Els pressupostos de Sanitat augmenten les ajudes enfront dels copagaments farmacèutics fins a aconseguir els dos milions de beneficiaris

Guardar

presupuestos_sanidad
presupuestos_sanidad

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha destacat que el pressupost d'aquest departament per a 2018, que ascendeix a 6.390 milions d'euros, "situa a les persones en el centre" i aposta "per la recuperació de drets, per l'enfortiment de la sanitat pública i l'eficiència en la gestió".

Carmen Montón ha presentat el projecte de Pressupostos per a 2018 de la Conselleria de Sanitat en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes. La consellera ha destacat que són els més alts pressupostats per la Generalitat, fins al punt que un de cada tres euros de despesa (17,5 milions al dia) es destinarà a sanitat.

"Estem parlant d'un increment de 306 milions més respecte al pressupost inicial de 2017 que sumat als augments consecutius dels dos anys anteriors suposa 897 milions d'euros més que l'últim pressupost de Sanitat del PP, la qual cosa representa un augment del 16%", ha indicat la consellera.

Entre els diferents aspectes arreplegats en els comptes de 2018, Carmen Montón ha destacat l'augment de recursos contra la pobresa farmacològica. Augmenten en 35 milions la partida de les ajudes enfront dels copagaments farmacèutics i ortopròtesis fins a aconseguir un total de 89,6 milions d'euros.

La nova partida permet ampliar les ajudes a nous col·lectius en situació de vulnerabilitat com són aquelles persones amb rendes inferiors a 18.000 euros que, a més, siguen perceptores de la prestació o el subsidi per desocupació o els qui hagen esgotat la prestació i encara no se'ls haja concedit el subsidi.

A aquests col·lectius se sumen uns altres que, també per sota del mateix llindar de renda de 18.000 euros, siguen beneficiaris adults de l'accés a la cobertura de sanitat universal, famílies monoparentals o persones titulars i beneficiàries de la renda valenciana d'inclusió.

Amb aquesta iniciativa, dos milions de persones a la Comunitat Valenciana són potencials beneficiaris de les ajudes enfront dels copagaments, és a dir, el 40% dels valencians i valencianes.

Més pressupost per a personal

Altra de les partides destacades per la consellera de Sanitat ha sigut la relativa al capítol de despeses de personal que en aconseguir els 2.611 milions d'euros creix en 139,3 milions d'euros respecte a la mateixa partida de 2017.

En aquesta suma està prevista la dotació destinada a assumir la integració del personal del departament sanitari de la Ribera una vegada finalitze la concessió administrativa i passen a dependre de l'Administració.

Però aquest capítol també arreplega altres aspectes com la dotació de recursos humans per al procés d'integració a la xarxa pública del diagnòstic per imatge mitjançant ressonància magnètica o el personal destinat a implementar el nou model de prestació farmacèutica en les residències de majors

Estalvis en despesa corrent

La consellera de Sanitat ha destacat l'estimació de més de 40 milions d'euros d'estalvi en despesa corrent relacionada amb els nous concursos en marxa, com els acords marc per a l'adquisició de vàlvules cardíaques o l'increment de compra centralitzada, que ja aconsegueix el 17% enfront del 5% de 2015.

Montón ha assenyalat que el capítol de despesa corrent està dotat amb 2.371 milions d'euros, un 3,17% més que en 2017, que "no respon a major despesa, sinó a un ajust respecte a la despesa real, la qual cosa ens permet ser més eficients, aconseguir preus més competitius i seguir avançant en les nostres mesures de millor gestió".

Increment de les inversions del 33%

Carmen Montón ha explicat que les inversions reals ascendeixen a 98,8 milions d'euros en el Pressupost de 2018, la qual cosa representa un increment del 32,9% en relació al pressupost de 2017.La Conselleria està desenvolupant el Pla de Dignificació d'Infraestructures Sanitàries 2016-2020, que suposa l'escometiment d'obres i la dotació d'equipaments, nova tecnologia i eficiència energètica al llarg de tota la Comunitat i en tots els Departaments.

En aquest capítol apareixen reflectits quasi 2 milions d'euros per als nous projectes com el nou hospital d'Ontinyent, el centre d'especialitats i el centre de salut integrat de l'Espai Campanar-Ernest Lluch, i l'HACLE de l'Hospital Militar, Manuela Solís.

També pressuposta 22 milions d'euros per a reformes hospitalàries com l'àrea de pediatria d'Alcoi, paritoris i urgències a Elda, la segona fase d'urgències i un nou bloc quirúrgic a Elx, la reforma de les urgències a Sagunt i el General de Castelló o la reforma de la 5ª planta i les urgències pediàtriques en l'hospital Arnau de Vilanova de València.

Així mateix en aquesta partida hi ha 2,9 milions destinats a la construcció de nous centres d'atenció primària com El Raval a Castelló, Malilla a València o els de Vinaròs i Oliva. A açò se sumen altres 4,7 milions d'euros en reformes i ampliacions de centres de salut, com els de Cocentaina, La Vall d'Uixó, Sant Joan d'Alacant, Catarroja, Algemesí, Moncofa o la reforma del Centre de Salut Integrat del carrer Girona d'Alacant.

A tot açò se suma 5,7 milions d'euros a inversions d'urgència per a millores en atenció primària i especialitzada en el departament de la Ribera, després de la reversió.

Un 59% més per a les fundacions d'investigació

El total del pressupost per a les tres fundacions d'investigació adscrites a la Conselleria, Incliva, Fisabio i Fundació La Fe és de 15,3 milions. El que suposa un creixement del 58,9%.

La consellera ha traslladat que el programa 411.60 d'Anàlisi, avaluació i recerca, estarà dotat amb 23,3 milions d'euros; 6 milions i mitjà més (un 38,2%) pel que fa a l'exercici anterior.

Destacats