caixa popular

Estañ: "Acabar amb els barracons és central per a deixar arrere les polítiques del PP”

Analitzem amb el secretari general de Podem la futura llei electoral, la taxa turística o À Punt, entre altres temes

Les Corts viuen un 2018 carregat d’importants lleis. Entre elles, la nova Llei Electoral que haguera permés entrar a Esquerra Unida del País Valencià en la cambra. Analitzem aquesta i altres qüestions importants amb el secretari general de Podem, Antoni Estañ.

El PP de moment es posiciona en contra de la nova Llei Electoral per a la Comunitat Valenciana. En paraules del Partit Popular, aquesta nova llei fragmentaria més la cambra valenciana i seria més complicada la governabilitat. Què opines d’aquesta posició?

(Somriu) Mane jo només…i ja està no? Tornem al tema de l’estabilitat. Sempre es parla de com es va pensar la llei electoral a Espanya en el 78. Es tenia molt en la ment no arribar a un escenari molt volàtil. Però ja han passat 40 anys i el mapa és molt diferent.

La societat és molt més madura i crec que podem permetre’ns en tota Europa un escenari multipartidista i crec que ací s’està veient un exemple i no passa res. Al contrari es pot millorar, es poden enriquir les propostes i que la democràcia va un poc d’açò. Que el PP es vaja a quedar fóra com sembla que vol quedar-se fora, diu molt de les seues ganes de canvi, de renovar-se i de la capacitat d’arribar a acords.

Una altra qüestió interessant tindrà a veure amb les circumscripcions encara que ací hi ha limitacions de l’Estatut i de moment s’anirà al que es puga aconseguir ja i després ja qüestions de sentit comú. Per exemple, el sobre únic per a publicitat electoral per a anar a una major sostenibilitat i menys costos per part de les arques públiques i seguir modernitzant la nostra democràcia

Us podríeu presentar Esquerra Unida i Podem junts a les Eleccions de 2019?

La nostra predisposició sempre és a sumar en termes polítics i sobretot tractar de generar candidatures que il·lusionen a la majoria de gent possible. Amb EUPV es pot arribar a un acord, però no solament amb ells i no solament amb partits polítics, El fonamental també és com treballen eixes confluències i sobretot que perduren el major temps possible perquè no siga un simple pacte electoral i hi haja més cohesió política, més treball. Crec que és fonamental però igual que amb Compromís i no solament amb partits polítics.

Quines expectatives té Podem posades en 2019?

Les nostres expectatives han de passar per construir una majoria més àmplia, més estable que tinga més fermesa a l’hora de dur a terme polítiques de cort més transformador perquè hem vist que si bé s’han aconseguit certs avanços, en alguns casos ens hem quedat curts.

Les nostres expectatives són superar els resultats anteriors encara que per açò hem de treballar molt en la construcció, en el nostre cas particular construcció de partit i sobretot construcció municipal.

CEIP 103

Quin és l’objectiu que t’agradaria complir en el que resta de legislatura?

Un objectiu del Botànic que sí que ha de complir-se és acabar amb els barracons. Em sembla que és alguna cosa molt central i molt relacionada amb la política del PP i amb el seu concepte de serveis públics, la corrupció, i és alguna cosa indigna que es mantinga. Sens dubte, un seria eixe.

Un altre, que també sí que es pot però anem a veure com. És que el tipus de treball que es genere siga més estable i l’últim potser és garantir l’accés a l’habitatge.

En aquest últim cas, si bé és cert que traguérem una llei bastant potent i va ser recorreguda davant el Constitucional, ens permet amb les mesures que traiem en els pressupostos, no seguir col·laborant amb eixa bambolla immobiliària amb eixos preus i permetre que la gent tinga el seu dret a l’habitatge.

Com és la teua relació amb Ximo Puig i Mónica Oltra?

La relació sempre és bona perquè en el nostre cas sempre ha sigut bastant franca. La negociació de pressupostos sempre ha sigut el moment de més diàleg, més debat, i també més tensió i en aquest cas els últims que s’anaven a executar complets.

Cadascun defensa el que interpreta que és el millor i en eixe sentit jo crec que és una relació positiva però sempre tenint en compte com és el paper que juga cadascun i al cap i a la fi com som capaços de tirar avant millor polítiques,

A nosaltres ens toca eixe paper d’exigència, de no deixar que a voltes que per un cert excés de cautela electoral, eixes mesures no es prenguen i sobretot anar proposant eixe nou model alternatiu al del PP que a voltes per estar el Consell en la gestió del dia a dia, no és capaç de trencar i també per les limitacions materials de les quals som conscients.

Quin feeling tens amb Pablo Iglesias?

El feeling és molt bo. Sempre hem plantejat que el nostre treball ací és fer el més útil per a Podemos a la Comunitat Valenciana. Crec que és cert que a voltes hem arribat més en el plànol estatal que ací i els debats ixen a vegades massa en els mitjans de comunicació. El que sempre diem és que una cosa és transparència i una altra és pornografia.

