"L'Ordenança de Convivència no és una recepta miraculosa, és un instrument"

El Regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, assegura sentir-se preocupat davant el que considera l’ascens del “pitjor feixisme dels anys 30″

Guardar

20191108 Aarón Cano Central policía local sala 112-2
20191108 Aarón Cano Central policía local sala 112-2

És la seua primera vegada en línia política, però el seu anterior pas com a funcionari, assegura, li atorga seguretat davant els reptes de la seua àrea. Aarón Cano està al capdavant, des de la delegació de competències del juliol passat, de l'àrea de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València. Bombers, Protecció Civil, Policia Local... subjectes que, per la seua importància, són transversals amb quasi qualsevol altra regidoria.

En el seu pas pel Rialto, que creu que no durarà més que aquesta legislatura -encara que sense assegurar-lo-, espera poder treballar per a deixar algunes línies que manifesta clares: un enfocament de gènere en la Policia Local i una plantilla adequada a la grandària del Cap i Casal està entre les seues prioritats.

La seua àrea, molt mediàtica, es torna encara més en relacionar-se amb Mobilitat o Cultura Festiva, una relació que pretén reforçar a través d'una Comissió específica. També està pendent l'Ordenança de Convivència, solucionar problemes com el botelló o "reforçar" la Unitat Canina que, assegura, li meravella. No obstant això, no pot evitar preocupar-se per un ascens de l'extrema dreta que s'intuïa abans de realitzar l'entrevista, i ara està confirmat: "Crec que hi ha molta gent que no entén o no sap veure que la pitjor versió del feixisme, si és que hi ha una pitjor versió, ha tornat a despertar-se com en els anys 30".

En entrevistes anteriors a altres companys preguntava que tal els ‘no encara’ 100 dies. Ara sí que han passat aquests 100. Com ha anat?

Bé. Fent-me a la idea de la regidoria, perquè és la primera vegada que porte aquest tema… I la veritat és que molt còmode. Conec l'ecosistema de l'ajuntament; sóc funcionari de l'ajuntament i. per a mi, no és un espai nou. He sigut molt ben rebut, tinc bon tracte i, sobretot, els parle amb aqueix doble caràcter de regidor i funcionari, intente aproximar-me a la gent. La veritat és que estic tenint una resposta, fins ara, molt bona.

A penes arribares, va arribar un gran ‘esdeveniment’. Què tal va ser arribar a primera línia i trobar-te amb la DANA de primeres? Un curs ‘exprés’?

Sí, les coses ací són així. Quan un porta l'àrea de seguretat d'emergències, no hi ha temps. Això de la DANA va ser una classe expressa sobre com funcionava tot, però et puc assegurar que dormia molt tranquil. Sé els professionals que tenim a l'Ajuntament de València, dormia molt tranquil; sabia que estàvem molt ben coberts.

En el passat mandat va començar a redactar-se l'Ordenança de Convivència, que concerneix la regidoria que ara ocupes. Com va? Quan podria arribar al ple?

Aviat convocarem una taula cívica, que és on estaran presents els interlocutors socials amb els quals més ens relacionem nosaltres des de l'àrea de Protecció Ciutadana. Ací els traslladarem ja l'última fase de l'esborrany de l'Ordenança perquè puguen fer aportacions a aqueix document final que, esperem, en el primer semestre de l'any que ve aprovarem.

'L'ordenança no és una recepta miraculosa'

Abans de mitjan 2020?

Sí, espere que sí. Crec que ja toca.

Algun aspecte en concret a destacar de l'Ordenança? Imagine que tocarà, entre altres coses, el famós tema del botelló.

Toca diversos temes. Sempre dic que l'Ordenança serà un instrument que ens ajudarà a fer front a aquests problemes, però que no espere ningú receptes miraculoses, una ordenança no és una recepta miraculosa. Cap Llei ho és. Són instruments que ens ajudaran a solucionar problemes però, per exemple, el tema del botelló no és un problema solament del soroll o la ruptura del dret al descans, que també ho és; és un problema de l'excessiu consum d'alcohol per part dels joves. Estem naturalitzant el consum d'alcohol en uns nivells molt preocupants, l'alcohol es converteix en element de sociabilitat. Una cosa és estar amb els amics i beure una mica i una altra cosa és beure per a tindre amics. Crec que ens estem “americanitzant”.

Per la naturalesa de les teues àrees, hauràs de contactar amb moltes altres, és transversal. Què tal aqueixa relació?

