25n
25N
25N

"Fer la cultura més accessible a Paiporta és un dels reptes"

València Extra parla amb la regidora de Cultura i vicealcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, sobre els reptes d’aquesta legislatura

"Fer la cultura més accessible a Paiporta és un dels reptes"
30/10/2019 -

“La Cultura és un gran agent per a millorar la qualitat de vida de les persones”. Sota aquesta premissa, Maribel Albalat, regidora de Cultura i vicealcaldessa de Paiporta, afronta aquesta nova legislatura amb infinitat de projectes que intentaran acostar més la cultura a tots els veïns i veïnes de la localitat, però, sobretot, fer-la molt més accessible econòmicament. I és que Maribel Albalat ho té clar: “un poble amb cultura és un poble millor, amb una convivència millor”.

En 2021, es podrà al capdavant de l’Ajuntament de Paiporta. Una responsabilitat que assumeix amb orgull perquè, com ella mateixa conta, “m’agradaria que, quan acabe aquesta legislatura i comence la pròxima, quan passem eixe examen que són les eleccions, la gent valorara el treball que hem fet i d’alguna manera se sentira representada, escoltada, valorada i acollida”.

Com afrontes aquest nou repte al capdavant de l’àrea de Cultura quan, a més, Paiporta té un ampli ventall d’oferta cultural?

És cert i és una sort per a Paiporta tindre les instal·lacions i l’oferta cultural que té. Tenim un auditori d’unes dimensions que són de valorar; tenim una biblioteca de fa pocs anys; i tenim un museu de referència a la comarca com és el Museu de la Rajoleria amb exposicions temporals i permanents. És una sort per a Paiporta i per a mi també. Ha sigut una sort trobar-me amb aquest ventall de recursos i d’oferta cultural, però això també et dóna moltes possibilitats. Un dels primers enfocaments que vull donar, que ja hi havia però que vull potenciar, és el foment de la cultura per a totes i per a tots. Tindre una oferta variada perquè l’oferta cultural de Paiporta siga atractiva per a qualsevol col·lectiu, per edat o per qualsevol tipus d’interés, i fer-la accessible també econòmicament.

Per descomptat, subvencionar totes les activitats que siga possible, i com no també, sempre se li pot donar una perspectiva de gènere, en aquest cas a la cultura. Així és que volem continuar fomentant la participació de les dones, tant des de la part artística com d’espectadores. Un exemple és l’activitat d’aquest cap de setmana, que vaig iniciar en la legislatura anterior com a regidora de Benestar Social i juntament amb el regidor de Cultura, que es diu ‘Dones a escena’, que és una proposta per a potenciar i visibilitzar a les dones que treballen en les arts escèniques.

Què diries que és la cultura dins de l’entramat de Paiporta?

Jo pense que Paiporta valora la cultura i la seua oferta cultural. He parlat de l’oferta cultural de Paiporta, però cultura també són les festes, també són les tradicions. És la meua responsabilitat ajudar a totes les associacions que treballen a Paiporta per a mantenir i per a fomentar la cultura, la història i la tradició del nostre poble. Jo pense que Paiporta valora els recursos que té, però també, personalment, valore tot el que Paiporta fa per la cultura del seu poble. I la meua obligació és potenciar-ho i mantenir-ho.

L’Auditori Municipal també ha sigut seu de nombrosos esdeveniments, Com penses continuar potenciant-ho?

Tenim la sort de comptar amb instal·lacions com aquestes amb una sala de les quals hi ha poques a la comarca. Tenim la sala de conferències, i això t’obri un ventall de possibilitats. A més de l’oferta, en aquest cas, cultural, de foment del teatre, de totes les arts escèniques, és un contenidor de moltes altres propostes, i des d’ací, hem de fomentar la cultura i ho farem, però, com sempre, donem resposta a qualsevol proposta de l’ajuntament. Ací s’han fet jornades d’educació, es fan tallers, teatre-fòrum per a joves, per a prevenció de violència de gènere, se cedeix l’espai per a qualsevol associació de Paiporta que vulga fer un acte de manera gratuïta. Així que tenim aquest espai i volem potenciar-lo perquè, com tu has dit, té moltes possibilitats.

Paiporta està immersa en la celebració de ‘Paiporta, Món de contes’, Per què té tant d’èxit?

És un festival que tenim en Cultura per a potenciar la narrativa oral. És un festival que no hi ha un altre en el nostre entorn. Hi ha festivals també reeixits de teatre al carrer, de circ, de mímica, però no hi ha un altre com el de Paiporta. Hem de valorar la narrativa oral, que són els contes de tota la vida, eixos narradors que era una transmissió de la història i la cultura quan la gent no tenia l’accés a llibres, i pensàvem que no es podia perdre. I té èxit perquè a tothom li agrada que li conten històries divertides, històries que emocionen o històries que connecten amb la seua història també. Així és que tenim un festival per a tots els públics, per a xiquets i xiquetes, però també per a públic adult perquè, al final, s’adonen que també els agrada que li conten contes.

Quines altres alternatives singulars teniu a Paiporta?

El Museu de la Rajoleria també és un espai que obri un ventall enorme. Tenim una exposició permanent, però tenim també la possibilitat de tindre una gran sala d’exposicions temporals, que està molt sol·licitada. Així és que una proposta per a aquesta legislatura és ampliar eixes possibilitats del museu, oferint activitats alternatives paral·leles a les exposicions. Ja es fan alguns tallers per a les escoles, però es pot obrir el ventall lligat a eixes exposicions, fer conferències, tallers per a persones adultes, taules redones…

També volem potenciar la relació amb les associacions del poble. No podem anar a soles en això, així que volem potenciar les falles, volem potenciar qualsevol activitat festiva i cultural a Paiporta, però volem fer-ho sempre de mà de les associacions. En això no podem anar cadascun per la seua banda.

Respecte a la Biblioteca, és un edifici nou, però el podem potenciar i trobar-li nous usos. Abans, les biblioteques eren santuaris del silenci, i està bé, però la nostra biblioteca es diu Centre Cultural, i es poden fer més coses. Ara mateix farem una inversió no només en llibres, sinó en audiollibres per a persones que no poden llegir i en còmics, música, DVD i pel·lícules. Al final, la intenció és ampliar l’accés a la cultura, i hui dia el concepte de biblioteca va evolucionant. I ara com ara eixes són les nostres línies.

Heu treballat, a més, a obrir els espais culturals a la ciutadania perquè, per exemple, el Museu de la Rajoleria està molt sol·licitat…

Nosaltres rebem totes les propostes que ens fa la ciutadania i les encaixem en la nostra pròpia programació. Justament, ara acaba una exposició col·lectiva d’artistes que ells a soles no podrien exposar per la dimensió de la seua obra, però, la pròxima exposició, serà d’una associació de Paiporta. A vegades, no dóna per a fer-ho immediatament, però la dinàmica del museu és fer exposicions temporals mensuals on també intentem coordinar-nos amb totes les àrees de l’ajuntament. Per exemple, en la Setmana de la Dona, el 8 de març, fem una proposta conjunta amb Igualtat per a fer un tema de sensibilització i amb perspectiva de gènere; es fan exposicions des de Medi Ambient… Al final, intentem que estiga a l’abast de la ciutadania sempre que siga possible.

Per què és important la cultura a Paiporta?

És que tots som cultura. La cultura ens dóna identitat, ens diu d’on venim i què som com a societat. L’accés a la cultura et dóna un bagatge individual, però al final és un tema de tota la societat. Un poble amb cultura segur que és un poble millor, on millora la convivència. I, al final, el meu objectiu a Paiporta és millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes, tan fàcil com que del teu treball a Paiporta la gent puga viure millor. I la cultura és un gran agent per a millorar la qualitat de vida de les persones.

I també fa un poble més lliure, no?

L’accés a la cultura, l’accés a l’educació i l’accés a la informació per descomptat que et fa més lliure a l’hora de prendre decisions i d’organitzar la teua vida i de decidir com és el teu poble. Així és que sí.

Actualment, i després de les eleccions municipals, ocupes també el càrrec de vicealcaldessa, Hi ha més responsabilitat?

Sempre. Vull dir, en el moment en el qual eres triada per a representar a la gent del teu poble, ja és una gran responsabilitat. Sí que és veritat que aquesta legislatura tinc més responsabilitats perquè sóc portaveu del meu grup, i també com a vicealcaldessa tinc responsabilitats afegides de coordinació dins del funcionament de l’equip de govern. És una responsabilitat que assumisc i jo pense que és un orgull.

T’ha canviat la vida?

Des que sóc regidora sí. Tens molt més contacte amb la gent. Abans era amb el meu veïnat, ara pràcticament és amb tot el poble. La gent et coneix i jo també conec molt més a la gent. M’agrada i pense que és la millor manera de gestionar perquè des d’un despatx, a vegades, les coses es veuen amb una perspectiva limitada, però quan ixes al carrer i la gent et diu que el que hem fet li agrada o que igual no ho han entés, et fa replantejar les coses. I pense que a mi la política que més m’agrada és la política municipal, que és la que està en contacte amb la gent i et dóna un termòmetre diari del qual estàs fent.

Què és el que més t’agrada personalment de treballar per a Paiporta?

La meua satisfacció més gran d’estar en política és quan idees un projecte i funciona. Per exemple, l’activitat que vam fer l’any passat de ‘Dones a escena’, o el repte que va suposar en 2015 iniciar una regidoria d’Igualtat que no existia, que no tenia pressupost, que no tenia personal, que no hi havia polítiques amb perspectiva de gènere transversals. És un repte. Al principi és molt difícil començar de zero, però quan veus que això comença a funcionar, quan vas a un taller d’un institut i comences a veure com reflexionen els xiquets i xiquetes sobre violència de gènere… Això és una satisfacció personal per a mi. En les administracions públiques, costa molt arrancar els projectes, però quan arranquen, arranquen de debò. I quan funcionen, ho compensa tot.

Finalment, d’ací a quatre anys, Com voldries que Paiporta evolucionara?

En juny de 2021, tindré l’oportunitat de ser l’alcaldessa del meu poble, que per a mi és una satisfacció i un orgull enorme. Com a alcaldessa, ja en 2021, a mi m’agradaria potenciar totes les accions que es fan des de l’ajuntament, que és fàcil de dir però molt difícil d’aplicar. Però a mi m’agradaria que, quan acabe aquesta legislatura i comence la pròxima, quan passem eixe examen que són les eleccions, la gent valorara el treball que hem fet i d’alguna manera se sentira representada, escoltada, valorada i acollida, en aquest cas per mi, com a alcaldessa que seré en 2023 i com a representant de l’equip de govern.

Sembla un comentari que es queda en l’aire, però arribarem a 2023 i passarem eixe examen. I jo pense que del treball diari, del contacte amb la gent, d’escoltar-la, acompanyar-la, traure projectes que siguen entesos i recolzats per la ciutadania, això farà que en 2023 la gent puga reconéixer-me com a alcaldessa del seu poble. La gent al final el que vol és que gestions el seu poble tan bé com siga possible, que els escoltes i que anem tots a l’una. I a mi m’agradaria que en 2023, i de cara a la següent legislatura, la gent valorara això i el donara suport.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − setze =

Informacion coronavirus