Crec que açò a voltes passa factura en el sentit que encara que siga un debat necessari per a qualsevol organització, el lloc on es transmet i com es transmet, moltes vegades erosiona.

Ací a la Comunitat Valenciana crec que el procés va ser bastant bo, es va desenvolupar amb bastant normalitat i cordialitat i ara estem treballant molt bé tant a nivell intern com en les nostres relacions amb estatal i tractant d’ampliar les vies d’autonomia de federació de l’organització.

Precisament en alguns mitjans s’ha tirat molt de fulletons de pressupostos, de tensions en el Botànic. Com vius aquesta particular tragicomèdia que a voltes ocupa els mitjans?

Clar és que passem de governs de majories absolutes en un context bipartidista a un context multipartidista amb 5 partits i a més els ex Ciutadans. En aquest cas, les majories són variables i que hi haja un govern format per dos partits i per un tercer partit recolzant des de fora, sempre se cerca un cert debat. S’apel·la a una inestabilitat que amb el PP amb majories absolutes es donava. Estaven matant-se entre ells i no es venia com a inestabilitat. En la pràctica jo crec que el govern està sent prou estable.

En qualsevol cas cal veure què significa ser estable. Si és inestable però es fan millors polítiques, perfecte. Crec que és combinar eixes diferents visions amb l’arc general que és el Botànic i a partir d’ací treballar i tensionar quan faça falta. Nosaltres sempre diem que mentre es complisca, no ha d’haver-hi cap problema.

Jo crec que el focus se centra en una hipotètica inestabilitat, però que en la pràctica ni és tan important, ni s’ha donat així.

Un tema que sembla que no arribarà en aquesta legislatura és La taxa turística. Els tres partits teniu punts en comú però sembla que no s’ha arribat a un acord. Explica’ns exactament l’evolució de la taxa turística i les controvèrsies que ha pogut generar.

És la preocupació que teníem. Amb eixa obsessió per l’estabilitat, quan s’han de prendre algunes mesures o algunes decisions que trenquen una mica amb la inèrcia anterior i on el turisme segueix sent el sector més potent a la Comunitat Valenciana, finalment no es duen a terme.

En l’acord del Botànic, s’estableix que cal canviar el model productiu, un turisme més sostenible anem al com i sobretot als temps. Enteníem que la taxa turística era una bona proposta, no per si sola però suposava una font d’ingressos per al propi turisme i sobretot per la possibilitat de transformar-ho en sostenibilitat, a transformar el treball precari i visibilitza molt els costos socials que genera el turisme.

És a dir, com augmenten els turistes, com augmenten els ingressos, però no els salaris. Tampoc es protegeix el litoral, no es corregeixen els alts preus d’habitatge, Per açò, enteníem que eixa mesura podia servir una mica per a corregir açò i generar una font d’ingressos que anara a atallar tots eixos costos.

Compromís sí que estava d’acord després en el debat però més tard i com s’estava produint, es va arribar a la conclusió que millor no i el PSOE entenia que generava una tensió innecessària. Anem a seguir insistint no solament en la taxa turística perquè ha d’anar acompanyada d’altres mesures i un replantejament del model turístic que vaja cap a la sostenibilitat.

En un context de canvi climàtic, de sequera de falta d’aigua, de precarietat laboral, no podem seguir celebrant altes xifres sense anar al nucli i seguirem presentant propostes. Ara tenim la llei del turisme i seguirem treballant amb la taxa turística. De totes maneres si hi ha una fixació amb ella, anirem amb altres mesures com a moratòries en llicències, regular airbnb, apartaments turístics irregulars, etc, en una proposta conjunta.

RTVVexecutadaPer a acabar ens agradaria conéixer la teua valoració sobre l’inici de À Punt. Ja està en marxa la ràdio, pròximament la tele però és cert que des dels sindicats es critica la falta d’oportunitats per a determinades generacions de periodistes.

Jo crec que obrir o tenir RTVV era un objectiu de legislatura del Botànic per a tots els partits menys per al PP pel seu tancament i era un dels temes centrals per tot.

Per la funció que té, per tenir un servei públic d’informació, per la qual cosa té a veure amb un dels problemes de la Comunitat Valenciana que és la vertebració, del que passa de Vinaròs a Oriola ho sentim com a propi, i ho entenguem, (llengua).

Crec que era un paper fonamental encara que és cert que podria haver-se avançat més en no deixar sobretot una qüestió generacional fóra. Crec que és el que s’està veient. Al final els barems sembla que no permetien que poguera entrar gent que no haguera passat prèviament. Es va apostar en la llei per un model en què no tenim capacitat d’intervenció per a assegurar la independència de RTVV

S’ha anat igual més lent, del que ens hauria agradat i que és un tema que després de tot, és molt sensible, molt important i hi havia moltes possibilitats de fer-ho malament, però era alguna cosa indispensable.

Etiquetes


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =

viva gym canovas
exposicion caps tallats