25n
25N
25N

"Estem tots molt coordinats perquè la protecció a la víctima siga real"

Parlem amb la regidora d’Igualtat d’Alboraia sobre les accions en matèria d’Igualtat que desenvoluparan en aquesta legislatura

"Estem tots molt coordinats perquè la protecció a la víctima siga real"
21/11/2019 -

“No podem erradicar culturalment en 10 anys el que porta existint durant segles, però l’important és que estiguem implicats”

Zeudi Estal, regidora d’Igualtat de l’ajuntament d’Alboraia, el té clar: “la Igualtat entre homes i dones és encara una assignatura pendent”. Per això, una política adequada que protegisca a les víctimes de la violència de gènere és necessària, però també ho és l’educació i la formació. “Com més xicotets reben l’educació en Igualtat, més fàcil serà que el dia de demà no es convertisquen en persones que no creuen en ella“.

Zeudi Estal, regidora d’Igualtat de l’ajuntament d’Alboraia

Hui, a València Extra, comentem amb ella quines són les campanyes i les accions que es duran a terme al llarg d’aquesta legislatura, amb l’objectiu de continuar avançant per a construir, entre tots i totes, una societat més igualitària.

Quines polítiques d’Igualtat dureu a terme en aquesta legislatura?

Tenim la responsabilitat de formar a les persones en aquest àmbit. Per això, pel que fa a contractes de festes, per exemple, incorporarem en els plecs dels contractes de personal per a esdeveniments festius l’obligatorietat que assistisquen a les formacions per al Punt Violeta, que es realitzaran abans de les falles i les festes locals. Aquesta formació també anirà destinada a la ciutadania, de manera que s’exigirà al personal que vulga ser voluntari en aquests esdeveniments. En aquesta línia, volem elaborar un protocol per al Punt Violeta, on es definiran les labors del personal voluntari en els punts d’informació i la seua coordinació amb els punts d’assistència, com són la Policia Local i el Centre de Salut. Enguany, ha sigut la primera presa de contacte amb l’establiment dels Punts Violetes, i hem comprovat que fa falta un document que reculla tota aquesta informació per a facilitar la coordinació i formalitzar l’assistència d’aquests punts, donant-los una major visibilitat i importància.

“Crearem el Consell de les Dones, una mesura que incloem dins del Pla d’Igualtat Municipal”

També volem realitzar l’adhesió al conveni per a la mobilitat de treballadores. Hem elaborat enguany el protocol intern per a les treballadores víctimes de violència de gènere, i ens hem adherit al conveni per a la mobilitat de les treballadores públiques, de manera que les treballadores que el sol·liciten tinguen una via per a poder exercitar el seu dret a la mobilitat geogràfica. Per descomptat, no podem oblidar-nos de la formació del personal sanitari. Enguany s’ha renovat la plantilla del Centre de Salut i es pretén iniciar una nova etapa de col·laboració on el personal sanitari es reunirà amb el de Serveis Socials, i se’ls explicarà la seua labor dins del protocol municipal contra la violència de gènere. Es compartirà informació, s’establirà un canal fluid de comunicació i s’atendrà les demandes sobre temes relacionats amb la violència de gènere.

Una altra de les accions que impulsarem també és la de crear el Consell de les Dones, una mesura que incloem dins del Pla d’Igualtat Municipal, que l’aprovarem d’ací a poc temps. El Consell de les Dones, inclourà, a més de les associacions de dones, tota la resta d’associacions que tinguen interés a col·laborar per la consecució de la Igualtat dins del municipi i que volen incorporar aquests valors dins de la seua política d’empresa de manera transversal.

Continuarem fent campanyes de sensibilització en dates assenyalades, com en el 8M o el 25N. Les campanyes del Dia de la Dona i del Dia contra la Violència de Gènere són pràcticament de participació ciutadana. Fins ara, ha sigut el grup d’associacions de dones els qui proposaven les activitats i els qui duien a terme quasi tota la programació, a excepció d’alguna activitat que proposava l’Ajuntament. A partir de la creació del Consell de les Dones, serà qui elabore les propostes, i no només en aquestes dates, sinó també en altres esdeveniments com la Fira del Comerç.

manifestacion-violencia-machista-alboraia

Una iniciativa que començarà l’any vinent són les campanyes mensuals d’educació i sensibilització ciutadana. Des de la Regidoria d’Igualtat el que pretenem és utilitzar les xarxes socials per a difondre cada mes una imatge que sensibilitze a la ciutadania amb la violència simbòlica que afecta les dones. També col·laborem, i continuarem col·laborant, amb el Cefire en el programa Alboraia Coeduca. El que fa Cefire, juntament amb el programa Alboraia Coeduca, és oferir formació per al professor. Enguany comptarem amb Agustín Zaragoza en una jornada sobre coeducació aplicada a les aules, on es tractarà la psicologia adolescent, l’educació afectiva-sexual… Coses sobre les quals els joves no tenen gens d’informació.

