25n
25N
25N

Els greixos insaturats que es troben en l'oli d'oliva i en la fruita seca redueixen la resistència a la insulina i baixen els triglicèrids

Els greixos insaturats que es troben en l'oli d'oliva i en la fruita seca redueixen la resistència a la insulina i baixen els triglicèrids
10/10/2016 -

El Grup de Recerca de Risc Cardiometabòlic de l’Institut de Recerca Sanitària de l’Hospital Clínic de València, INCLIVA, i el Servei d’Endocrinologia i Nutrició d’este Hospital han demostrat en un estudi que la ingesta dels àcids grassos insaturats, com els que es troben en l’oli d’oliva i fruita seca, indueixen canvis beneficiosos postprandials (estat del metabolisme després de l’absorció dels aliments), durant i després de la digestió. De la mateixa manera, contràriament al que esperaven els investigadors, produeixen una reducció progressiva dels nivells plasmàtics de glucosa i insulina, amb una reducció de l’estat de resistència a la insulina i dels nivells d’estrés oxidatiu.

El treball ha sigut publicat recentment en la prestigiosa revista internacional “Plos One”.

L’estat postprandial constitueix l’estat metabòlic habitual en el qual es troba l’ésser humà al llarg del dia, en produir-se una superposició dels productes absorbits en els diferents menjars diaris. Este estat d’absorció es manifesta de dues a quatre hores després de la ingesta d’aliments. Durant este període hi ha diferents augments en la concentració de la glucosa en la sang, aminoàcids i triglicèrids.

La recerca realitzada tenia com a objectiu avaluar l’efecte d’una sobrecàrrega oral greix ric en àcids grassos insaturats sobre diferents paràmetres metabòlics com la glucosa, la insulina i els lípids, així com l’estrés oxidatiu tant en subjectes sans com en pacients amb obesitat abdominal.

El doctor Sergio Martínez-Hervás, metge adjunt en el Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Clínic de València, explica que l’estudi es va realitzar amb la participació de 40 voluntaris; 20 d’ells eren subjectes control i els altres 20, pacients amb obesitat abdominal. Després d’un dejuni de 12 hores es va realitzar una ingesta d’un preparat comercial ric en àcids grassos insaturats (50 g/m2 de superfície corporal).

“En analitzar la seua sang observem un increment significatiu dels triglicèrids plasmàtics, aconseguint un bec màxim a les 4 hores i una posterior reducció d’aquests. No obstant això, tant en els subjectes sans com en els pacients, i contràriament al que inicialment esperàvem, es produeix una reducció progressiva dels nivells plasmàtics de glucosa i insulina, amb una reducció de l’estat de resistència a la insulina i dels nivells d’estrés oxidatiu” explica.

Segons el parer del doctor. Martínez-Hervás, la principal conclusió del treball és que “els àcids grassos insaturats indueixen canvis beneficiosos en l’àmbit metabòlic després de la ingesta que podrien fer canviar les recomanacions dietètiques actuals als subjectes amb obesitat i/o diabetis, atés que se’ls recomana una ingesta pobra en greix”.

“No es tracta d’abusar ara dels greixos insaturats, ja que la seua aportació calòrica segueix sent important, però podem ser més flexibles quant al seu consum” explica el doctor.

Obesitat i alteracions metabòliques

L’obesitat és un dels principals problemes de salut en els països desenvolupats. A Espanya la Societat Espanyola d’Endocrinologia calcula que 39,3% de la població d’entre 25 i 64 anys pateix sobrepés i un 21,6% és obesa.

L’obesitat s’associa amb el desenvolupament d’alteracions metabòliques i amb un increment dels nivells d’estrés oxidatiu, tan en dejú com després de la ingesta. En les últimes dècades els hàbits alimentaris han canviat, de manera que la major part del temps romanem en estat postprandial.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + catorze =

museo prehistoria