Sí, aquesta regidoria és la més horitzontal de tot l'ajuntament. Fins ara molt bé, encara que també és veritat que porte tres mesos. Si en tres mesos hi haguera algun problema, no sé com transitaria els pròxims quatre anys. Sempre hi ha diferents punts de vista, com és normal, però un els accepta perquè forma part d'un equip de govern. Encara que fóra monocolor, hi ha diferents punts de vista. Sent bicolor, imagina't. Es treballa bé, hi ha una base de diàleg i de treball compartit. Ho portem bé.

Abans i després del Rialto, es va parlar la necessitat de millorar la comunicació entre regidories. Es va incidir en la creació d'una comissió entre Policia Local i Mobilitat. Ha avançat?

Ja estem redactant el reglament per a, aviat, posar en marxa aqueixa comissió. I perquè, a més, siga una comissió tècnica administrativament existent, copresidida per Giuseppe (Grezzi) i per mi, encara que tindrà un component eminentment tècnic. Els tècnics delimitaran les possibles proves a les quals ens enfrontem a la ciutat i diferències d'opinió. En definitiva, totes les qüestions relacionades amb mobilitat que estan en la zona de frontera entre Policia Local i Mobilitat.

Una de les tendències que hi ha ara quant a mobilitat és el tema del ‘sharing’. Motos cada vegada hi ha més. Des de la Policia Local s'observa que això puga ser un problema a l'hora de temes d'aparcament?

Sí, nosaltres creiem que pot ser un problema. De fet, ja estem actuant amb el tema dels patinets de ‘sharing’, perquè existeix la idea que el pots deixar aparcat en qualsevol costat de la ciutat, en la vorera. Hem actuat de manera molt contundent. Crec que ningú podrà veure ja cap patinet tirat pels carrers de la ciutat, hem requisat 50 o 60 patinets d'una mateixa empresa.

'L'espai públic és un espai sagrat'

L'espai públic és un espai sagrat, propietat de tots. Mentre no hi haja una regulació concreta, l'obligació de la Policia Local és preservar-ho. Quan hi haja una ordenació concreta, farem complir-la.

Les motos, de moment, no genera tant de trastorn perquè si que tenen un espai físic d'aparcament, on és igual que aparques la moto de lloguer o la moto de la teua propietat. Per tant, de moment no estan generant un problema.

L'Ordenança de Mobilitat es va aprovar fa relativament poc, i s'aplica fa relativament menys encara. Vas dir en la primera valoració que no hi havia sorpreses al respecte. Segueix igual?

Segueix igual. Farem ben aviat una nova valoració amb dades més actualitzades quan tinguem més quantitat d'informació, però segueix igual. Els problemes continuen sent els cascos, els auriculars…

Tot part de la idea que com era un element que no tenia regulació, semblava que no hi havia Llei. La gent ha d'acostumar-se i s'acostumarà. Per desgràcia, part s'ha d'acostumar per la via de la sanció. Ja ens emprem durant tres mesos per a intentar que la gent coneguera que anava a ser sancionada si cometia diferents irregularitats.

Imagine que aquesta comissió entre Policia i Mobilitat es duu a terme perquè al final, la relació entre aquestes, és inevitable. Hi ha altres àrees amb les quals es pot desenvolupar aquest tipus de comissió?

Sí. És més, en aquesta comissió tenim pensat, conforme avanç, convidar a Espai Públic, que porta Lucía Beamud, i a Cultura Festiva, de Pere Fuset.

Vam veure que en Halloween la unitat canina va ajudar en el dispositiu de seguretat. És habitual que col·laboren en aquests esdeveniments tan grans com, per exemple, les falles? Com funciona? És una unitat concreta de la Policia Local com ho és GAMA?

La unitat canina té la seua pròpia manera de funcionar, les seues pròpies maneres i mètodes. A més, els gossos han de tindre els seus períodes de descans diferenciats. No és com nosaltres, que ens dormim, descansem i l'endemà tornem a treballar. Els gossos no poden estar dia rere dia en el treball.

Volem desenvolupar-la i potenciar-la, tindre més gossos en la unitat canina i, conseqüentment, poder tindre més presència continuada de la unitat al carrer. En aquest moment només hi ha tres gossos i la veritat és que el nivell d'efectivitat és… Estic meravellat.

Hi ha previsió d'ampliar la unitat canina?

Sí. L'ampliarem perquè, per exemple, en Halloween els gossos van fer 36 identificacions (que indiquen presència de drogues), i d'aqueixes, es van fer 36 actes. Un 100% d'efectivitat.

Igual que ara comentes d'ampliar la ‘plantilla canina’, també has comentat alguna vegada que s'ampliarà la plantilla de policies. 325 més?

