"Si la Igualtat existira de debò, les dones no hauríem d'alçar la veu"

Parlem amb la regidora d’Igualtat del Puig, Angie Martínez, sobre els reptes en matèria d’Igualtat

Guardar

Real_Monasterio_de_Santa_María_del_Puig
Real_Monasterio_de_Santa_María_del_Puig

angyAngie Martínez, regidora d'Igualtat del Puig, afronta aquesta legislatura amb una infinitat d'idees per a continuar fomentant la igualtat en el municipi, però també per a normalitzar la diversitat afectiva-sexual al capdavant de la nova regidoria de LGTBI i Diversitat Sexual. Gràcies a la implantació del Pla d'Igualtat, El Puig treballa, durant tot l'any, per aconseguir eixa igualtat real i efectiva.

Parafrasejant una estrofa de la cançó 'Lo nuestro', Angie Martínez conta, a València Extra, que "si la igualtat existira de debò, les dones no hauríem d'alçar la veu". Hui, abordem, amb ella, els reptes de futur d'aquest municipi valencià en matèria d'Igualtat.

Com combat l'Ajuntament del Puig la desigualtat?

Tenim un Pla d'Igualtat en l'àmbit de l'Ajuntament que es va aprovar al juliol, i amb el qual ja hem impulsat diferents iniciatives. Per exemple, en festes, va ser la primera vegada que vam posar el Punt Violeta i això crec que és molt important perquè, a part de ser un lloc de socors per a víctimes d'agressió sexual, també és un punt d'informació. Hi ha gent que no sap què és un Punt Violeta i crec que és molt important. A més, llançarem ja la campanya del 25 de novembre, que crec que hauria de ser durant tot l'any, però eixa setmana reforcem el rebuig a la violència de gènere. Farem una manifestació i hem col·laborat amb l'Institut perquè faran uns relats contra la violència de gènere i el guanyadors llegiran els seus textos. També tenim moltes més activitats com un microteatre de Pepa Cases en el qual ella estarà sola i a través d'un monòleg ens farà reflexionar.

Al poble, la igualtat la promovem donant tant treball a homes com dones sempre que siguen vàlids perquè això és el principal. Jo no contractaré a algú perquè és home o dona, sinó per la seua trajectòria o la seua personalitat. Però dins de la igualtat també entren els col·lectius més desfavorits com el LGTBI. Enguany, hem creat una regidoria nova que és la de LGTBI i Diversitat Sexual, que la porte jo també. La veritat és que per ací també es poden fer moltes coses d'igualtat perquè és un col·lectiu molt desfavorit i hem d'erradicar ja eixos prejudicis. Per això, per al 2020 implantaré un Pla d'Orientació Sexual i un Pla LGTBI de la mateixa manera que vaig implantar el Pla d'Igualtat.

Què suposa, personalment, estar al capdavant d'una regidoria nova com és la de LGTBI i Diversitat Sexual?

No tinc ara mateix partida pressupostària perquè ha sigut nova, però ja tinc idees. Clar, això és un poble i les idees que tinc jo potser impacten molt, però crec que és necessari. No val amb només celebrar el dia de l'Orgull Gai, penjar una bandera... No, necessitem accions. M'encantaria també incorporar un programa d'orientació sexual per a, des de ben menuts, normalitzar famílies formades per dues mares, dos pares o un pare i una mare. L'important és que es vulguen i si hi ha amor, hi ha família.

També m'encantaria crear un punt d'informació, amb un gabinet de psicòlegs, per a xiquets o xiquetes transsexuals i per als familiars, ja que crec que és fonamental recolzar-los en el procés i informar els joves que no tot és blanc i negre, que hi ha més gammes.

Creus que la Igualtat ha de ser una matèria transversal a l'Ajuntament?

Sí, i a més és el que estem fent. Per exemple, en Joventut, aquesta setmana hem portat de l'IVAJ l'exposició 'No em toques el Whatsapp' que l'any passat va tindre molt d'èxit. És una exposició sobre el mòbil, la gelosia, les xarxes socials, sobre el fet que ningú t'ha de mirar el mòbil perquè és la teua intimitat. Expliquen els micromasclismes que potser per ser més joves no ens adonem, però són ací. Arran d'aquesta exposició, es realitzaran els relats contra la violència de gènere del 25 N. Els professors i tutors estan treballant amb aquesta exposició els relats perquè els alumnes es motiven i traguen idees de l'exposició.

