25n
25N
25N

L'Estat promet uns diners que ajudarà ara com ara la Comunitat, però que caldrà retornar

Des del Govern en funcions s’ha promés 450 milions a compte “abans que finalitze l’any” i 250 milions del Fons de Liquiditat abans del 9 d’octubre

EP

L'Estat promet uns diners que ajudarà ara com ara la Comunitat, però que caldrà retornar
18/09/2019 -

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que “l’important” és que arribe els diners “a temps” per a tresoreria. “Hi ha un raig de llum, encara que cal continuar avançant”, ha apuntat la Vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra. La situació financera de la comunitat dóna un xicotet respir: li ha arribat uns diners amb retard i que, part d’aquest, se suma a l’entramat de deutes ocasionats per l’infrafinançament.

Després d’una reunió el dilluns de Puig amb la Ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, est va assegurar que els 450 milions a compte que deu el Govern “arribaran” abans de 2020, i que el crèdit extraordinari del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) del quart quadrimestre, de 250 milions, arribarà abans del 9 d’octubre -dia del País Valencià-.

Aquests diners arriben -la seua promesa una mica més definida- després d’unes setmanes en les quals la Generalitat Valenciana denunciava l'”asfíxia” econòmica a causa del bloqueig polític, que sumat a la infrafinaniació “crònica” de la Comunitat, “la pitjor finançada de l’Estat”, complica encara més la situació. Des de Presidència es va apuntar a la necessitat de fer una “contenció de la despesa”, que oposició i gran part dels mitjans de comunicació van entendre com a retallades.

Segons va apuntar Puig, no seran retallades ni afectaran “els drets socials”, entre crítiques dels seus dos socis, Compromís i Unides Podem, perquè fóra més “contundent” a l’hora de reclamar el finançament de la Comunitat, en comptes de “retallar”. Encara que aquesta promesa entrada de diners aporta una mica d’oxigen, part és del FLA, per la qual cosa cal realitzar, com a marca la Llei, un “Pla d’Ajust” -de nou, contenció de la despesa-. Són 250 milions necessaris per a la supervivència de la Comunitat, però que està obligada a retornar, ja que és un préstec -a interés zero-.

Febrer de 2020

Des de la formació de la Vicepresidenta es calcula que l’infrafinançament, entre “deute il·legítim” i els pagaments per davall de la mitjana, corresponen a una xifra de 20.693,2 milions d’euros. Una suma que es queden prop dels 23.300 milions que la Generalitat va marcar com a despesa en els Pressupostos de 2019.

Així, encara que finalment s’obtinga una mica de liquiditat, els diners obtinguts s’uneix a la ‘roda’ del deute i obligarà, igualment, a gastar menys diners que l’inicialment pressupostat per al bon funcionament de l’Administració Pública valenciana. Si no s’aconsegueix una investidura, hi haurà de nou Eleccions Generals el pròxim 10 de novembre, i de nou una possible paralització del finançament autonòmic que podria allargar-se fins a febrer de 2020 –si s’aconsegueix formar govern-.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + 6 =

bombers
CCCC
Valencia activa