A més, l’agent d’Igualtat ofereix anualment activitats per a realitzar dins de les aules, es reuneix semestralment amb el personal dels claustres i té una espècie de dossier en el qual ofereix als centres educatius d’Alboraia activitats a les quals es poden acollir. Una de les activitats que a mi més m’agrada i que li dóna certa importància al tema de violència en joves és un monòleg que es diu “No solo duelen los golpes”, de Pamela Palenciano, i es representa anualment en l’Institut Públic de la Patacona per a alumnat de quart de l’ESO.

Finalment, quant a formació de la plantilla de l’Ajuntament, en 2020, està previst un curs de 20 hores de formació en informes d’impacte de gènere. En 2021, volem fer una de pressupostos amb enfocaments de gènere.

Hi ha alguna iniciativa de la qual et sentes més orgullosa pel bon acolliment que ha tingut?

Una cosa que ens va cridar l’atenció és que es va obrir la inscripció per al curs de defensa personal fet pel grup VioGen de la Policia Local i es van acabar les inscripcions, que eren 12 o 15 places, i es va ampliar fins a 20. Es va obrir el termini i en menys de 6 hores no és que es van acabar, sinó que es van doblegar les peticions. El fet que tinguem eixa repercussió amb eixe curs ens indica que hem de seguir per eixa línia, i seguirem. La idea és fer més cursos i formar a més gent.

També vull ressaltar la campanya de joguets no sexistes per Nadal, un decàleg publicat en el llibret de nadal que tenim a l’Ajuntament i el difonem per xarxes socials. Una altra novetat per a aquest Nadal és el Poblat de la Igualtat, dirigit a un públic infantil. Es pretén que, en Nadal, xiquets i xiquetes realitzen activitats que els guien a l’aprenentatge de la responsabilitat i el trencament d’estereotips de gènere a través del joc.

taller-defensa-personal-alboraia

Taller de defensa personal d’Alboraia

Ens hem adherit en el 2018 a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, de la Diputació. L’interessant és que continuarem complint amb tots els requisits perquè seguim en eixa xarxa.

Finalment, la formació per al Punt Violeta. Enguany s’ha realitzat la primera formació oberta al públic, per a habilitar al personal voluntari del Punt Violeta. I la idea és obligar al personal contractat per als esdeveniments al fet que realitzen aquesta formació i que se li done més visibilitat al Punt Violeta.

Per què creus que són importants totes les campanyes de sensibilització i activitats en favor de la Igualtat?

Són importants perquè cal donar visibilitat. El problema és que no té la suficient visibilitat. Juntament amb la tècnica d’Igualtat hem fet una campanya, perquè enguany, per al 25N, no volíem el típic cartell sobre la violència sobre la dona, sinó que volem ser més positives. Llavors, hem generat un nou logo en el qual apareix el símbol de l’home i el símbol de la dona, perquè pensem que no és una cosa només de dones, sinó de tots, i al costat posa “Unix-te. Si no ho fem junts, no és la nostra lluita”. És una manera d’unir a la gent i que no només se’ns veja a nosaltres com a part implicada en el problema. Ve de tots, d’homes i dones, i hem de ser partícips tots.

Serà el 25-N un dia de reivindicació a Alboraia?

Sí, a més de realitzar l’acte institucional de l’Ajuntament i llegir el manifest, durant tot el mes hem organitzat activitats recolzades per les associacions de dones. Hem fet una marxa contra la violència, que intentarem que no coincidira amb la de València perquè la gent poguera acudir a les dues, però, a més, projectarem el documental “El Proxeneta”. El divendres passat es va fer un debat sobre els bons tractes, on la psicòloga municipal i la tècnica d’Igualtat municipal van explicar el significat dels bons tractes. El problema és que tenim una visió equivocada del que són els bons tractes. Entenem per bons tractes unes actituds que si les analitzem, ens adonem que no són tan bones. Acabem el 30 de novembre amb una performance que es diu “No em toques el Whatsapp”, organitzada per diverses associacions d’Alboraia. Una manera de visibilitzar i que la gent s’involucre.

Entre les accions que dueu a terme destaca les que van dirigides a menors…

Sí, crec que el més important és educar als xiquets des que són menuts. Com més xicotets reben l’educació en Igualtat, més fàcil serà que el dia de demà no es convertisquen en persones que no creuen en ella. Per això fem el ‘Poblado de la Igualdad’, perquè ens sembla una acció que educa als xiquets més menuts a no normalitzar un tracte desigual, i a aprendre què són els bons tractes i la corresponsabilitat.

Quin és el procediment davant casos de violència masclista a Alboraia?

