25n
25N
25N

David de Miguel: "C's i PP competixen per a veure qui és més anticatalanista"

L’ex diputat de Ciudadanos en les Corts espera que el partit no arribe a la Moncloa, i critica la seua posició escorada a la dreta

David de Miguel: "C's i PP competixen per a veure qui és més anticatalanista"
15/01/2018 -

David de Miguel (Chulilla, 1980) és un dels quatre membres de Ciudadanos en la Comunitat Valenciana que van abandonar el partit en 2017. Llicenciat en Dret i després de formar part de diverses entitats financeres, va entrar en les Corts dins de les llistes del partit taronja, però l’any passat va decidir marxar-se junt amb Alexis Marí, Domingo Rojo i Alberto García pel “viratge ideològic” de la formació després de mesos de tensions i persecucions. Ara, diputat no adscrit en la cambra, ofereix el seu punt de vista sobre Ciudadanos i altres qüestions polítiques.

Consideres que la vostra eixida de Ciudadanos va ser positiva?

Segons com ho mirem. Ha sigut positiu quant a l’alliberament i quant a estar satisfet amb el que fas i “dormir tranquil”, com va dir Alexis en el seu moment. Salvaguardes els teus principis per damunt d’altres interessos. Ara, en la part material, no tenir el suport d’un partit, els mitjans i tot el que açò suposa, això també es nota. Es nota molt. No podem presentar iniciatives, tampoc podem presentar preguntes orals en comissió…

Quines són les diferències entre estar en un grup i no estar-ho?

El problema és que les Corts Valencianes es componen de 99 diputats segons el reglament, però en la pràctica s’articula tot sobre la base dels partits. Açò no ho diu l’Estatut d’Autonomia. Se suposa que les funcions de les Corts, les de control i les legislatives, les hauríem de tenir els 99 diputats sense distinció. Però en no estar en un partit, eixos drets ja no els tens.

No podem presentar proposicions no de llei ni proposicions de llei en el ple, solament podem pertànyer a una comissió… És més fàcil dir el que podem fer. T’adones que no tenim els mateixos drets que la resta de diputats. Ells tenen uns drets i nosaltres uns altres.

Després de la vostra eixida de Ciudadanos, va haver-hi enregistraments, persecucions, us van cridar ‘trànsfugues’… Què és el que més t’ha decebut?

Sincerament, de Ciudadanos no hi ha res que m’haja decebut. Com ja ho he viscut, i per això me’n vaig anar, doncs ja no em molesta res. Bé… Sí que va haver-hi una cosa que em va molestar prou quan Ciudadanos es negava reiteradament al fet que tinguérem més ‘privilegis’, com deien ells. I nosaltres no demanem privilegis, volem tenir els mateixos drets que la resta de diputats. Considerar privilegis el que en realitat són drets, em molestava. Però el que més m’ha decebut de tot és veure com es desmunta el mite de la igualtat entre els diputats.

Res. Açò és una partitocràcia i tot gira al voltant dels partits. Si te n’ixes, eres un outsider, i atén-te a les conseqüències. Estar dos mesos sense despatx, les papereres haver de demanar-les per registre d’entrada, etcètera. Nosaltres no volem viure del conte, com uns altres que jo conec que sí que sembla que ho fan. Nosaltres volem treballar.

Ciudadanos està en un moment d’auge, creus que pot arribar a la Moncloa com algunes enquestes vaticinen?

Espere que no. I crec que no. Hui Ciudadanos està empatat amb la resta de grans partits però queda molt. Amb la ressaca de les eleccions de Catalunya, tot es contagia. I també és veritat que les enquestes últimament han unflat prou els resultats de Ciudadanos. Jo crec que no arribarà a la Moncloa, almenys a curt termini. Si el PP segueix obcecat en la política de ‘no faig res’ i de ‘tot cau pel seu propi pes’, potser sí.

Potser que Ciudadanos cresca en les pròximes autonòmiques de la Comunitat?

A costa del PP, crec que sí que és possible. Com estan en una competició a veure qui és més radical, més centralista i més anticatalanista. I a més està reconegut per ells (el PP), que fa poc van dir: “Sí, sí, som anticatalanistes i ens preocupa que Ciudadanos haja entrat a la Comunitat”. Ací sí que crec que hi haurà transvasament de vots, més encara amb el que està eixint de la Gürtel i tot això. Més que la ideologia o el projecte que té cada partit per a la Comunitat, que Ciudadanos no té, serà un vot de càstig per al Partit Popular i a més un vot centralista i anticatalanista.

