25n
25N
25N

El 85% d'empresaris de la Comunitat Valenciana espera aconseguir la "recuperació total" abans d'un any

La percepció de recuperació a la regió és 4,8 punts percentuals més optimista que la mitjana del conjunt del país

El 85% d'empresaris de la Comunitat Valenciana espera aconseguir la "recuperació total" abans d'un any
04/06/2020 -

El 84,8% dels empresaris de la Comunitat Valenciana confia que la “recuperació total”, és a dir, a nivells anteriors a la crisi generada per la Covid-19, s’aconseguisca abans del segon semestre de 2021, una percepció 4,8 punts percentuals superior a la de la mitjana nacional (80%), segons una enquesta elaborada per l’empresa de recursos humans Randstad.

En concret, el 31,8% dels empresaris de la regió confia que els seus negocis es recuperen durant 2020, mentre que el 32% espera que ho puguen fer durant el primer semestre del pròxim any. A més, en la Comunitat Valenciana, el 21% dels enquestats assegura que el volum de vendes de la seua empresa no s’ha ressentit notablement durant aquesta crisi.

UN 3% CREU QUE LA PRODUCCIÓ MAI RECUPERARÀ EL SEU VOLUM

Una predicció menys falaguera de l’economia té l’1,3% de l’empresariat de la regió, que espera que la situació no millore fins passat el segon semestre de 2021. Fins i tot un 2,9% dels enquestats considera que el volum productiu no recuperarà mai els valors previs a la crisi.

En el conjunt del país, el 80% dels empresaris espera que abans del segon semestre de 2021 s’aconseguisca la recuperació total. El 15,1% de les companyies no s’han vist excessivament colpejades per la crisi, mentre que, en l’altra cara de la moneda, el 6,5% considera que la producció mai recuperarà els valors previs a la pandèmia.

Segons l’enquesta duta a terme per Randstad Research, els empresaris contractaran una mitjana de 3,3 treballadors temporals per a reactivar els seus negocis durant la recuperació.

“El fet que la majoria dels empresaris del nostre país confie que l’activitat de les seues empreses es recupere totalment abans d’un any és una bona notícia entre tantes negatives que hem patit durant aquesta crisi referent a economia i ocupació”, ha destacat Valentín Bote, director de Randstad Research.

En aquest sentit, Pot confia que en aquesta nova situació, “sectors com el turisme i l’hostaleria siguen un suport per al conjunt de l’economia i contribuïsca a una certa reactivació del mercat laboral en els pròxims mesos”.

LA RECUPERACIÓ PER SECTORS

L’informe dut a terme per Randstad ha realitzat previsions sobre com evolucionaran els diferents sectors. Per motius obvis, el sanitari i la indústria farmacèutica seran els que experimentaran una recuperació més ràpida, estimant-se que la majoria de les empreses aconseguiran l’activitat anterior a la crisi abans dels tres primers mesos de 2021.

L’estudi destaca altres sectors en els quals la meitat de les seues empreses començaran a ja a treballar aquest estiu i que al voltant del 90% aconseguiran la recuperació total abans del final del pròxim any. Són els sectors de la comptabilitat i serveis jurídics, les assegurances, el comerç a l’engròs, la logística, les telecomunicacions, l’agricultura i la ramaderia, i les indústries química i alimentària.

Altres sectors que, encara que el 50% de les companyies comence la seua activitat abans del final d’enguany, veuran demorada la recuperació total de la majoria de les seues empreses fins avançat l’any 2022. Es tracta de sectors com la construcció, el comerç al detall, l’automoció, el transport aeri, l’hostaleria i gran part de la indústria.

Randstad ha tingut en compte on es troba cada empresa per a valorar les previsions de recuperació. Així, els empresaris més optimistes del país es troben a Cantàbria, ja que el 92% consideren que l’activitat tornarà a nivells anteriors a la crisi abans d’un any, seguits pels de Navarra (87,5%), La Rioja (86,4%), Comunitat Valenciana (84,8%) i Galícia (84,2%). També per damunt de la mitjana nacional (80%) se situen Catalunya (83,3%), Euskadi (82,2%), Canàries (81,8%) i Aragó (80,8%).

