25n
Orgull
Orgull

Espanya rep els primers 9.000 milions d'euros del plan de recuperació europeu

En total, el nostre país rebrà 70.000 milions de la Comissió Europea en forma de transferències no reembolsables

Espanya rep els primers 9.000 milions d'euros del plan de recuperació europeu
17/08/2021 -

La Comissió Europea ha transferit aquest dimarts a Espanya els primers 9.000 milions d’euros del pla de recuperació, que arriben en forma de bestreta dels quasi 70.000 milions que el Govern ha sol·licitat en forma de transferència no reembossables.

“El desemborsament dels fons NextGeneration EU posa hui en marxa el Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya. Aquest pla serà un impuls crucial per a fer que el Pacte Verd siga una realitat, digitalitzar l’economia i fer que Espanya siga més resilient que mai”, ha anunciat la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, en la xarxa social Twitter.

En la mateixa xarxa social, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha destacat que amb el desemborsament Espanya continua “avançant cap a un país més verd, digital, feminista i cohesionat” perquè marca l’inici de les “grans transformacions” que necessita l’economia espanyola.

La bestreta equival al 13% dels subsidis que ha sol·licitat el Govern de Pedro Sánchez. Encara que Espanya té assignats uns 140.000 milions entre transferències i crèdits, Madrid ara com ara únicament ha requerit la part no reembossable, que ascendeix a 69.500 milions.

El pla de recuperació espanyol, compost per 212 reformes i inversions, va rebre llum verda de Brussel·les al juny i després va ser validat per la resta d’Estats membres en una reunió dels ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin).

D’aquesta manera, Espanya ha rebut l’únic pagament que no dependrà del compliment dels objectius i fites pactades amb les autoritats comunitàries: a partir d’ara, cada sis mesos es produirà un nou desemborsament sempre que el Govern haja adoptat les mesures promeses.

Per exemple, el tram previst per a finals d’any, que ascendeix a 10.000 milions d’euros, depén de la consecució de 50 metes, encara que no s’esperen sorpreses perquè moltes d’elles ja han sigut adoptades.

A més d’Espanya, l’Executiu comunitari ha aprovat aquest dimarts la bestreta de 290 milions a Lituània. Amb aquests dos, són ja set els Estats membres que han rebut els primers fons de recuperació (Portugal, Bèlgica, Luxemburg, Grècia, Itàlia, Espanya i Lituània).

EXECUCIÓ JA EN MARXA

En un comunicat, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha recordat que els Pressupostos Generals de l’Estat d’enguany van incloure partides per a la posada en marxa del pla de recuperació, per la qual cosa ja s’han pogut executar “part dels recursos” abans que Brussel·les autoritzara el pagament de la bestreta.

A més, el departament que dirigeix Nadia Calviño ha destacat que ja s’han assignat i acordat la distribució de més de 7.250 milions a les comunitats autònomes per a la realització d’inversions en matèries com la transició ecològica, l’habitatge, l’educació o la sanitat.

També han sigut publicades fins hui 25 manifestacions d’interés relacionades amb el pla de recuperació, amb les quals s’ha mobilitzat “una alta participació”, amb més de 17.500 projectes presentats en aquelles que ja estan tancades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + divuit =