“A Alboraia, disposem d’un telèfon d’atenció 24 hores per a atendre casos de violència de gènere”

A Alboraia tenim un protocol interinstitucional per a la protecció de les víctimes que engloba a la Policia Local, als Serveis Socials, Educació i Centre de Salut. Bàsicament, ho fem així perquè entenem que les víctimes poden donar-se a conéixer des de qualsevol d’aquests àmbits. També tenim un telèfon de la Policia Local disponible 24 hores, similar al 016, que ho porta una persona en concret que atén qualsevol cas d’aquest àmbit. No és com cridar a la Policia i explicar el teu cas una vegada i una altra, sinó que consisteix en un telèfon específic per a aquests casos que s’està intentant donar a conéixer perquè la gent que tinga algun problema, o que conega a algú, puga cridar.

Les persones representants de la Policia Local, dels Serveis Socials, d’Educació i del Centre de Salut es reuneixen una vegada cada dos mesos en un grup de treball que està lligat a la Junta Local de Seguretat i en la qual participa també la Guàrdia Civil. Les persones professionals que conformen aquesta xarxa estan sempre en contacte a través d’altres mitjans de comunicació més informals per a fer-se càrrec de casos concrets, que al final sempre han d’anar a parar a Serveis Socials, i des d’ací es deriva a les víctimes quan procedeix al Centre de Dona 24 hores, al Jutjat o a altres recursos, depenent de les necessitats de cada cas.

Des de Serveis Socials, es fa primer una entrevista conjunta amb treballadora social i agent d’Igualtat, es valora la situació i se li dóna les primeres indicacions jurídiques i socials a la víctima, com quins són els seus drets. A més, tenim l’assistència jurídica pròpia de l’Ajuntament, que està amb Serveis Socials i que ajuda tant a aquesta mena de processos com en uns altres.

Normalment, se sol derivar, i fins i tot acompanyar, a la víctima al Centre Dona 24 hores, un recurs de la Generalitat Valenciana, juntament amb la Xarxa d’Igualtat de la Conselleria. Allí disposen d’atenció jurídica, psicològica, social… En el cas que el Centre el considere, o la víctima no puga desplaçar-se, se li dóna una atenció integral des d’Alboraia amb els professionals que tenim en Serveis Socials. Hem apostat per això i en poquets anys s’ha ampliat la plantilla i s’ha fet un esforç perquè els Serveis Socials siguen molt capdavanters.

A més de tot això, tramitem també la sol·licitud de teleassistència Atenpro, un recurs de Creu Roja. Consisteix a fer un seguiment a les víctimes a través d’un terminal que Creu Roja li dóna a les víctimes. Posteriorment, totes les incidències són comunicades als Serveis Socials. Estem tots molt coordinats perquè la protecció a la víctima siga real. Si ella se sent en perill o està en un mal moment, pot prémer el botó i de seguida es mana una patrulla.

Ha millorat l’atenció a les víctimes en els últims anys?

Ha millorat. En primer lloc, perquè hi ha més plantilla i més recursos humans que poden donar eixe servei. I, després, perquè va haver-hi un repunt en 2018 i, en les dades estadístiques, es demostra que hi ha hagut baixada.

Abans m’has parlat de VioGen, En què consisteix?

VioGen és l’equip de la Policia que es dedica, quasi exclusivament, a l’àmbit de la violència de gènere. S’ha format a la plantilla, entre altres coses, perquè també és obligatori per a formar part de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, perquè estiguen especialitzats en violència de gènere. Si apareix algun cas de violència de gènere, és eixe l’equip que s’encarrega d’eixes persones. Estan més sensibilitzats amb la causa i són ells els que, juntament amb Serveis Socials, porten tots els tràmits i tota la protecció.

Què suposa personalment estar al capdavant d’aquesta àrea?

Per a mi és una cosa molt important. Jo sóc psicòloga, llavors treballe també amb gent que ha patit violència de gènere. Per a mi, personalment, a més que és un orgull, és un repte, perquè aconseguir que existisquen 0 casos és el repte de tots, però personalment, el repte és major. El repte que puguen eixir els xiquets i xiquetes i no s’acoquinen davant una persona que vulga fer-los mal, que sàpien què són els bons tractes i els maltractaments, ja que hui dia els adolescents estan equivocats… Personalment, un orgull. Això el primer. I una gran responsabilitat.

Queda molt per fer?

Moltíssim. L’altre dia explicava en una de les xarrades sobre el 25N que hem de ser optimistes. Portem molts anys patint aquest mal. Abans no es veia tant, però ha existit. El problema és que no podem erradicar culturalment en 10 anys el que porta existint durant segles. L’important és que estiguem implicats. Pense que políticament estem implicats, però podem implicar-nos més. Possiblement, d’ací a 20 anys hi ha una realitat molt diferent de la que estem vivint ara si seguim igual d’implicats. I, personalment, crec que és una obligació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =