25n
25N
25N

Estafen 21.000 euros al Palau de Congressos de València després de suplantar la identitat de l'empresa de seguretat

El PP demana auditories de ciberseguretat, Cs subratlla que fallen els mecanismes i VOX exigeix responsabilitats

Estafen 21.000 euros al Palau de Congressos de València després de suplantar la identitat de l'empresa de seguretat
10/02/2021 -

El Palau de Congressos de València ha patit una estafa de 21.020,11 euros després que se suplantara la identitat de l’empresa de seguretat que treballa en el recinte. Els fets ja s’han posat en coneixement de la Policia Nacional.

L’incident es remunta al passat 16 de desembre, quan el Palau de Congressos de València va rebre un correu electrònic suposadament del proveïdor del servei de seguretat anunciant el canvi del seu compte bancari, ha informat la directora del centre, Sylvia Andrés.

El correu adjuntava una carta escrita i signada per aquesta empresa, amb totes les dades correctes, així com el certificat de titularitat del compte, emés per l’entitat bancària corresponent.

Una setmana més tard, el Palau va efectuar el pagament electrònic de la remesa de les factures emeses pels seus proveïdors. Entre elles es trobava la de l’empresa, corresponent al mes de novembre de 2020, per un valor de 21.020,11 euros, que es va ordenar al nou compte corrent.

“Aquest pagament es va fer seguint el protocol de signatura mancomunada del Palau de Congressos i no es va rebre cap mena d’avís per part del banc sobre anomalies en la coincidència del compte amb el titular”, ha explicat Andrés.

L’alarma va saltar després de detectar el Palau la devolució del pagament de la següent factura de l’empresa, corresponent al mes de desembre. Es va sol·licitar el certificat de titularitat a aquesta empresa i, en rebre’s, es va comprovar que no coincidia amb el rebut el 16 de desembre.

A més, l’empresa va informar que no havia rebut el pagament dels seus serveis corresponents al mes de novembre. D’aquesta manera, la quantitat defraudada s’ha limitat a 21.020,11 euros ingressats el mes de desembre.

Actualment està oberta una investigació que conduïsca a la resolució dels fets. Així mateix, s’ha reforçat els protocols de seguretat interns existents per a extremar el control i supervisió d’aquests processos per a evitar que aquest tipus de successos puguen repetir-se. El dilluns, a les 11.30 hores, es convocarà un consell d’administració extraordinari per a informar.

Aquesta estafa es produeix després que fa una setmana l’Ajuntament detectara un altre intent d’estafa en els serveis relacionats amb la contractació pública a partir d’un correu electrònic en el qual se suplantava la identitat de la regidora de Serveis Centrals Tècnics i de Contractació, Luisa Notario, i per mitjà del qual se sol·licitaven les factures relacionades amb les obres d’execució del projecte ‘Corredor Verd-Blau Grow Green’.

Prèviament, a la fi de l’estiu de 2019, va tindre lloc un altre frau, que s’està investigant judicialment, en l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, amb el qual es van extraure d’aquesta entitat 4 milions d’euros, una quantitat que no s’ha recuperat de moment. Aquesta estafa es va dur a terme a partir de correus electrònics que suplantaven la identitat del president de la companyia i edil de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

AUDITORIES I FALLADES

Després de conéixer-se la nova estafa, la portaveu del grup popular, María José Catalá, ha manifestat que els robatoris i estafes en el sector públic de l’Ajuntament “s’han convertit en un serial molt preocupant”, que ja ha sigut advertit per la Sindicatura de Comptes, “i que hauria d’obligar el govern de Ribó i PSPV a iniciar immediatament auditories en tots els organismes i entitats municipals per a evitar que tornen a produir-se la pèrdua de diners públics”.

“Cal depurar responsabilitats polítiques, perquè els diners sostrets ix dels impostos dels valencians. Als nostres gestors els estan estafant, i això no es pot consistir, per la qual cosa és urgent que es facen auditories de ciberseguretat en el sector públic municipal i en Ajuntament”, ha destacat Catalá.

La portaveu popular ha demanat que s’assumisquen responsabilitats polítiques i que es canvien els gestors als quals els estan estafant els diners dels valencians. “Amb aquests gestors no pot anar ni molt a la vora i cal canviar-los ja”.

Per part seua, des de Ciutadans han mostrat la seua “preocupació” quan l’alcalde diu que la seguretat en l’EMT és bona i, fins i tot, millor que la de l’Ajuntament: “S’està demostrant que fallen mecanismes de seguretat i no entenc eixa autocomplaença amb la ciberseguretat a l’Ajuntament i en els organismes autònoms”.

Al seu judici, “Ribó ha de canviar la seua actitud i postura perquè no és veritat el que diu. Si l’EMT té millor ciberseguretat que l’Ajuntament, en quines mans estem?”, s’han preguntat.

Des de VOX, el seu portaveu en el consistori, Pepe Gosálbez, ha assegurat que l’Ajuntament és un “autèntic colador” per als “ciber-raters”, i ha citat com a exemple el succeït amb l’EMT, aquest cas del Palau de Congressos però també el robatori de 5.000 euros “d’un calaix” en el Palau de la Música.

“La ciberseguretat és nul·la”, ha lamentat i ha criticat la “falta de diligència, seguretat i cura dels diners públics” en l’equip de govern, al mateix temps que ha reclamat “llum i taquígrafs, transparència màxima, responsabilitats” i “saber qui pagarà els 21.000 euros”. No obstant això, temen que “vaja a ser les butxaques exhaurides dels ciutadans” i ha qualificat de “nefast” el Govern de Ribó i el PSPV per a València i els ciutadans.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 3 =