Últimament, en les Corts heu recolzat en alguns assumptes al Consell i en altres ocasions heu votat en contra. Quina línia aneu a prendre en el que queda de legislatura?

Anem a seguir la mateixa línia. Qui va canviar l’ideari va ser el mateix partit, no nosaltres. Nosaltres actuem de la mateixa forma. Tot el que considerem que va a ser bo per a la Comunitat, ho recolzarem. La nostra línia coincideix amb PP i Ciudadanos en temes d’educació i sanitat, però en polítiques socials i altres coincidim més amb el Consell. Lo millor que tenim ara és que ja no hem de dir el que diu el partit. Si les propostes són bones, les secundarem, i si no ens convencen, ens abstindrem.

Quin balanç fas del Consell del Botànic?

Per a mi, la valoració general és positiva. Jo els aprovaria. Semblen units, però de cara a les eleccions començaran a aflorar les diferències, llevat que vagen a presentar-se tots junts en un ‘Junts per la Comunitat Valenciana’ (riures). Crec que el mestissatge funciona bé, almenys entre els consellers.

I sobre la relació entre el Consell amb Podem?

No sé si és per convicció d’Estañ, que veuen com cauen a nivell nacional i han de mostrar-se una mica més radicals. Però al cap i a la fi era per al que ells van dir que recolzaven el Botànic. Van dir que amb 8 diputats, anaven a tindre un suport crític i de control al Consell. Però és veritat que no ha sigut fins després de l’estiu quan s’han notat eixes tensions. Però moltes tensions són innecessàries, com va passar en els Pressupostos i la taxa turística. Es podria fer d’una altra forma, perquè sembla que és més postureo que altra cosa. Encara que a mi em sembla bé, perquè és el que van dir que anaven a fer, que no donaven un xec en blanc.

Ara ha nascut el partit Contigo, quines similituds i diferències té amb Ciudadanos?

Home, similituds programàtiques té moltes. Ara tots som socioliberals (riures), que és lo bo, el centre. La principal diferència és que veig a Contigo més centrat que a Ciudadanos, que es troba més a la dreta. També és veritat que molts dels membres de Contigo han pertangut a Ciudadanos i saben què és Ciudadanos, quant a funcionament intern i democràcia interna. Llavors jo crec que sabran corregir eixes deficiències i crec que és un partit més democràtic. Intentaran no caure en els errors de Ciudadanos.

Quines possibilitats crees que té Contigo d’obtenir un bon resultat en les autonòmiques de 2019?

Hi ha una gran polarització. En el centre-dreta, PP i Ciudadanos ho van a ocupar tot. És veritat que queda un espai de centre, que supose que el PSPV intentarà recuperar perquè són de centre-esquerra. Però veig poc espai per a partits de centre pur. Hui en dia la societat no està preparada ni assimila el que és el centre pur. M’alegraria que tragueren bons resultats però per les circumstàncies valencianes i nacionals, veig complicat que arriben a les Corts. A escala municipal sí, perquè és una política més propera.

Et veurem en Contigo pròximament?

Segur que no.

En els últims mesos s’ha parlat de la figura d’Alexis Marí com a independent de l’Executiu del Botànic. Seriosa possible veure-vos d’alguna manera en el Consell actual?

Hauríeu de preguntar-li-ho a ell. Jo veig que podríem estar en qualsevol partit, excepte en partits d’extrema dreta o d’extrema esquerra. Per una senzilla raó: jo vaig a un partit, no a una secta. Puc estar en un partit i no compartir el 100% de l’ideari. Cal tenir un pensament crític també. Hi ha gent que comparteix el 120%. Llavors, des de PSOE, fins al PP, passant per Ciudadanos podria estar, però jo parle per mi. Tampoc és cosa d’anar-se’n al primer que se m’oferisca. Alexis sempre seria crític, estiguera en el PP o en el PSOE.

Quin serà el teu futur en les pròximes eleccions, en no estar en cap partit?

Doncs un futur negre. (riures) Ara com ara, el meu futur és acabar la legislatura. Ha sigut una experiència molt bonica, molt enriquidora. A més que no tinc partit, tampoc vaig a fer res estrany per a estar en cap llista.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + 18 =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa