint és per a usar-ho a l’inrevés.

És fonamental i fins i tot a nivell municipal els ajuntaments del canvi han explorat moltes vies, han ampliat noves formes de fer política, noves formes d’institucionalitat i crec que a nivell autonòmic eixe paper que han jugat l’havíem de jugar una mica nosaltres. Sí que és veritat que tenim unes limitacions, fins i tot polítiques, igual ha faltat estirar més en eixa transformació. Estem ara en un context de recentralització, i no podem autolimitar-nos, hem de seguir insistint en totes les polítiques que amplien drets i després caldrà veure en eixe marge que té el TC i el Govern de Rajoy per a anar denunciant lleis, no hem de rendir-nos i seguir treballant. Crec que és fonamental que hi haja espais alternatius al Govern del PP en el Govern central.

Què penses que ha fallat en les eleccions Catalanes amb En Comú Podem quan comptàveu amb un líder ben valorat i reconegut com a Xavier Doménech?

Era un perfil molt bé valorat però no està relacionat amb la intenció del vot. Normalment els líders millor valorats són els que menys polaritzen i en un escenari de polarització màxima com la que es vivia crec que l’explicació és que presentàvem una aposta potser massa racional per a eixe escenari. En el seu moment vam dir que si a Catalunya es vivia una espècie de partit on volíem ser l’àrbitre, ara aquest partit era com de Champions i hi ha hagut una espècie de reconcentració dels pols. Per això, déiem que convocar eleccions no anava a resoldre el problema, mentre que s’anava a repetir com així ha sigut i s’ha repetit reconcentrant-se el vot, el votant del PP s’ha anat a Ciutadans, fins i tot en el bloc independentista la Cup ha perdut.

Els que apel·làvem per una postura de trencar eixos blocs no hem sigut capaços i crec que és just reivindicar-ho i eixe ha sigut la clau.

Després d’eixes eleccions Catalanes i les enquestes nacionals on Podemos ha baixat. Podem tornar a veure una pujada del PP en la Comunitat per arribar a la Generalitat?

Jo crec que la dinàmica estatal evidentment té la seua influència però també anem al fet que cada vegada es vote més en clau autonòmica. Encara que és cert que sobretot PP i Ciutadans estan intentant traslladar el marc català a la Comunitat Valenciana, crec que els moments i els problemes són molt diferents.

No em preocupa i crec que eixa hegemonia del PP és pràcticament impossible que torne per la pròpia implosió del PP però sobretot per la falta de projecte. Poden apel·lar a l’anticatalanisme que té uns límits molt estrets que no és capaç de sumar per a generar il·lusió i sobretot per a resoldre els problemes de la Comunitat Valenciana i també en el terreny econòmic que és el que venia el PP, i s’adscriu Ciutadans en la pràctica, ha demostrat tots els seus límits i tot el que ve aparellat.

Jo crec que encara que sí que té conseqüències en el polític, no solament en l’electoral, en les polítiques de recentralització que s’estan duent a terme, que no serà determinant per a 2019 a la Comunitat Valenciana i crec que per poc que ho fem una mica bé repetirem. La nostra intenció és que es repetisca amb una majoria el més amplia possible progressista.

Quina serà la línia de Podemos per al final de la primera legislatura del Botànic?

És molt important tenir en compte que queda 1 any i mig. Queda molt treball, és molt poc el que queda però encara queda molt per fer i no podem entrar en una dinàmica electoral. Hem de delimitar molt bé quines són les prioritats de la Comunitat i obrir debats i fer propostes. Necessitem mostrar com es poden fer les coses d’una altra forma i la nostra línia anirà per ací per fer propostes de canvi de model.

Allí incidiria en 3 parts: lluitar contra la corrupció, serveis públics, i model econòmic.

Quina penses que és la principal necessitat de la Comunitat Valenciana?

La principal és transformar el model productiu. És clar que és una cosa que no es fa del dia a la nit però sí que has de posar les bases per a veure on vols anar i si no abordem eixe nucli urbanisme-turisme, posant en el centre les necessitats de tots i els drets de tots, molt difícilment podrem canviar el tipus d’ocupació que generem com el nostre territori ha sigut tan urbanitzat i ara és tan poc resilient al canvi climàtic.

La corrupció no és alguna cosa que passa com una tempesta sinó que es van generant unes condicions que ho permeten. Hem d’apostar per canviar el nou model productiu.

Segur que t’ha canviat per complet la vida des que vas assumir la secretaria general de Podem. Com ho has notat més?

Un any en Podemos són com 20 en qualsevol altra cosa. Si mirem tres anys arrere, algunes coses semblen mentida. La vida m’ha canviat sobretot en la tranquil·litat i a poder dedicar una mica més a fer esport d’una banda i a estar amb els meus amics per un altre. Es nota però sempre cal cercar el buit L’activitat és tan frenètica que s’acaba notant però estem també orgullosos del que hem aconseguit

El pròxim dimecres publicarem la segona part de l’entrevista amb temes tan importants com la Llei Electoral, la taxa turística i À punt, entre d’altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + cinc =