25n
25N
25N

L'espera mitjana per a intervenció quirúrgica se situa en 115 dies en la Comunitat Valenciana

L'espera mitjana per a intervenció quirúrgica se situa en 115 dies en la Comunitat Valenciana
19/01/2019 -

El temps d’espera mitjana per a procediments quirúrgics no urgents amb cirurgia programada se situa en 115 dies, segons les dades publicades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública corresponents a 31 de desembre de 2018.

Des de l’administració apunten que, respecte a l’últim talle publicat del passat mes de setembre, la demora mitjana ha baixat 6 dies, ja que el setembre de 2018 el tall se situava en 121.

Per especialitats, la demora mitjana és de 98 dies per a cirurgia general, 85 per a ginecologia, 94 per a oftalmologia, 86 per a otorrinolaringologia, 144 per a cirurgia ortopèdica i traumatologia, 90 per a urologia, 37 per a cirurgia cardíaca, 149 per a cirurgia vascular, 127 per a cirurgia maxil·lofacial, 130 per a cirurgia pediàtrica, 129 per a cirurgia plàstica, 139 per a cirurgia toràcica, 158 per a neurocirurgia i 66 per a dermatologia, entre altres.

Per patologies, la demora mitjana és de 95 dies per a cataractes, 91 per a hèrnia inguinal, 130 per a pròtesi de maluc, 156 per a pròtesi de genoll, 132 per a artroscòpia, 163 per a varices, 96 per a colecistectomia, 145 per a hàl·lux valgus, 85 per a adenoamigdalectomia, 87 per a hipertròfia benigna de pròstata, 94 per a quist pilonidal, 126 per a fimosis, 100 per a túnel carpià, entre altres.

Es consideren en llista d’espera quirúrgica (LEQ) a tots els pacients d’un procediment quirúrgic diagnòstic o terapèutic no urgent acceptat pel pacient i per a la realització del qual es té prevista la utilització de quiròfan en algun dels hospitals de referència i d’àrea públics de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria precisa que cal tindre en compte que els temps d’espera quirúrgica en cap cas es refereixen a intervencions urgents que són ateses de forma preferent. La demora és el temps de una mitjana de, expressat en dies, que porten esperant els pacients pendents d’intervenció, des de la data d’entrada en el registre fins a la data final del període d’estudi.

PLA D’AUTOCONCERTS

Durant l’any 2018, s’han realitzat un total de 20.375 intervencions pel Pla d’ Autoconcert en la Comunitat Valenciana, dissenyat per a reduir la llista d’espera del Sistema Valencià de Salut.

Per a enguany, la Conselleria de Sanitat ha dissenyat un nou Pla d’ Autoconcert, que ha sigut aprovat hui pel Ple del Consell, i en el qual invertirà 9 milions d’euros amb la finalitat de reduir la demora per a ser intervingut i incrementar el nombre d’intervencions quirúrgiques.

Des de l’inici de la legislatura, la Conselleria de Sanitat ha treballat per a potenciar el Pla d’ Autoconcert. De fet, l’any 2018 s’han realitzat quasi 6.000 intervencions més que l’any 2015 a través d’aquest programa de reducció de llistes d’espera, apunten.

El Pla d’ Autoconcert és un programa de caràcter voluntari, de manera que el personal estatutari pot realitzar intervencions fora de l’horari ordinari, i per això, rep una retribució específica. El Pla contempla també la realització de proves diagnòstiques. D’altra banda, durant l’any passat es van realitzar 8.622 intervencions mitjançant derivacions a Pla de Xoc.

D’altra banda, des de gener de 2017, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va posar a la disposició dels ciutadans en la seua pàgina web el Registre Individualitzat de la Llista d’Espera Quirúrgica. Fins al 31 de desembre de 2018, s’han realitzat 129.691 consultes, la qual cosa representa una mitjana de 186 consultes diàries.

Es tracta d’una aplicació que ofereix informació sobre els temps d’espera per a una intervenció quirúrgica, emmarcant-se dins de les iniciatives de transparència dutes a terme per la Conselleria i que facilita el dret dels ciutadans a l’accés a la informació pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 10 =

museo prehistoria