En l’altra cara de la moneda se situa Andalusia, on només el 64,4% confia en una recuperació total abans de mitjan pròxim any. La segueixen Extremadura (74,7%), Balears (74,8%), Castella i Lleó (75,6%), Castella-la Manxa (76,5%), la Regió de Múrcia (78,5%), la Comunitat de Madrid (78,6%) i Astúries (79,3%).

VOLTA Al TREBALL

La reactivació de l’activitat és una qüestió que també divideix als empresaris del país. Segons l’informe de Randstad, el 26,6% assegura que ja ha començat amb la seua activitat mentre que un 15,3% no sap fins i tot quan es normalitzarà perquè, recorden, depén de l’alçament de les restriccions.

Hi ha empresaris que posen data a la volta a l’activitat. Bona part d’ells, el 13,4%, considera que podran alçar la persiana amb normalitat en aquest mes de juny, mentre que el 10,6% creu que serà possible fer-ho durant la resta de l’estiu, al juliol i agost. No es mostren tan optimistes els que opinen que la volta al treball començarà entre setembre i final d’any (9,8%) o els que la situen a partir de 2021 (15,2%).

TELETREBALL I ERTO, ALIATS DE L’EMPRESARI

Durant la pandèmia, el 30,4% de les empreses han aconseguit mantenir la seua activitat habitual, encara que duent a terme mesures de reestructuració, com el teletreball. Un volum considerable d’empresaris (28,6%) s’han vist obligats a disminuir la seua activitat, sent en la majoria dels casos (70,8%) una reducció mai superior al 60%.

Un altre punt (21,3%) han tingut paralitzar de manera temporal la seua activitat i solo l’1% van haver de tancar de manera definitiva. Fins i tot n’hi va haver que no van haver d’adoptar cap mesura (11,5) i fins als quals van afrontar un augment significatiu de l’activitat (4%).

Quant a les mesures dutes a terme en matèria de Recursos Humans, els responsables destaquen el teletreball i els ERTO com a grans aliats, que els ha permés seguir amb la seua activitat. De fet, el 50,5% dels empresaris han hagut de recórrer al teletreball i el 42,6%, als ERTO, per a aconseguir que l’activitat de la seua empresa fóra sostenible.

Altres mesures menys habituals han sigut atorgar vacances (11,5%), la paralització de processos de contractació (11,2%), o el permís retribuït recuperable (9,5%). És destacable que el 4,1% dels empresaris espanyols van dur a terme noves incorporacions per l’augment de la producció.

LA SUPERVIVÈNCIA DE L’EMPRESA COM A PRINCIPAL DESAFIAMENT

Els empresaris espanyols consideren que els reptes més importants que han d’afrontar en l’actualitat són gestionar els ERTO i el teletreball (58,8%) mantenir l’empresa operativa (per al 37,1%), evitar pèrdues financeres significatives (34,4%), mantenir la relació amb clients i proveïdors (30,4%), i invertir en la seguretat sanitària dels seus empleats (28,4%).

Com a principals amenaces i inquietuds de cara al futur, els empresaris del nostre país assenyalen la incertesa econòmica nacional (63,5%), la pèrdua de facturació (43,7%) i la incertesa econòmica en el seu sector d’activitat (43,1%). Ja com a problemes menys importants se situa la incertesa política (20,4%), la reducció de la rendibilitat del negoci (19,2%), i els costos laborals (15%).

Per a afrontar aquests desafiaments, les empreses espanyoles demanden ajudes al Govern i a les diferents administracions. Les principals són les ajudes fiscals (45,9%), les ajudes econòmiques directes (37,8%), la flexibilització laboral (29,2%) i l’ajornament de les càrregues fiscals (23,7%).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × quatre =