La veritat que en Joventut sí que treballem molt la Igualtat i la diversitat sexual A més, entre la regidoria d'Educació i Joventut, estem pendents d'introduir-nos en la revista Camacuc. M'ha cridat molt l'atenció perquè jo no coneixia la revista i Joan, que s'encarrega de Camacuc, em va donar uns exemplars que van ser fantàstics perquè explica a xiquets que no tot és blanc o negre, que no passa res si et sents estrany; pots tindre una altra orientació sexual i no és gens dolent.

Com m'has comentat, va ser la primera vegada que instal·lareu un Punt Violeta durant les festes. Com va ser el feedback de la gent?

La veritat que molt bé. La gent s'acostava, parava als regidors i a l'alcaldessa per a felicitar-los per la iniciativa perquè, ja que som un poble que promovem la igualtat i el No a la Violència de Gènere, el Punt Violeta havia d'estar. Un Punt Violeta està compost per una psicòloga, una treballadora social i gent voluntària, però sobretot ha d'haver-hi una psicòloga. Jo crec que és important perquè és un punt de suport i d'informació bona que et pot ajudar en situacions molt dolentes.

Quines accions t'agradaria tirar avant en matèria d'Igualtat al llarg d'aquesta legislatura?

Nosaltres treballem per xicotetes obres perquè també és veritat que preferisc fer poc amb qualitat que molt i malament. Llavors, estem organitzant obres de teatre, manifestacions... activitats que et facen reflexionar. Per exemple, aquest estiu, vam fer pel cas Manresa un taller —a través de Joventut— de pancartes amb missatges i una manifestació pel poble. La veritat que va estar bé perquè, encara que és des de lluny, li mostres el teu suport. I jo crec que això va conscienciant a poc a poc als joves. Enguany, m'agradaria per a la manifestació que es fa tots els anys pel 8 de març a València posar uns autobusos pel poble per a acudir i, prèviament, fer un taller. La qüestió és donar suport a les dones maltractades, rebutjar la violència de gènere i dir 'Ja n'hi ha prou' perquè estem arribant molt lluny i això cal frenar-ho.

A més, tinc al cap tirar avant la Fira de la Dóna. M'agradaria fer un cap de setmana de la dona, que hi haguera grups femenins, xarrades sobre micromasclisme, ecofeminisme, posar food trucks, una carrera solidària i el que es recapte per a alguna associació... Una mica d'oci, però que se sàpia la causa. Crec que l'important és que hi haja participació i que l'objectiu principal siga visibilitzar. Mira, hi ha una cançó que es diu 'Lo nuestro' de Lucía Gil i la seua germana Natalia que diu: "Igualdad es la palabra, no me importa no escucharla cuando exista de verdad". Eixa frase a mi m'ha marcat molt perquè té tota la raó, és a dir, si la Igualtat existira de debò, les dones no hauríem d'alçar la veu. No estem demanant ser més que ningú, simplement ser iguals.

Llavors, Quina opinió tens sobre les veus que neguen la violència masclista?

M'emocione perquè crec que no és just per a dones maltractades que es diga això. No és just que parlen així perquè hi haurà homes maltractats, però un 90% són dones. I dones, moltes d'elles callades, callades que no saben ni què fer. Per a això existeix la regidoria d'Igualtat i el Ministeri d'Igualtat perquè la igualtat realment no existeix. I hem de donar-les veu. Sincerament, eixos partits polítics que ho neguen no sé com són legals. La veritat és que fa por. També crec que és l'educació que reps. Per això, des que són ben menuts cal educar-los perquè si no estem venuts, estem venudes.

D'ací a 4 anys, Quins avanços t'agradaria haver aconseguit?

Sobretot sous dignes per a dones i homes, però en tot el municipi; i que El Puig de Santa Maria cada vegada tinga més la ment oberta, normalitze coses que són normals i són tan vàlides com unes altres, però diferents de la seua. I, per descomptat, prestar l'ajuda necessària tant a dones, tant al col·lectiu LGTBI, tant a homes, perquè en la igualtat també entren homes, a xiquets, a transsexuals, a tothom. En la Igualtat entra tothom i tot és transversal. Jo crec que és sobretot canviar el pensament i el punt de vista de la gent. I tot això començant pels més menuts i anar a poc a poc, però sempre amb entusiasme i amb ganes que la igualtat siga una realitat.

Arxivat a:

Destacats