25n
25N
25N

"És imprescindible que el Valencia C.F. complisca si desitja continuar sent el promotor"

L’incompliment de l’ATE suposaria o la substitució del promotor o la seua caducitat amb la confiscació de les garanties prestades portant al club a la fallida

"És imprescindible que el Valencia C.F. complisca si desitja continuar sent el promotor"
30/11/2020 -

La construcció del nou Mestalla, en el punt de mira. L’Ajuntament de València no vol que s’allargue durant més temps la seua execució. Ara, els terminis marcats per l’ATE (Actuació Territorial Estratègica) tenen data de caducitat: maig de 2021. En cas de no complir-se, no sols suposaria la pèrdua de 89.000 metres quadrats edificables, sinó també importants problemes econòmics per al club, que podria portar-lo a la fallida.

L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha donat un ultimàtum al club valencianista: “El temps s’acaba, i la legislació sobre aquest tema és molt clara. S’aproxima el termini perquè la directiva faça front a les obligacions contretes respecte a l’execució del nou estadi i al poliesportiu de Benicalap”. En aquest sentit, ha assenyalat que “és imprescindible que complisca si desitja continuar sent el promotor”. I és que l’articulat de l’execució de l’ATE estableix que “l’incompliment pel promotor de les condicions i terminis d’execució estipulats determinarà la seua substitució o la caducitat de l’ATE i la confiscació de les garanties prestades”, la qual cosa suposaria una maçada econòmica per al club.

Com ha apuntat la vicealcaldessa Sandra Gómez, “l’ATE ordena els terrenys del vell Mestalla, però això no vol dir que una vegada resolta, caducada o substituïda, les obres del nou Mestalla es vagen a quedar ací perquè qualsevol promotor té l’obligació amb la ciutat d’acabar l’obra, o de derrocar-la”, i ha recordat que l’Ajuntament “té moltes eines per a forçar a acabar les obres, però el que no permetrem és que es quede ací eixa obra inacabada que, a més, és un perill per a la seguretat dels veïns i veïnes, i una mala imatge per al barri de Benicalap”. En aquest sentit, ha recordat que “qualsevol incident que ocorreguera en les seues instal·lacions seria responsabilitat del club esportiu”.

Un somni truncat

En 2009, el somni per construir un dels millors estadis del món, com així el descrivien, s’esfumava amb l’arribada de la crisi. El Nou Mestalla, eixa obra faraònica que pretenia obrir les seues portes en 2011, es va quedar paralitzada durant una dècada. El llavors president del club, Manuel Llorente, anunciava la paralització de les obres per no disposar dels diners necessaris. A la fi d’eixe mateix any, es va posar en venda el vell Mestalla per a finançar, d’aquesta manera, la construcció del nou estadi.

Des de llavors, han sigut moltes les anades i vingudes del club respecte al Nou Mestalla. Tots i cadascun dels presidents han intentat posar en marxa aquest projecte, encara que sense èxit. Després de confirmar-se que el vell Mestalla havia d’estar demolit en 2023, l’Ajuntament de València i el València C.F. van començar la tramitació de llicències per a finalitzar el nou estadi.

La Generalitat Valenciana va aprovar l’ATE ‘València Club de Futbol’ en 2015, establint un termini de 10 anys per a executar tota l’operació. Així, els terminis que es van remenar era que la construcció del nou estadi estiguera finalitzada en 2021 perquè, entre 2023 i 2025, es derrocara l’actual estadi i es duguera a terme el projecte residencial i de terciari, un centre comercial i zones verdes previstes per a l’avinguda Aragó.

No obstant això, el mes de març passat, els plans es van truncar quan el club valencianista anunciava la fi de l’acord amb la cooperativa ADU Mediterráneo, que anava a adquirir els terrenys i, a més, anava a suposar una injecció pressupostària per al nou estadi. El mes de juliol passat, des d’ADU Mediterráneo anunciaven que si es tanca l’operació en 2020, els terminis es podrien complir.

No obstant això, la situació s’està posant cada vegada més tensa. Així, mentre Ribó ha assegurat que des de l’Ajuntament estan treballant per a prendre les actuacions que siguen necessàries si no veuen “voluntat de complir amb les obligacions”; Gómez ha recordat que “aquesta ciutat ha sigut molt generosa amb el València CF, en primer lloc amb la requalificació dels terrenys de l’antic estadi, que hui dia seria una cosa molt qüestionable. Però també no executant la sentència d’enderrocament de les graderies del vell Mestalla perquè hi havia un compromís de traslladar-se al nou estadi, i és el que demanem com a ciutat, que es trasllade, per la ciutat i els seus habitants”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 7 =