El Teatre Escalante, dependent de la Diputació de València, reprén al gener el seu cicle Escena Diversa amb tres aventures escèniques avalades amb els premis més prestigiosos de les arts escèniques per a la infància. Obres que acollirà La Mutant i el Teatre El Musical, que busquen conscienciar sobre la importància de cuidar el planeta, reivindicar el poder de la creativitat i ajudar a superar les pors.
Com explica la diputada de Teatres Glòria Tello, "el cicle Escena Diversa inclou espectacles molt variats en els quals preval la qualitat i els valors que aporten les obres com l'ecologia, la imaginació i la paraula. Són obres que despertaran i alimentaran la curiositat, imaginació i reflexió".
La primera proposta d'aquest cicle per a l'any vinent serà un viatge a les profunditats marines a través de "Nautilus. 20.000 llegües de viatge submarí". Un espectacle en valencià per a xiquets majors de 6 anys en què la companyia La Negra, sota la direcció de Xavo Giménez i Toni Agustí, adapta la clàssica novel·la d'aventures amb una lectura actual, compromesa i ecologista. El muntatge, que acollirà el 17 de gener La Mutant, ha sigut reconegut enguany amb el Premi FETEN per la seua proposta original per la sensibilització mediambiental.
El poder de la creativitat, el joc i la valentia
La segona proposta per a gaudir en família és "LÙ", pel qual la companyia suecana Maduixa Teatre va obtenir enguany el Premi FETEN al Millor Espectacle i el Premi Arts Escèniques Valencianes al Millor Espectacle per a Xiquets i Xiquetes, guardons als quals se suma l'atorgat en 2019 per la Mostra d'Alcoi com a Millor Espectacle Familiar."LÙ", que significa "camí" en xinés tradicional, és un muntatge per a la primera infància que aborda el treball infantil a Àsia i reivindica el poder de la creativitat i la imaginació com a valors fonamentals per a enfrontar-nos a la vida. La dansa, les arts plàstiques i l'audiovisual articulen en perfecta sintonia aquesta dramatúrgia sense text protagonitzada per dues xiquetes que treballen sense descans en el camp. Una àrdua labor que aquestes joves heroïnes, sota la direcció coreogràfica de Baldo Ruiz, transformaran en un joc per a poder sobreviure. Una evasió lúdica i creativa enfront de la crueltat que pateixen milers de menors en el continent més poblat del planeta, ideada i dirigida per Joan Santacreu, que acollirà el 24 de gener La Mutant.
Coproduïda enguany pel GREC Festival de Barcelona i reconeguda amb el i el Premi FETEN al Millor Espai Escènic, "IKIMILIKILIKLIK Mi pequeña" arribarà al Teatre El Musical el 31 de gener. Es tracta del primer treball no gestual de la companyia bilbaïna de Marie De Jongh, Premi Nacional d'Arts Escèniques per a la infància i la Joventut, en el qual la paraula es converteix en un element dramàtic inapel·lable per a parlar als xiquets i xiquetes majors de 8 anys de les pors i de la valentia que requereix enfrontar-se a ells. Amb més d'una dècada de trajectòria i nombrosos reconeixements nacionals i internacionals, De Jongh ofereix una reflexió sobre la por, el seu potencial com a condicionant i el seu poder per a canviar el rumb de les nostres accions i decisions. Un teatre d'adults per a xiquets i de xiquets per a adults —tal com la companyia afirma— perquè tots gaudim aprenent a desxifrar els nostres propis temors.
Els espectacles d'Escena Diversa tindran també les seues sessions matutines destinades exclusivament als escolars.