Ara s'incorporen 30 policies d'una oposició de 2016. Abans de l'estiu del 2020, s'incorporaran 40 més. A això cal sumar-li les permutes que estem realitzant que seran al voltant de 30. Amb això estem parlant d'uns 100 policies que s'incorporen abans de l'estiu al cos de la Policia Local. A això li sumem l'oposició que acabem de convocar, que ha finalitzat el termini de presentació d'instàncies el 18 d'octubre, per a 50 agents més. Més el nombre de policies que es jubilen en enguany... Quin és aqueix número? 175 policies. Per tant, l'oposició de l'any que ve serà de 225 agents, més els 100, uns 325.

'Perdrem efectius de caràcter administratiu, però guanyarem de carrer'

Amb això es planteja arribar a aquest mínim de plantilla?

No, perquè a l'any següent es tornen a jubilar de la plantilla de la ciutat de València 165 agents més o menys. O pot ser que es jubilen, és una situació que moltes vegades genera desinformació. La nova Llei de Coordinació diu que la jubilació s'estableix a partir dels 59 anys, així que no pots fer un càlcul complet de les jubilacions. Es demanen compareixences per a conéixer quina és la voluntat de les persones.

Els nostres càlculs és que l'any que ve es torna a jubilar un número molt important d'agents. Per tant, ens obliga de nou a fer un gran esforç d'oposició en els següents anys solament per a compensar les jubilacions. Bé és cert que els que es jubilen són agents, oficials o persones que estan en segona activitat, que no fan patrulles. Per tant, perdem efectius de caràcter administratiu, de guàrdia i custòdia d'espais municipals, però guanyarem efectius de carrer.

Part de la reivindicació que hi havia des de la policia era que el cos estava una mica envellit. Imagine que amb aquestes oposicions això és un problema que s'atallarà de primera mà.

En aquests moments, la mitjana d'edat de la Policia Local de València està en 49 anys. És una mitjana molt alta.. Però la gent ha de preguntar-se per què s'ha deixat arribar fins ací. És un problema que és clar: atribuït per un procés de no incorporació i d'envelliment lògic, ja que és un procés biològic que patim tots. Complim anys, ens fem majors… En deu anys no s'havia convocat cap oposició. Som ostatges de la vexació de funcions de la dreta, aquesta que parla tant dels valors democràtics, de la seguretat de la ciutadania i de la presència policial, aquests que no paren de repetir en els mítings allò de la seguretat. Durant deu anys no van convocar ni una sola oposició de Policia Local. És més, algunes fins les van retirar.

Tampoc serveix la crisi que va esclatar en el 2008 com a argument per a no convocar oposicions, perquè la mateixa Llei de Racionalització, la del senyor Montoro, permetia que la taxa de reposició, és a dir, la gent que es va jubilant, fóra reposada en aquells cossos que foren essencials, entre ells els cossos de seguretat de l'estat, on s'engloba la Policia Local. És a dir, la Policia Local podria haver reposat les jubilacions sense problemes, però no es va fer.

Quina motivació hi hauria per a no...?

Això caldria preguntar-li-ho al Partit Popular, perquè tot en aquesta vida té un perquè.

Part d'aquest nou personal que pot ampliar-se amb les oposicions, podria anar destinat a la unitat GAMA? Ara mateix són 50 agents, Hi ha alguna idea de número ideal?

No, no busquem un nombre concret, busquem una identificació de necessitats i aplicar els recursos necessaris per a aqueixes necessitats. Per tant, ara no sabria dir-li si ens fan falta 10 persones més, 20 o 30. El que sí és clar és que GAMA serà un element prioritari en la delegació de Protecció Ciutadana, com també el seran les unitats de districte. Creiem que la policia de proximitat és un element fonamental per a traslladar seguretat i la prevenció del delicte.

En els Pressupostos Participatius es va proposar la creació d'una comissaria per a la unitat GAMA, que ha passat els avals mínims. Al final és un programa que s'està incentivant molt, perquè el balanç és exponencial. Creus que això amb el temps haurà de reforçar-se o esperes que hi haja algun balanç positiu?

A mi m'agradaria que no hi haguera un grup GAMA. La millor de les notícies seria que la Policia Local dissol el grup GAMA perquè no és necessari atendre les dones que són víctimes de la violència pel fet de ser-ho. Però això és parlar d'una fantasia, una il·lusió.

La veritat és que el problema de la violència de gènere afecta a tota la ciutat i ens afecta a tots com a societat. No es pot tolerar que algú patisca violència pel gènere que té. Bé, no es pot tolerar que ningú patisca violència, però és que a més hi ha diversos tipus de violència. Les dones, quan pateixen violència de gènere, vénen patint altres tipus de violència que se sumen a la violència de gènere, que és el cas més extrem de discriminació. A partir d'ací, el grup GAMA és un grup molt necessari, tremendament necessari.

