25n
Orgull
Orgull

Les excavacions arqueològiques de Font de la Figuera trauen a la llum una peça de l'època ibèrica

Les excavacions arqueològiques de Font de la Figuera trauen a la llum una peça de l'època ibèrica
17/04/2019 -

Les excavacions arqueològiques dutes a terme al carrer Portal de València de La Font de la Figura han descobert un extraordinari fragment d’època ibèrica que ha estat depositat al Museu de Prehistòria de la Diputació de València, per a la seua anàlisi, estudi, catalogació i restauració. A l’acte de dipòsit ha assistit el diputat de Cultura, Xavier Rius; l’alcalde de La Font de la Figuera, Vicent Muñoz; el president de la Cooperativa la Vinya, promotora de les actuacions arqueològiques, José Fita; el director de les excavacions, realitzades per l’empresa ESTRATS-Treballs d’Arqueologia, David López Serrano; la directora del Museu de Prehistòria, María Jesús de Pedro; i el conservador del museu, Jaime Vives-Ferrándiz.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha anunciat que “a petició de l’alcalde, Vicent Muñoz, he donat instruccions als tècnics i tècniques del Museu de Prehistòria de València d’estudiar la viabilitat de, una vegada la peça estiga restaurada, realitzar una exposició al voltant d’aquest peça tan important i singular al municipi de La Font de la Figuera”.

Una peça d’un valor excepcional

L’escultura representa un cos d’au amb les ales plegades sobre una base que té en relleu les dues potes. A la part frontal de la base hi ha gravat un animal, possiblement un carnívor. El cap i l’extrem de la cua no s’han conservat. La datació provisional de la peça es situa entre els segles V i IV abans de Crist. Les escultures d’aus conegudes, fins al moment, del període ibèric són excepcionals. Així, al sud-est peninsular només es coneixen els exemplars trobats a la necròpolis del Corral de Saus (Moixent), molt propera a la troballa de La Font, i del Monastil d’Elda (Alacant).

L’escultura ibèrica és un clar marcador social de les elits. Mostra l’esforç en la mobilització de recursos i artesans especialitzats per destacar i singularitzar monuments funeraris amb animals i éssers mitològics, com ara les sirenes (aus amb cap de dona). El fragment de La Font de la Figuera es podria vincular, doncs, a un monument funerari localitzat a l’entorn de La Cervera, on ja es coneixia un assentament que va ser ocupat entre els segles VI i IV abans de Crist.

De forma paral·lela a l’estudi i publicació científica de la peça, per part de la direcció de les excavacions, es posaran en marxa els treballs de restauració i catalogació per part dels tècnics i les tècniques del Museu de Prehistòria de València, amb l’objectiu final de la futura posada en valor de l’escultura en les millors condicions de conservació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 8 =