La Policia Local té moltes obligacions, però una d'elles és defensar els drets i les llibertats. Tots tenim salvaguardats en l'ordenament jurídic drets i llibertats, tots, fins a la gent de Vox, però si no tenim qui els salvaguarde, no valen res. Ací està la Policia Local i el grup GAMA. 1200 dones protegides a la ciutat de València per la Policia Nacional i per GAMA és una xifra insuportable, democràticament inacceptable.

Abans de 2016, el grup GAMA el portava la Policia de Barri. Ara que és una unitat independent, no té un lloc concret?

No, no ho té, per això presentem el projecte de creació de comissaria, i perquè creiem que la creació d'un espai propi sol per a GAMA, a més de millorar el rendiment policial de la unitat, facilitarà que les dones puguen acostar-se a aquesta unitat a rebre protecció i ajuda.

'La pitjor versió del feixisme ha tornat a despertar-se com en els anys 30'

Ara hi ha eleccions. A València, tenen rellevància les Generals, encara que l'àmbit siga local?

És fonamental. En aquests moments, en la campanya electoral, observem de manera clara i directa un atac a la democràcia i als valors democràtics. Estem en alerta democràtica. Crec que hi ha molta gent que no entén o no sap veure que la pitjor versió del feixisme, si és que hi ha una pitjor versió, ha tornat a despertar-se com en els anys 30.

Els discursos falangistes nodreixen el discurs de Vox. Entenguem que quan escoltem el discurs de Vox, estem escoltant discursos falangistes, feixistes que pronunciava Jose Antonio Primo de Rivera en els anys 30. Això no ho pot tolerar una societat democràtica. Ens estem jugant la nostra societat i la nostra convivència. I sense adonar-nos, aquesta gent de Vox sempre estan en el conflicte, sempre expulsen al diferent. Ara ho intenten amb els immigrants, però ja han passat la barrera dels partits que volen ser independentistes. Potser per pensar diferent has de ser il·legal? Això és una barrera democràtica… No sé com PP i Ciutadans no són capaços de veure això, perquè estan sent aliats. No entenc el que va passar ahir en l'assemblea de la Comunitat de Madrid. Com el PP, que aspira a governar Espanya, aprova que es declare il·legal un partit polític pel fet que no combregue amb les seues idees? Què hauríem de fer llavors nosaltres amb el PP que ha sigut condemnat per corrupció? Són coses que ni tan sols es poden posar en dubte.

Ahir es va comentar, arran del cas de l'Assemblea de Madrid, com els partits que s'autodenominen constitucionalistes han aprovat alguna cosa que va clarament en contra dels valors de la Constitució.

Perquè aquests solament es recorden de la Constitució quan parlen de la unitat d'Espanya. Quan parlen del dret al treball, de l'habitatge, que Espanya té regions i nacionalitats… D'aqueixa part no s'acorden. Solament arremeten la Constitució amb la unitat d'Espanya.

Al final Vox no és més que una escissió del PP. Aquesta gent que està hui dirigint Vox, abans era votant del PP. El mateix líder de Vox era part del PP. Lázaro, Abascal... Era un pensament que estava impregnant en el PP, però han vist que no és una eina viable per a governar el país i s'han llançat el seu propi projecte. I el PP, en lloc de posar-li límits democràtics, les està blanquejant.

Ací a València, al final, Vox ha tingut una repercussió menor. Ho notes en l'activitat del govern?

No, perquè són tan sectaris com poc encertats. De moment, no han trobat el seu camí polític.

'Quan em vaja vull deixar una policia de proximitat'

Quines esperes d'aquestes eleccions?

Espere el desbloqueig. No perquè pensa que hi haurà una majoria absoluta, sé que no n'hi haurà, però espere el desbloqueig per responsabilitat. La mateixa responsabilitat que se li va exigir al PSOE en el 2015/2016, i que al final ens va provocar una crisi tremenda en el nostre partit, crisi que després ha vingut a enfortir-nos. Però aquella responsabilitat que se'ns va exigir per esquerra i per dreta en 2015, ara cal exigir-li-la a la resta de partits. Els que porten quatre votacions en contra del PSOE, li ho facen veure.

Han passat aqueists 100 dies i queden uns quants més per davant. Hi ha algun repte en concret de legislatura que esperes aconseguir o acabar?

No sóc de reptes concrets perquè crec que en seguretat no hi pot haver-los; el que pot hui ser un repte, demà està superat i et sorgeix un altre més enllà. Crec que seré ací quatre anys, no més. Si estic més, millor... O no, veurem. El que vull és que quan jo em vaja deixe la casa arreglada, una plantilla en bones condicions, i enfocada políticament en la direcció adequada, que és una policia de proximitat i la lluita contra la violència de gènere.
Destacats